Antibioticele si dizenteria la albine

in Agronomie

Antibioticele fiind necesare doar în tratarea locii europene nu se administreazã pentru prevenirea îmbolnãvirilor – determinã dezvoltarea rezistentei agentilor patogeni si poluarea mierii cu reziduri – se fac dezinfectiile periodice ; nu se introduc în rezervele de hranã pentru iernare – se foloseste ceaiul din plantemedicinale ; antibacterienele suntineficace în viroze, suprimãflora intestinalã ( produc tulburãri digestive ) si provoacã proliferarea micozelor ; au actiune toxicã si nu stimulentã ca nectarul si polenul .( Antibioticele ca biostimulatoare ? În doze terapeutice biomicina , eritromicina , penicilina si tetraciclina mãresc cu 11 – 30 % cantitatea de puiet iar teramicina o reduce . Biomicina si penicilina prelungesc viata albinelor iar streptomicina , teramicina si tetraciclina o scurteazã . )

 

 

Manifestare : pete maronii pe peretii stupului , pe rame , pefaguri si pe albine ; miros de putrefactie ; abdomenul albinelor este mãrit ; zboruri de curãtire pe timp nefavorabil .

Cauze : intoxicatii alimentare sau agenti patogeni ; în timpul iernii = zgomotele , soarecii , umiditatea , curentii de aer oscilatiile mari ale temperaturii aerului , astuparea urdinisului , pierderea mãtcii , familia slabã , mierea de manã , mierea fermentatã , lichidul intercristalin al mierii dinzahãr cristalizate sau hrãnirile proteice timpurii .

Recuperare : înlocuirea fagurilor si dezinfectia ramelor sistupului ; stimularea unui zbor de curãtire ; înlãturarea cauzelor ; turte sau sirop de zahãr ( dupã sezon ) cu Protofil , 0,5 g ‰ Fumidil B sau extract de plante medicinale .

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play