buzau-detectoare-de-gaze

Ai termopane, trebuie să-ți montezi detector de gaze. Refuzul duce la închiderea gazelor

in Articole/Informatica de
 Un ordin emis de ANRE la sfârșitul anului trecut, Ordinul 179/2015 pentru aprobarea Procedurii privind verificările și reviziile tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, arată că obligația clientului final este de a asigura condițiile tehnice pentru funcționarea în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale și îi obligă chiar și pe cei care au un singur aragaz în bucătărie, dar au geamuri termopan(cu o grosime mai mare de 4 milimetri) să-și monteze detectoare de gaze.
Reprezentanții Engie România(fostul Distrigaz Sud) au confirmat că verificările au început deja și că Ordinul a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Procedura, la art.6, arată că oamenii sunt obligați să pună la dispoziția firmei care face verificarea, documentația tehnică pe baza căreia s-a făcut instalația de gaze din casă. Documentațiile trebuie să respecte niște norme tehnice care sunt în vigoare din 2009, prin Ordinul președintelui ANRE nr 5/2009.
 Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale(Ordinul 5/2009 al ANRE)prevăd obligativitatea montării de detectoare automate de gaze cu limită de sensibilitate de cel puțin 2% metan (CH4) în aer, în  încăperi cu geamuri de o grosime mai mare de 4 mm sau care sunt de construcție specială (securizat, de tip Thermopan, etc).
Rolul detectoarelor este de a acționa asupra robinetului  de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale și se elimină astfel orice factor de risc de producere a unei situații nedorite.
 Un astfel de dispozitiv costă în jur de 450 de lei( dar sumele de referință sunt între 200 și 500 de lei) și după câțiva ani trebuie înlocuit tot de beneficiar.
 Dacă vreți să scăpati de această investiție, cereți în momentul în care se reabilitează blocul să vă monteze la bucătărie un geam termopan mai subțire de 4 milimetri. Aveți grijă să montați geamuri termopan cu grosimea mai mică de 4 milimetri și dacă vă faceți singuri îmbunătățiri la apartament.
Ce trebuie să înțelegeți, este că nu  este vorba doar de obligativitatea celor care au centrală de apartament de a monta acest dispozitiv ci și a celor care au doar aragaz la bucătărie și au un termopan cu grosimea mai mare de 4 mm.  

buzau-detectoare-de-gaze

loading...