Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

1 octombrie ne aduce un val de SCUMPIRI: energia electrică, gazele naturale, carburanții și călătoriile cu taxiul vor costa mai mult

in Stiri online

Val de scumpiri de la 1 octombrie: energia electrică, gazele naturale, carburanții și călătoriile cu taxiul vor costa mai mult. Libertatea vă prezintă care sunt cauzele, potrivit libertatea.ro

Adio benzină sub 5 lei litrul

Carburanții se vor scumpi cu aproximativ 16 bani pe litru, după ce Guvernul a decis recent majorarea accizelor, în două etape, respectiv de la 15 septembrie și 1 octombrie.

Practic, autoritățile reintroduc supraacciza de 7 eurocenți pe litrul de benzină și motorină, după ce aceasta a fost eliminată la începutul anului. Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a argumentat că acciza se reintroduce deoarece petroliștii nu au scăzut corespunzător prețurile după reducerile de taxe operate de la 1 ianuarie, iar scăderea taxelor nu s-a văzut nici în creșterea colectărilor din impozitul pe profit.

Carburanții s-au scumpit deja de la anunțarea proiectului, dar și în 15 septembrie, când a intrat în vigoare prima etapă a majorării.

Totuși, adevăratul motiv pentru care Executivul reintroduce supraacciza de 7 eurocenți este majorarea veniturilor la buget, pentru încadrarea în ținta de deficit de 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Pe românește, statul are nevoie de bani pentru a acoperi majorările de salarii și pensii.

Concomitent, o altă cauză pentru scumpiri o constituie creșterea prețului pentru barilul de țiței la 60 de dolari, nivel atins de curând pe bursele internaționale.

Gazele se scumpesc cu 6%, energia cu 5%

Și utilitățile se scumpesc. Emil Calotă, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat zilele trecute că prețul plătit de populație pentru gazele naturale va crește cu 6% în ultimul trimestru al anului.

De asemenea, ANRE a decis și majorarea prețului la energia electrică cu 3 bani pe fiecare kWh consumat, ceea ce înseamnă aproximativ 5%. Majorarea vine ca urmare a creșterii spectaculoase a prețurilor la electricitate pe OPCOM, bursa de profil, din această vară. Creșterile de pe bursă vin și ele ca urmare a secetei și caniculei din această vară, care au redus producția de energie hidro și eoliană.

Situația a fost atât de gravă încât Electrica a cerut public plafonarea prețurilor la energie.

Pe de altă parte, ANRE notează că furnizorii au cerut majorări de trei ori mai mari, adică de circa 15%.

Călătoria cu taxiul

De asemenea, firmele de taximetrie din București vor majora tarifele cu 30 de bani, până la 1,69 lei pe kilometru. Măsura a fost luată după ce serviciile de transport Uber și Taxify au afectat încasările taximetriștilor. Aceștia au protestat de mai multe ori împotriva aplicațiilor Uber și Taxify, pe care le acuză de ”piraterie” deoarece șoferii companiilor în cauză nu dețin licențe și nu plătesc taxe similar taximetriștilor.

În acest moment, tariful minim în Capitală este de 1,39 lei pe kilometru și este practicat de majoritatea firmelor, însă alte companii au deja prețuri mai mari.

Companiile de taximetrie mai sunt afectate și de concurența firmelor de taxi din Ilfov, dar și de majorarea prețului la carburanți.

De altfel, transportatorii au cerut reluarea schemei de returnare a unei părți din acciza de 7 eurocenți, în caz contrar amenințând cu majorarea tarifelor de transport. Acest lucru va duce, în final, la scumpirea alimentelor de la raft.

Sursa: libertatea.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate