Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Afla ce fel de sef ai? Stilul de conducere reprezintă modul în care îţi exerciţi funcţia.

in Psihologie

Suntem diferiţi cu toţii. Companiile sunt diferite, mediile în care lucrăm sunt diferite. În literatura de specialitate se întâlnesc diferite clasificări ale managerilor atât ca urmare a criteriilor de analiză, cât şi a diversităţii de interpretări.

manager

Pentru a putea conduce o companie ar trebui să ai anumite competenţe, cunoştinţe și tehnici. Acestea ar trebui să le depăşească pe cele specializate şi să vizeze deprinderea de organizare a activităţii, forţa şi priceperea de a stabili fluxuri informaţionale moderne, de a valorifica superior resursele umane şi materiale prin decizii concrete.

Stilul de conducere reprezintă modul în care îţi exerciţi funcţia de manager printr-un ansamblu de atitudini şi metode de lucru adoptate, cu deosebire prin trăsături specifice ale relaţiilor cu subalternii, precum şi cu mediul extern. De aici vă prezentăm mai multe tipuri de manager, clasificate de Prof. Univ. Dr. Alexandru Puiu, Rector al Universităţii „Constantin Brâncoveanu” Piteşti.

1. Managerul conducător

Acesta este, de regulă, un lider care se distinge printr-un talent nativ deosebit. Marea capacitate de luare a deciziilor este iarăşi o calitate a acestui tip de manager. De asemena, este dovedit că acesta este respectat în relaţiile cu oamenii, atât la nivel superior, cât şi la nivele inferioare. Se bucură de un înalt prestigiu şi de o mare autoritate. De obicei, la baza autorităţii stă funcţia în virtutea căreia managerul acţionează, iar prestigiul se naşte mai ales din talent, competenţă şi comportament.

2. Managerul constructor

Acest tip de manager este caracterizat prin echilibru între calităţile native şi cele formate, predominând cele din urmă. Este meticulos în tot ceea ce întreprinde, atent la detalii, fiind preocupat de fundamentarea deciziei fără fisuri. De regulă evită riscurile şi preferă stabilitatea faţă de schimbare.

3. Managerul inovator

Corespunde pe deplin cerinţelor dinamice ale progresului tehnico-ştiinţific, prioritatea fermă pe agenda lui managerială fiind invenţia şi inovaţia. Este acel conducător care vrea să fie în tendinţe, se îndreaptă spre inovaţie, spre schimbări datorate cerinţelor reale, progresului tehnico-ştiinţific, ale vieţii socio-economice.

4. Managerul distrugător

Poate ţi-ai dat seama deja, acesta este înclinat spre distrugerea structurilor existente, fiind de preferat pentru a înlătura structuri învechite, ce nu mai corespund condiţiilor noi apărute în viaţa economico-socială. Acesta este „răul” necesar în condiţii de criză, când se impun schimbări importante. Totuşi, acesta trebuie să fie susţinut de consilieri, pentru a nu produce un dezechilibru în companie.

Managerii prezentului şi, mai cu seamă, cei ai viitorului, trebuie să îndeplinească o serie de caracteristici. Aceştia ar trebui să aibă o gândire sistematică (să stabilească direcţii generale, să aibă capacitatea de conceptualizare, să combine analiza cu intuiţia, să fie responsabil social, să fie orientat către client). Importante sunt şi competenţele interculturale ( capacitatea de a înţelege alte culturi, înţelegerea profundă a istoriei şi religiei altor popoare, cunoaşterea de limbi străine, sensibilitatea intelectuală, empatia). De asemenea, un manager trebuie să aibă o pregătire continuă şi standardele personale şi comportamentul trebuie să fie în tandem cu funcţia.

Important de specificat este că progresul organizaţiior şi al oricăror entităţi economice, sociale şi cultural-ştiinţifice depinde de calitatea managerilor, de alegrerea managerului care se potriveşte cel mai bine unei anumite situaţii concrete.

Ti-a placut acest articol? Urmareste CYD.RO si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe CYD.RO.

Sursă foto: Shutterstock.com

Sursa text: cariereonline.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate