Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Activitatea albinelor în afara cuibului

in Agronomie

Zborurile de orientare.La primul zbor, albinele tinere, zboară în imediata apropiere a stupului, fiind îndreptate cu capul spre stup pentru a memora poziţia acestuia faţă de obiectele înconjurătoare. În acest timp ele eliberează excrementele acumulate în perioada scursă de la eclozionarea lor. În zborurile următoare se 16 prelungeşte atât durata cât şi raza de zbor, fiind memorate obiectele de orientare aflate pe parcurs. Zborurile de orientare sunt efectuate pe timp călduros şi însorit şi asigură trecerea treptată de la activităţile din stup la cele din afara acestuia (activitatea de culegătoare).

Aprovizionarea cuibului cu apă. Cantităţi mai mari de apă sunt aduse de către albine (sacagiţe), mai ales în perioada creşterii puietului, primăvara când este folosită diluarea rezervelor de miere necesară hrănirii puietului şi în perioadele de arşiţă, când este folosită pentru nevoile organismului şi climatizarea cuibului. La apariţia culesurilor abundente, numărul de albine ocupate cu aprovizionarea cu apă se reduce. Cantitatea maximă de apă adusă de albină este de 50 mg, iar media de 25 mg. Numărul maxim de zboruri după apă a fost înregistrat la 144 pe zi, iar în medie circa 50 – 70 pe zi.

 

Culesul de nectar şi polen. Aceste activităţi depind în mare măsură de condiţiile de mediu (temperatura, vântul, luminozitatea, ploaia) – factori care influenţează în acelaşi timp şi secreţia de nectar, puterea familiilor, sursele şi rezervele de nectar din flori şi depărtarea faţa de sursa de cules.

Zborul de împerechere. În timpul zborului de împerechere matca este urmărită de 100-300 trântori, care formează un roi în urma ei, în formă de vârf de săgeată, în frunte cu matca, care se deplasează în zig-zag, cu viteză foarte mare. Împerecherea se face în zile senine şi călduroase între orele 13 şi 16, temperatura optimă fiind de 20 – 250C, fără curenţi puternici de aer, la înălţimi de 10 – 30 m şi la distanţa de până la 2 km de stup.

 

 

Zborul de curăţire. Efectuarea zborului de curăţire, în decursul căruia sunt eliminate resturile nedigerate acumulate în rect pe timpul iernii, prezintă deosebită importanţă pentru sănătatea familiilor şi dezvoltarea lor ulterioară. Durata zborului de curăţire este de circa o oră, în timpul prânzului, când temperatura aerului este de minimum 12ºC, după care albinele reintră în stup, unde rămân până la stabilizarea timpului favorabil efectuării zborurilor zilnice.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Agronomie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate