AMAZOANELE, O TAINA GREU DE DESCIFRAT, UN MIT HRANIT DE REALITATE

in Articole

In toate vremurile , femeia a avut dorinta de a se emancipa. De aceea, inca din antichitate, unele reprezentante ale sexului frumos au preferat sa ia calea armelor, aceasta fiind o adevarata provocare pentru ele.

amazones_70589600

Scriitorul grec Hellanicos care a trait in prima jumatate a secolului al V-lea i.Hr. a dat o explicatie a numelui de amazoane. Femeile luptatoare cu arcul, din motive practice, isi taiau sanul drept(a-mazos), mutilandu-se la o varsta frageda, pentru a masculiniza partea pe care isi sprijineau arma de lupta.

Vasele grecesti realizate in secolele VI-V i.Hr. ne prezinta scene ale infrangerii amazoanelor de catre Tezeu. Legenda spune ca mandra regina a amazoanelor, Antiope, a fost rapita de erou si ca amazoanele venite in Attica pentru a razbuna rapirea acesteia, sufera o infrangere rasunatoare, batalia finala dandu-se in centrul cetatii Atena.

Tezeu a avut impreuna cu Antiope doi fii, pe Hipolit si Demofon, iar dupa moartea reginei amazoanelor s-a casatorit cu Fedra.

Amazoanele sunt conturate la finele primului mileniu ca fiind un popor migrator stabilit in sudul, estul si vestul Mediteranei. Diodor din Sicilia, in secolul I i.Hr le plaseaza in Libia. O traditie culturala mai veche le aseaza la nord de Marea Neagra.

Ce stim de fapt din legendele care au fost scrise despre ele?
Stim ca erau niste razboinice foarte bune, care traiau in comunitati exclusiv feminine si care o data pe an se intalneau cu barbatii in scopul de a procrea.
Fetele care se nasteau erau retinute de amazoane si crescute dupa obiceiurile  amazoanelor.

In legende , sunt prezentate cateva amazoane vestite: Antiope concubina lui Tezeu, Hippolyta, regina amazoanelor, care avea un brau magic dat de tatal ei Ares. Pentesileea, sora Hippolytei, care o ucide pe aceasta  din greseala  si la randul ei este ucisa de Ahile in timpul Razboiului Troian.

Impotriva amazoanelor a luptat si Dionysos, care a reusit sa le supuna in timpul calatoriei pe care a facut-o pentru civilizarea Orientului.

Doi scriitori ai lumii antice Strabon si Pausanias atribuie amazoanelor intemeierea Efesului, dar sunt contrazisi de parintele istoriei Herodot in ale carui scrieri, aceste zone au fost locuite inca din 3000 i.Hr. de lelegieni si carieni.

Intreaga literatura antica este plina de referiri la amazoane. Amintim Iliada, poemul ciclic Etiopida, Amazoanele lui Arctinos si Tezeu a lui Plutarh.
Amintiri ale mitului amazoanelor apar in Milionul lui Marco Polo, Cetatea femeilor scrisa de Cristine de Pizan si Pentesileea lui Heinrich von Kleist.

Cert este ca in realitate au existat femei razboinice, bune luptatoare, care au inspirat multe legende si de ce nu, care ne aprind imaginatia.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.