Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Amenzile rutiere cresc din nou

in Articole

Deşi nu a trecut mult timp de când codul rutier a fost modificat, iată că de la 1 iulie, şoferii au parte, pentru a doua oară în acest an de noi schimbări. Este vorba despre amenzile de circulaţie pentru contravenţiile rutiere. Acestea pot ajunge pănă la 2.100 de lei pentru şoferii care nu respectă prevederile Codului Rutier.

Având în vedere că salariul minim brut pe economie se va mări de la 1 iulie de la 975 la 1.050 de lei şi pentru că un punct amendă reprezintă 10% din acest salariu, vor creşte în mod automat şi amenzile pentru contravenţiile rutiere. Astfel, un punct amendă va fi egal cu 105 lei de la 1 iulie, ceea ce înseamnă că noile amenzi rutiere vor fi cuprinse între 210 şi 2.100 de lei pentru persoanele fizice. Persoanele juridice ar putea fi sancţionate cu sume cuprinse între 2.205 şi 10.500 de lei. Conform Codului rutier, concret, amenzile care se vor aplica de la 1 iulie vor fi următoarele în funcţie de clasele de sancţiuni în care ele vor fi încadrate:

  1. 2 sau 3 puncte-amendă – 210 sau 315 lei;
  2. 4 sau 5 puncte-amendă – 420 sau 525 de lei;
  3. între 6-8 puncte-amendă – de la 630 la 840 de lei;
  4. între 9-20 puncte-amendă – de la 945 la 2.100 de lei;
  5. între 21-100 puncte-amendă – de la 2.205 la 10.500 de lei.

Trebuie să mai ştiţi că amenzile din clasa 1 se referă la schimbarea direcţiei de mers fără semnalizare, folosirea telefonului mobil la volan, nepurtarea centurii de siguranţă şi depăşirea vitezei maxime admise cu 10-20 km/oră.
La clasa 2 se încadrează faptele legate de nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor, lipsa trusei medicale, triunghi reflectorizant şi stingător de incendii. Tot aici se încadrează depăşirea limitei de viteză legală cu 21-30 km/oră, transportarea minorilor fără centură.

Amenzile din clasa 3 se aplică pentru permise expirate, autovehicule cu defecţiuni la iluminare sau sonorizare, depăşirea vitezei legale cu 31-40 km/oră şi refuzul de a prezenta actele personale şi ale maşinii la cererea poliţiştilor.
Contravenţiile rutiere care se încadrează în clasa 4 de amenzi sunt pentru vehicule cu ITP expirat, lipsa anvelopelor de iarnă, depăşirea vitezei maxime legale cu 41-50 km/oră. Şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice riscă această amendă, precum şi suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
Dacă vă confruntaţi cu o astfel de situaţie, trebuie să mai ştiţi că puteţi plăti pe loc agentului constatator jumătate din valoarea amenzii sau în cel mult două zile lucrătoare.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate