Acest copac vechi de 3200 ani este atât de mare încât nu a fost niciodată fotografiat în totalitate

in Curiozitati

Președintele (dupa cum i se mai spune) este un sequoia milenar  ce a crescut în parcul național redwoods din California. La cei 3200 ani  care ii implineste, putem spune că merită porecla. Dar nu doar varsta lui i-a dat aceasta reputatie. Acest copac ar a fi capabil să ajungă la înălțimi impresionante.

La cei 75.3 metri înălțime,  președintele  se poate vedea de oriunde din restul parcului national. Unii considera chiar că este cel mai mare copac din lume (rămâne de văzut, dar vrem să-i credem!). Cu această dimensiune, nu e de mirare ca nimeni  a putut fotografia în întregime acest sequia…până în acest an!

„Mr. President”, un arbore sequoia urias care se inalta in Parcul National din Nevada, a putut fi aratat lumii intregi in premiera, dar pentru asta au fost necesare 32 de zile si 126 de fotografii alaturate.

Copacul este impresionant, dar nu este cel mai inalt, fiind depasit de alti doi arbori sequoia, dintre care unul cu 116 metri inaltime.

Cu toate acestea el este intitulat „Presedintele” datorita coroanei sale magnifice, care, spun cercetatorii, ar adaposti nu mai putin de 2 miliarde de frunze, adica mai mult decat orice alt copac de pe planeta.

Arborii sequoia gigantici traiesc intr-un singur loc pe suprafata Pamantului, si anume in Sierra Nevada, California.

Pentru ca oricine sa se poata bucura de frumusetea „Presedintelui”, o echipa de fotografi a trudit timp de mai bine de o luna de zile, dar efortul lor a meritat.

Trunchiul său ar avea o cantitate de 1278 de metri cubi!

Volumul copacului este estimat la 254.9 metri cubi

Acesta are aproximativ 2 miliarde de frunze

Până în prezent, copacul nu a fost fotografiat în întregime, dar o echipa de oameni de stiinta a decis să preia aceasta provocare

A fost nevoie de multe ore de pregătire, cabluri și scripeți pentru a decurge totul cu succes

Aici este rezultatul:

Acest video explică cum oamenii de știință au fost capabili sa pozeze in totalitate Președintele:

Arborii giganţi de sequoia sunt printre cele mai înalte creaţii de pe Pământ în prezent. Numele „sequoia” este dat în cinstea liderului indienilor cherokee Sequoyah (1776–1842), cel care a inventat un alfabet unic, învăţând-şi poporul să citească şi să scrie. Una din primele cărţi în limba cherokee a fost Biblia (1825).
Arborii Sequoia sunt de trei tipuri: Californian Redwood (Sequoia Sempervirens), cunoscut si sub numele de Redwood, folosit des ca şi conifer ornamental, Giant Sequoia (Sequoiadendron Giganteum), considerat cel mai mare copac în ceea ce priveste volumul total, fiind ocrotit prin lege si Dawn Redwood (Metasequoia), cunoscut doar ca si fosil pana in 1941 cand a fost descoperit in China.

General Sherman, Sequoia National Park

Aceşti uriaşi ai regnului vegetal, sunt regasiti în numar mare în California. Sequoia face parte dintr-o specie de gimnosperma care poate trai mii de ani, iar la maturiate poate ajunge la 145 de metri înaltime, cu circumferinta tulpinii de pina la 38 de metri. Pe platforma netezita a unui ciot de Sequoia Gigantea, cu un diametru de 16 metri, pot stationa comod pana la 12 limuzine, ori se poate improviza un ring de dans, unde, alaturi de orchestra, încap 30 de perechi de dansatori. Recordul oficial al mărimii este deţinut de un sequoia gigant, numit „General Sherman”, ce se găseşte în Parcul Naţional Sequoia din California. Se ridică la 83,8 m (275 picioare) şi 31,3 m (102 picioare) la bază şi (cu posibila excepţie a unei reţele subterane de fungi) este cel mai mare organism existent pe Pământ. Grosimea lui este de mai bine de zece ori decat cea a unei balene albastre. La cei 1486 metri cubi estimati el conţine suficient material lemnos cât să se poată zidi 40 de case cu câte 5 camere fiecare. Despre scoarţa sa exterioară se spune că are mai mult de 1,3m grosime. Despre General Sherman s-a crezut iniţial că are o vechime de peste 6000 de ani, însă această dată a fost revizuită acum la doar 2150 de ani. Biologii sunt de acord, şi chiar se aşteaptă ca aceşti arbori magnifici din trecut, ce cresc atât de viguros, să continue să crească încă mii de ani în viitor. Şi de aceea, ei afirmă că nu există nici un motiv ca mulţi dintre aceşti arbori să nu fi putut să-şi înceapă viaţa cu multe mii de ani în urmă. Cel mai inalt arbore din lume este un Sequoia sempervirens, numit Hyperion, dupa un personaj din mitologia greaca. El masoare nici mai mult, nici mai putin de 115 m inaltime. Acest copac enorm a fost descoperit doar in luna septembrie a anului 2006 in asa numitul „Redwood National Park”, de catre naturalistii Chris Atkins si Michael Taylor. Locul unde se află mulţi din aceşti „arbori-trofeu” (precum Bătrânul Metusala sau arborele Mendocino) este ţinut secret, pentru a-i feri de vandali sau de vânătorii de suveniruri.

Sequoia gigantea se înmulteşte prin saminte. Pană la varsta de 20 de ani el se poate înmulti doar prin vlăstari. Copacii tineri încep producerea de conuri abia după 20 de ani. In orice moment, un exemplar matur poate avea aproximativ 11,000 conuri. Datorită înaltimii impresionante, samata poate fi purtată de vant pană la 200m distantă.

Foc în pădure

Arborii din familia Sequoiadendron giganteum au dificultati în a se reproduce în mediul natural şi în special prin cultivare. Aceasta se datorează necesitătii unui sol mineral bine irigat şi a unei expuneri totale la soare. In ultima perioadă, cercetatorii americani si-au dat seama de importanta pe care incendiile forestiere o au în procesul de înmultire a acestor arbori. Focul nu doboară acesti uriasi, dar inhibă dezvoltarea vegetatiei la sol, favorizand vlăstarii de Sequoia în perioada de crestere. De altfel, focul generează aer cald, care fortează deschiderea conurilor şi eliberarea unor cantităti mari de seminte peste solul optim dezvoltării vlastarilor. Cenusa de la sol protejează semintele şi de radiatiile ultraviolete.

 

Sursa: News.distractify.com
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*