Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ajutor, cainele meu musca!

in Diverse
Chiar dacă se joacă, majoritatea căţeluşilor muşcă, lucru nedorit de mulţi proprietari de animale de companie. E una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă noul posesor de câine, indiferent dacă vorbim de un căţel, de un câine adult adoptat sau cumpărat de la pet shop. Dacă problema persistă, trebuie să acţionezi, să-i dai de înţeles că nu accepţi această practică.

Câinii sunt în genere animale iubitoare, drăgăstoase şi foarte ataşate de oameni. În continuare vom discuta despre ce e de făcut atunci când noul tău câine începe să muşte în joacă.

Câinii şi căţeluşii trebuie să înveţe să-şi limiteze pornirile cu care s-au născut. Ideal e ca, până la vârsta de 4 luni, un căţel să înveţe să-şi controleze anumite instincte. În mod normal, învaţă acest lucru de la mamă şi ceilalţi membri ai familiei. Însă cel mai adesea puii sunt luaţi de lângă părinţi înainte ca familia să-şi pună amprenta asupra caracterului căţelului. De aceea, trebuie să compensăm prin dresaj.

Cunoasterea caracterului puiului de caine este foarte importanta in stabilirea unei strategii de educare a patrupedului. Un caine submisiv va trebui sa fie dresat de o persoana calma si rabdatoare, in timp ce unul cu caracter dominant va avea nevoie de o persoana care va sti sa-si arate si sa-si impuna autoritatea. Testarea psihologica a cainilor se face inca dinaintea primului razboi mondial. Daca la inceput evaluarea se facea doar in cazul cainilor utilitari, astazi un test psihologic poate fi facut cu orice caine in incercarea de a intelege cat mai bine nevoile si temperamentul patrupedului.

Un astfel de test psihologic pentru caini este Testul Campbell. Stapanul trebuie sa supuna catelul la acest test cand patrupedul are intre cinci si sapte luni. Puiul va fi dus intr-un loc pe care nu il cunoaste, unde nu sunt oameni si nu exista factori de intrerupere sau distragere a atentiei. In timpul testului nu trebuie sa recompensam catelul in niciun fel ci doar sa ii vorbim pe un ton normal. Testul urmareste cinci aspecte ale temperamentului unui caine (atractia sociala, reactia la diferiti stimuli, reactia la obligatii, controlul social, opunerea la ridicare) iar raspunsurile indica un tip anume de caracter.

a. Atractia sociala

Puiul trebuie sa fie in zona de testare. Ne indepartam 1 – 3 metri si chemam puiul batand usor din palme, in acelasi timp ne lasam pe genunchi. Puiul trebuie sa fie cu spatele la intrarea in camera sau zona.

1. Vine imediat, sare si musca de maini, are coada ridicata;
2. Vine imediat, da cu labutele si linge palmele, are coada ridicata;
3. Vine imediat, are coada ridicata;
4. Vine imediat, are coada lasata;
5. Ezita la venire, are coada lasata;
6. Nu vine.

b. Insotirea

Acest test indica gradul de independenta: ne ridicam si ne indepartam usor de pui. Trebuie sa fim siguri ca patrupedul se uita la uita la noi.

1. Vine si el imediat, intra printre picioare, musca, are coada ridicata;
2. Vine si el imediat, intra printre picioare, are coada lasata;
3. Vine si el imediat, are coada ridicata;
4. Vine si el imediat, are coada lasata;
5. Ezita sa ne urmeze, are coada lasata;
6. Nu ne urmeaza sau se indeparteaza.

c. Imobilizarea

Acest test va arata modul in care puiul va accepta stresul cand va fi dominat fizic sau social: mangaiem puiul cu blandete, apasand usor cu palma pornind de pe cap, pana spre coada. Continuam pana vedem o reactie in comportamentul puiului.

1. Sare la mana, loveste cu labutele, musca, maraie;
2. Sare la mana, loveste cu labutele;
3. Se apropie de noi si incearca sa ne linga pe fata;
4. Se lasa pe burta, lingandu-ne mana;
5. Se intoarce pe spate si isi arata burta, ne linge mana;
6. Pleaca si sta departe de noi.

d. Dominarea prin ridicare de la sol

Acest test arata cat de mult va accepta puiul dominarea atunci cand nu se afla in controlul situatiei: ridicam puiul de burta si piept cu ambele maini si il tinem suspendat 30 de secunde.

1. Se zbate violent, musca si maraie;
2. Se zbate violent;
3. Nu se zbate, este relaxat;
4. Se zbate, se linisteste, ne linge mainile;
5. Nu se zbate, ne linge mainile;
6. Sta linistit.

e. Aportul

Testul urmator arata cat de mult este adaptat puiul la un program de dresaj: ne propiem de pui si ii atragem atentia cu o minge de tenis.
Cand arata interes, aruncam mingea la 1-2 metri in fata puiului.

1. Urmareste mingea, o ia in gura si fuge;
2. Urmareste mingea, ramane in picioare deasupra ei, dar nu se intoarce;
3. Urmareste mingea, o prinde si se intoarce cu ea la noi;
4. Urmareste mingea si se intoarce fara minge la noi;
5. Incepe sa urmareasca mingea apoi isi pierde interesul;
6. Nu urmareste mingea.

f. Sensibilitatea la atingere

Acest test stabileste gradul de rezistenta la atingere: tinem o labuta din fata a cainelui intre degete si apasam din ce in ce mai tare in timp ce numaram incet pana la 10.

1. 8-10 pana ce puiul are o reactie;
2. 6-7 pana ce puiul are o reactie;
3. 5-6 pana ce puiul are o reactie;
4. 2-4 pana ce puiul are o reactie;
5. 1-2 pana ce puiul are o reactie.

g. Sensibilitatea la sunet

Urmatorul test indica sensibilitatea la sunet, si poate fi si un test rudimentar pentru depistarea surzeniei: punem puiul in mijlocul camerei sau al spatiului unde se face testarea si lasam sa cada pe sol un obiect care produce zgomot destul de mare (o oala sau o cutie de metal).

1. Asculta, localizeaza zgomotul si merge spre sursa latrand;
2. Asculta, localizeaza sunetul si latra;
3. Asculta, localizeaza sunetul, arata interes si merge catre sursa;
4. Asculta si localizeaza sunetul;
5. Se lasa la pamant cu teama, se da inapoi, se ascunde;
6. Ignora sunetul, nu arata curiozitate.

h. Reactia la obiecte noi

Testul indica cat de adaptabil este catelul la aparitia unor obiecte necunoscute: punem puiul in mijlocul camerei sau al spatiului unde se face testarea. Legam un prosop mic sau o bucata de carpa cu o sfoara si o aruncam pe sol, la 1-2 metri de pui, apoi tragem de sfoara indepartand carpa de pui cu miscari bruste, ca si cum ne-am juca cu o pisica.

1. Se uita la carpa, ataca si musca;
2. Se uita la carpa, are coada ridicata si latra;
3. Se uita la carpa curios si se apropie sa investigheze;
4. Se uita la carpa, latra, are coada intre picioare;
5. Fuge, se ascunde.

Rezultate
Punctaj majoritar: 1 – Puiul este foarte dominant, va musca foarte repede. Prin natura sa se va opune stapanului si are nevoie de o mana forte . Trebuie sa avem experienta cu cainii pentru a ne putea intelege cu acest patruped. Acest gen de pui va putea fi folosit cu succes in paza si protectie.

Punctaj majoritar: 2 – Puiul este dominant si increzator in sine. Daca suntemfermi si consecventi atunci cainele va accepta cu usurinta sa fie condus. Daca nu am mai avut caini atunci ar trebui sa nu adoptam un astfel de caine insa pentru cineva cu experienta cainele poate fi dresat foarte bine.

Punctaj majoritar: 3 – Acest pui este relaxat, prietenos, si se va adapta cu usurinta la mai orice situatie avand un temperament flexibil. Are o mare nevoie de exercitiu fizic si nu este recomandat familiilor cu copii mici sau persoanelor in varsta.

Punctaj majoritar: 4 – Acest pui este perfect pentru familiile cu copii, fiind usor de controlat. Cainele va cauta permanent indrumarea stapanului.

Punctaj majoritar: 5 – Acest pui nu are incredere in sine si este foarte umil. Va deveni foarte dependent de stapan si trebuie incurajat permanent pentru a se mentine pe linia de plutire.

Punctaj majoritar: 6 – Puiul din aceasta categorie este foarte independent. Acest caine nu este afectuos membrii familiei si nu simte nevoia prezentei umane. Rasele predispuse acestui gen sunt garii, Basenjii si unele rase nordice.

Concluzii
Testul Campbell ne da o imagine cu privire la inteligenta, echilibrul si dorinta de lucru a cainelui cu stapanul. In cazul in care raspunsurile cele mai intalnite sunt 3 si 4 atunci cainii pot fi considerati buni companioni. Cainii cu punctaj majoritar 1 sau 2 au calitatile necesare pentru a deveni caini de serviciu, paza si protectie.

Un câine sociabil nu muşcă!

Permiţându-i căţelului să interacţioneze cu alţi câini, îi dai şansa să-şi împrospăteze memoria cu ceea ce învăţase de la părinţi. Jucându-se, căţeii interacţionează unul cu celălalt, se muşcă unul pe celălalt. În urma unor astfel de jocuri, câinii învaţă să-şi inhibe acest obicei, aşa învaţă să-şi controleze pornirile. Dacă sunt prea aprigi sau grosolani, vor afla pe pielea lor în urma interactivităţii cu ceilalţi câini. E un proces ce se învaţă în mod natural în care noi, oamenii, nu putem interveni.

