Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Anuntul care nemultumeste 4 milioane de romani. Nu vor mai fi platiti de angajatori cu bani lichiz

in Politic

Zilierii si cei care lucreaza ocazional ar putea fi platiti cu tichete de munca. Oficialii pregatesc un astfel de proiect, menit sa reduca munca la negru.

Daca va fi aprobat, cei care lucreaza acum cu ziua, cu sau fara forme legale, ar urma sa beneficieze de asigurari sociale si medicale. Sindicalistii spun insa ca cei mai multi dintre zilieri si angajatori nu vor fi de acord cu o astfel de masura.

Oficial, aproximativ patru milioane de romani nu au o slujba. Neoficial insa, multi dintre ei muncesc cu ziua, la negru relataza stirileprotv.ro

Prin noul proiect, guvernul ar vrea ca oamenii sa primeasca tichete de munca in loc de bani lichizi. Atentie, doar firmele pot acorda asemenea tichete, nu si persoanele fizice.

Tichetele, a caror valoare nu a fost inca stabilita, ar urma sa fie cumparate de angajator de la Fisc. Zilierii care le vor primi, vor merge cu ele la directia fiscala locala, de unde ar primi suma ramasa dupa retinerea a doua contributii: pentru sanatate si pensii.

Astfel, la o suma de 100 de lei promisa de angajator, sub forma de tichete, pentru o zi de munca, salariatul ar ramine cu 70 de lei.

Dacian Ciolos, prim-ministru:„Avem multi oameni care lucreaza in aceste domenii la negru si nu au asigurare sociala sau de sanatate, nici contributii pentru pensii.”

Sindicalistii sustin ca introducerea acestor tichete va nemultumi atat zilierii, cat si firmele pentru ca mareste costul muncii prestate.

Dumitru Costin, pres. BNS: „Angajatorul o sa-i spuna iti dau asta la alb, inseamna si contributiile tale. N-o sa iti mai dau suma pe care ti-o dadeam la negru.”

Castigul statului ar fi incontestabil. In prezent sunt 803.000 de zilieri inregistrati legali si putini achita contributiile la sanatate si pensii.

Potrivit legii actuale, acestia pot munci de la o zi la maximum 90 de zile intr-un an, la acelasi angajator. Nu mai mult de 12 ore pe zi si la un tarif minim de 7,3 lei pe ora.

Printre domeniile de activitate in care pot fi angajati zilieri se numara agricultura, comertul, turismul, publicitatea sau cercetarea.

Zilieri pot fi doar aceia care desfasoara activitati necalificate ocazionale si doar daca sunt angajati de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderil familiale.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Politic

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate