Românii ar trebui să aibă o nouă lege a salarizării. Cât vor creşte însă lefurile, cel puţin în sectorul bugetar?
Salariul minim pe economie, care este acum 1.050 de lei va ajunge egal cu plafonul care exista până acum pentru salarizarea persoanelor cu studii superioare, adică 1.200 de lei
Ministerul Muncii a precizat că “raportul ce va fi definit în noua lege a salarizării va fi de 1 la 18” – adică cel mai mare salariu bugetar va fi de 18 ori salariul minim. Astfel, preşedintele, şefii Camerelor, premierul şi preşedintele ÎCCJ, angajaţii statului cu cele mai mari salarii, vor ajunge să câştige 21.600 de lei pe lună. Pentru şeful statului, creşterea ar fi de 120%.
Citeste si: Au murit tinandu-se de mana, asta dupa ce i-a șoptit “așteaptă-mă, vin și eu în curând”
„Suntem în momentul de față în situația de a calcula anumite scenarii, împreună cu Ministerul de Finanțe. Imediat vom intra în dialog, ca și până acum, cu partenerii noștri sociali, dar ne vom consulta și cu ceilalți colegi ai noștri din Guvern care gestionează domeniile din sectorul bugetar”, a explicat ministrul.
Atunci când a fost introdus acest plafon, raportul faţă de salariul minim era de 1 la 2, iar dacă aceeaşi formulă se va respecta şi de-acum înainte, angajaţii cu studii superioare ar urma să beneficieze de un nivel minim de salarizare de 2.400 de lei.
Ministerul Muncii a precizat că “raportul ce va fi definit în noua lege a salarizării va fi de 1 la 18” – adică cel mai mare salariu bugetar va fi de 18 ori salariul minim.
Citeste si: UCIGASUL de DACIA! VOLKSWAGENUL IEFTIN
Astfel, preşedintele, şefii Camerelor, premierul şi preşedintele ÎCCJ, angajaţii statului cu cele mai mari salarii, vor ajunge să câştige 21.600 de lei pe lună. Pentru şeful statului, creşterea ar fi de 120%.
Viitoarea lege a salarizarii presupune introducerea unui salariu unitar pentru mai multe clase de salarizare, de la 111 clase din prezent, la aproximativ 5 clase de salarizare.