Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Alfabetul Braille

in Enciclopedie/Sanatate

Nevazatorii folosesc un sistem de scriere si citire special, in care functia dominanta o are analizatorul tactil-kinestezic. Au fost mai multe preocupari de a crea un sistem de scriere accesibil orbilor.

Cel mai cunoscut si mai eficient a fost realizat in 1809 de Louis Braille, nevazator in urma unui accident, inspirându-se din scrierea secreta a unui capitan din armata franceza. El a realizat un alfabet format din 76 de semne diferite, fiecare semn fiind alcatuit din 1-6 puncte. Ulterior a perfecţionat sistemul şi a realizat 64 de combinaţii prin combinarea celor 6 puncte

-Sunt implicati analizatorii:

a.Auditiv
-realizează discriminarea fonematică şi învăţarea corectă a sunetului

b.tactil
-realizează descompunerea cuvântului în foneme şi înţelegerea lui ca unitate semantică

c.kinestezic

d.verbo-kinestezic, ambii analizatori sunt implicaţi în transpunerea în scris şi citit

-în plan funcţional Braille oferă acleaşi posibilităţi de exprimare grafică ca şi alfabetul

-există posibilitatea ca imaginea tactilo-grafică să permită o legătură nemijlocită între
cuvânt şi imaginea concretă a obiectului, sistemul de reprezentare este unitar fapt ce facilitează conceptualizarea

-în sistemul Braille se folosesc căsuţe/celule, fiecare celulă este alcătuită din 6 puncte
dispuse câte 3 în 2 coloane paralele

-este alcătuit pe principiul decadelor şi vom avea:

•Decada I: a,b,c,d,e,f,g,h,i,j, ele se realizează din combinarea punctelor 1,2,4,5, după cum urmează: a=1; b=1+2; c=1+4; d=1+4+5; e=1+5; f=1+2+4; g=1+2+4+5; h=1+2+5; i=2+4; j=2+4+5;

•Decada II: k,l,m,n,o,p,q,r,s,t, ele se formează din punctele decadei I la care se adaugă 3; k=a+3…etc

•Decada III: pentru română u,v,x,y,z, ele se obţin din 3+6 la decada I; u=a+3+6…etc

•Decada IV: ă,î,â,ş,ţ,w, se formează cu +6 la semnele din decada 1, ă=a+6
-marcarea majusculelor se face printr-un semn particular din 4+6 care preced litera
-pentru cifre se folosesc semne decadei I la care se adaugă în faţă un semn particular format
de punctele 3,4,5,6

Scrierea se realizează în relief prin schimbarea poziţiei a 6 puncte existând 64 de combinări posibile. Aceste litere (1mm şi 2,5 distanţă între ele – corespunzător pragului maxim al sensibilităţii tactile) se fac pe o foaie specială (mai groasă şi mai consistentă).

În scrierea Braille, litera scrisa nu este similara cu litera citita, ultima fiind opusul imaginii celei dintâi. Scrierea se face de la dreapta la stânga, citirea se face invers.

Se foloseste o placuta cu casute in care se pot intepa, cu punctatorul. Din cauza deficientei lor, aceste persoane simt nevoia unei ordini depline, a asezarii si pastrarii obiectelor in locuri bine delimitate, bine stiute, pentru a fi usor gasite. Ei sunt disciplinati si manifesta autocontrol fata de comportamentele proprii, pentru a se adapta si corela mai bine cu cei din jur.

Pentru a citi nevăzătorii trebuie să-şi formeze o imagine tactilă a literei, iar în scris trebuie să-şi formeze o schemă motorie (mai greu întrucât pentru imaginea motorie contactul direct lipseşte).

Din cauza efortului depus pentru înţepare şi pentru trecerea de la o căsuţă la alta viteza scrierii este mai redusă decât cea în alb – negru. În scriere analizatorul motor şi cel kinestezic au rolul cel mai important, dar şi cel auditiv are rol de control, auxiliar (ritmicitatea zgomotelor la înţepare, poate sesiza unele modificări)

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Enciclopedie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate