Ceea ce mâncăm nu vindecă direct bolile aparatului respirator, însă atenuează semnificativ simptomele şi preîntâmpină acutizarea acestora.
Anotimpul rece este sinonim cu gripa sau cu agravarea unor sensibilităţi respiratorii preexistente. Ştim că fructele şi legumele aduc numai beneficii organismului, doar că unele au statul special, întrucât detoxifică tractul respirator, scad riscul de cancer şi îmbunătăţesc funcţia respiratorie graţie conţinutului bogat în antioxidanţi.
1 MERE
Iată încă un motiv să mănânci cel puţin un măr în fiecare zi, dacă nu chiar mai multe. Potrivit unei cerecetări recente, riscul de a face astm a scăzut cu 30% în cazul celor care au consumat în medie trei mere zilnic. Rezultatele sunt puse pe seama unor flavonoide, precum şi vitaminelor E si C, care susţin funcţionarea optimă a plamânilor.
2 GREPFRUT
Naringina este numele unei substanţe din acest fruct, care inhibă activarea unei enzime ce provoacă tumori, arată studiile. Grepfrutul mai conţine licopen, care curăţă plămânii, fiind un aliat pentru cei care s-au lăsat de lumat. Alte citrice, precum portocalele, sunt de asemenea de ajutor, graţie vitaminelor C şi B6, cu rol în transferul oxigenului.
3 AVOCADO
Încadrat la categoria fructe, avocado este vital în alimentaţia celor cu boli respiratorii. Acesta protejează celulele de acţiunea nocivă a radicalilor liberi. Împuşti doi iepuri dintr-un foc, fiindcă grăsimile monosaturate din avocado ajută la reducerea colesterolului.
4 MORCOV
Unele studii afirmă că betacarotenul din aceste rădăcinoase, transformat de organism în vitamina A, reduce incidenţa astmului. Morcovii mai conţin vitaminele A, C, licopen, monara şi reduc riscul de a dezvolta o boală de natură respiratorie.
5 DOVLEAC
Este leguma-vedetă a sezonului rece şi ar fi păcat să nu o foloseşti din plin, mai ales că este o sursă importantă de vitamina C. O porţie de dovleac gătit asigură aproximativ 20% din necesarul zilnic de vitamină C, prin care sporeşti rezistenţa organismului la infecţii. Cercetările arată că vitamina C previne deteriorarea plămânilor prin faptul că ţine la distanţă radicalii liberi. De exemplu, un studiu finlandez demostrează că pacienţii care au consumat zilnic alimente bogate în vitamina C au fost feriţi de răceli şi pneumonie.
6 USTUROI
Folosit de secole ca adjuvant în întărirea sistemului imunitar, usturoiul este utilizat tot de atât timp, cu mult înainte ca antibioticele să fie inventate, ca leac pentru infecţii respiratorii. Calităţile sale antiinflamatoare se datorează alicinei şi altor compuşi sulfuroşi. Alicina, susţin studiile, când ajunge în organism, se descompune, producând un acid care distruge radicalii liberi.
7 CEAPA VERDE
Nu puţine sunt studiile care demonstrează că oamenii cei mai sănătoşi consumă zilnic 100 grame de ceapă verde. De ce n-ai incerca şi tu? Este o legumă cu multiple virtuţi medicinale, cu acţiune antipiretică, expectorantă, antibacteriană şi antifungică, eficientă în răceli şi viroze. Ceapa verde contribuie la eliminarea mucusului şi toxinelor. Mărunţeşte-o şi presar-o peste aproape orice preparat!
8 ARDEI IUŢI
Sunt bogaţi în capsaicina, substanţa care le conferă gustul iute. Aceasta îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, stimulează eliberarea mucusului şi susţine organismul în luptă cu infecţiile.
9 LEGUME CRUCUFERE
Varza, conopila, broccoli, dacă sunt consumate regulat, stopează progresia cancerului pulmonar. Aceste legume sunt pline de antioxidanţi şi de clorofilă, care împrospătează sângele şi întăresc imunitatea.
10 SEMINŢE ŞI NUCI
Miezul de nucă, fisticul, arahidele, migdalele, seminţele de floarea-soarelui sau de in conţin cantităţi impresionante de magneziu, care contribuie la sănătatea plămânilor. Totodată, acizii graşi esenţiali sunt aliaţii sistemului cardiovascular.
CAFEAUA, BUNĂ PENTRU ASTM
O fi cap de afiş în multe controverse legate de sănătate, dar cafeaua este totuşi bună la ceva. Cofeina are rol bronhodilalator şi, prin urmare, atenuează simptomele astmului, ca şuieratul de sufocare. Vestea bună este că efectul ţine câteva ore bune după ce ai băut o ceaşcă. Dacă nu te împaci cu cafeaua sau medicul şi-a interzis-o din pricina altor probleme cronice, alege ceaiul negru, la fel de eficient datorită cofeinei.
TRUCURI LA MINUT
Prepară un ceai din două linguriţe de oregano uscat la o cană cu apă clocotită. Fa gargară cu acest amestec pentru a uşura simptomele răcelii. Oregano are calităţi antibiotice şi antivirale. Un alt condiment apreciat în bucătărie, rădăcina de ghimbir, alină durerea şi dezinfectează căile respiratorii, contribuind la eliminarea toxinelor din plămâni. Foloseşte în mâncare ghimbir tocat sau ras.