Trebuie să înveţe pe propria experienţă că muşcatul e un obicei prost care poate produce răni şi suferinţă. Un alt aspect important în socializarea cu alţi câini e faptul că patrupedul tău va creşte fără să aibă frică de alţi câini şi va scăpa de energia în plus fără a răni pe cineva. Căţeluşii care au prieteni canini (sau chiar pisici) cu care să se joace, nu te vor considera un membru al familiei cu care se joacă muşcând, astfel că şansele ca patrupedul tău să te „capseze” scad considerabil. Câinii care sunt singuri şi nu au alte animale cu care să se joace sunt mult mai distructivi şi hiperactivi.

Lipsa socializării duce la … nevoia de a muşca!

Dacă un căţeluş nu intră în contact cu alte animale şi nu are parte de socializare, se va folosi de instinctele sale naturale pentru a se juca. Lipsa socializării duce adesea la un comportament agresiv. În faţa unei situaţii nemaiîntâlnite (sau a unei persoane străine), câinele poate reacţiona în 2 modalităţi: fie îi va fi teamă să interacţioneze, fie va deveni agresiv în speranţa că va scăpa de situaţie/persoană. Aşa apar cazurile copiilor muşcaţi de câinii de companie. Căţeii care nu sunt obişnuiţi cu cei mici ajung să-i muşte, din necunoştinţă de cauză. Se recomandă ca până la vârsta de 4 luni căţeluşul să intre în contact cu diverse tipuri de persoane, situaţii neprevăzute şi locuri noi.

În cazul raselor de câini de talie mare, vârsta de 4 luni e uneori prea înaintată deoarece, din cauza dimensiunii, multe mame refuză să-şi lase copiii în preajma unor câini mari. Ai fi surprins să afli că multe persoane confundă puii de 4-5 luni cu adulţi, totul din cauza mărimii câinelui. În plus există preconcepţia generală: cu cât e mai mare câinele, cu atât e mai greu de controlat. Dacă vrei ca puiul tău patruped să nu dezvolte frică sau aversiune faţă de ceva sau cineva, atunci ar fi bine să-l laşi să socializeze încă din primele zile de când l-ai adus în casa ta, de preferabil până la vârsta de 4 luni!

Arată-i că îl respecţi şi ai încredere în el!

Fireşte, există multe motive pentru care câinele tău va încerca să te muşte, motiv pentru care va trebui să te implici mai mult în procesul de dresaj. Însă, înainte de a-l învăţa ceva, trebuie să respecţi 2 condiţii esenţiale: arată-i respect şi încredere! Dacă propriul tău câine nu are încredere în tine, nu are nici un motiv pentru care să te respecte.

Dacă nu te respectă, relaţia dintre voi va semăna cu cea a doi copii de 5 ani care se ceartă, fiecare dorind să deţină controlul. Când vei încerca să-l înveţi ceva, câinele nu te va asculta, ci dimpotrivă, va face exact opusul dându-ţi de înţeles că e propriul său stăpân.

Despre mustrări şi bătaie

Niciodată să nu loveşti câinele! E cel mai simplu mod prin care căţelul îşi va pierde încrederea în tine. Oricât de greu pare de crezut, un câine abuzat îşi va iubi în continuare stăpânul, dar nu va mai avea încredere îl el, astfel că va deveni imprevizibil pentru om.

Nu trebuie să faci ceva în mod deosebit pentru a câştiga dragostea unui câine! Caracteristica principală a unui patruped e că te iubeste necondiţionat. Însă pentru a ajunge să te bucuri de respectul şi încrederea lui, ai de muncit. Dacă a produs un accident, curăţă locul, nu-i încuraja greşeala, dar nici nu-l mustra prea tare. Poţi să-i explici că nu e bine, că a făcut un lucru rău.

În funcţie de tonalitatea vocii tale, câinele înţelege dacă a făcut ceva rău sau ba şi va încerca să-şi ia revanşa faţă de tine. E o greşeală să-l baţi pentru că a spart un bibelou sau că a lăsat păr pe canapea. Comunicarea e esenţială, chiar şi atunci când vorbim de relaţia cu propriul tău câine!

Să recapitulăm:

  • Dacă doar îl vei mustra, nu-l vei învăţa să nu mai muşte;
  • Dacă nu există respect, câinele va continua să te muşte. Dacă vei încerca să suplineşti lipsa familiei, câinele te va considera un partener de joacă şi va acţiona în consecinţă;
  • Dacă nu are încredere în tine, câinele te va muşca de frică sau pentru că nu are încredere în tine;
  • Procesul de dresaj trebuie să fie compact. Dacă azi îl înveţi ceva şi abia peste 2 săptămâni mai exersezi cu el, ai pierdut orice ocazie de a-l mai educa;
  • Laudă-l, mângâie-l şi arată-i că îl iubeşti. Câinele trebuie să înţeleagă că nu-ţi place să fii muşcat. Ceartă-l dacă repetă greşeala dar nu uita să-l împaci mai târziu.

Din păcate, majoritatea stăpânilor aşteaptă să fie muşcaţi până acţionează, apelând la tot felul de metode care mai mult agravează situaţia.

sursa: www.animalutul.ro; www.cainele-meu.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Diverse

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate