Intemeiat in anul 331 i.Hr. de catre Alexandru cel Mare,in partea de vest a Deltei Nilului,orasul Alexandria a fost metropola culturala a lumii mediteraneene(500 000 loc.),din secolul al II-lea i.Hr. ,pana la cucerirea romana.Intre anii 323 si 30 i.Hr. a fost capitala Egiptului La-gid si a regilor Ptolemei ai Egiptului.In acest spatiu traiau numeroase popoare.
Museionul,ridicat de Ptolemeu Intaiul,adapostea celebra biblioteca ce numara peste 900.000 de volume.Aici era locul unde se intalneau si-si propovaduiau cunostiintele poetii,filozofii,matematicienii.Biblioteca din Alexandria,cea mai vestita din lumea antica a fost,din nefericire,in- cendiata de cuceritorul roman Caesar(30 i.Hr.),distrugerea ei desavar-sind-o califul Omar.Farul din Alexandria,inaltat in 279 i.Hr. de catre Sostratos din Cnidos(Knidos),astazi distrus(prabusit in 1326 i.Hr.),con- stituie una din cele sapte minuni ale lumii antice.
Intrat sub stapanirea Romei in anul 30 i.Hr.,orasul avea sa ramana un centru cultural,religios,commercial de prima importanta a Orientului. Ancorat intre mare si desert,dispunea de kilometri intregi de canale.A fost proiectat de arhitectul Deinocrates din Rodos,om de suflet al lui Alexandru Macedon. Pe plajele Alexandriei, Euclid a descoperit funda-mentele geometriei; aici Antoniu si Cleopatra si-au risipit iubirea, si tot aici, in subsolul celebrului Far,78 de carturari evrei au tradus, la ordinul Ptolemeilor, Vechiul Testament. Stralucirea celui mai frumos oras a lu-mii antice a incetat odata cu venirea arabilor si mutarea capitalei Cairo, dar vraja lui s-a pastrat chiar si in vremea distrugerii, a conflictelor so- ciale, a starii de somnolenta de pana la Napoleon, si, cu atat mai mult, a reintineririi datorate englezilor.Oras al memoriei omenirii ,oras al cartii, abecedar al Antichitatii,punte de dialog intre Orient si Occident, Ale-xandria este astaza un megalopolis modern,organizat pe partea stanga a Nilului.

Farul din Alexandria
Construit in timpul domniei lui Ptolomeu II Filadelful (285-246 i.e.n.) – protector al literelor si artelor,