Apa ca factor de vegetatie

in Agronomie

Importanta apei ptr viata plantelor

La plantele cultivate nivelul productiei vegetale totale este conditionat de urmatorii factori:

-factorii ecologici(climatici,edafici,orografici) si zonarea ecologica a plantelor

-factorii biologici

-factorii tehnologici

-factorii social economici

Alaturi de ceilalti factori de vegetatie apa constituie unul din factorii de vegetatie de cea mai mare importanta ptr viata plantelor.Ea este in acelasi timp factorul de vegetatie cel mai variabil in cursul unui an,sezon sau perioada de vegetatie.Continutul in apa al diferitelor organe este de 10-15%la seminte,pana la 85-90%la unele organe verzi.Plantele au nevoie de apa incepand cu germinarea semintelor si in tot cursul perioadei de vegetatie.Pentru a germina semintele de cereale necesita 50%apa fata de greutatea lor,pe cand semintele din in,canepa,soia,fasole,lucerna necesita 100%apa si chiar mai multa.In medie peste 99%din apa absorbita din sol este eliminata prin procesul de transpiratie.Cantitatea de apa exprimata in g sau kg folosita de plante pentru a forma un gram sau kg de substanta uscata in organele sale aeriene,se numeste COEFICIENT DE TRANSPIRATIE SAU CONSUM SPECIFIC.

Consumul specific este variabil in functie de soi,perioada de vegetatie,vant,temperatura,umiditatea aerului.Valorile medii ale coeficientului de transpiratie pe culturi se prezinta astfel:

grau:270-639

orez:395-811

porumb:240-495

lucerna:568-1068

Apa influenteaza si indirect viata plantelor avand rol decisiv de formare a solului.

Sursele de apa

Cea mai mare cantitate de apa folosita de planta este absorbita din sol prin radacini.Sursele de apa sunt:precipitatiile,apa freatica,apa din condensarea vaporilor,apa de irigatie.

Precipitatiile:in tara noastra prezinta principala sursa de aprovizionare a plantelor cu apa.Cele 638 mm precipitatii,cazute in medie in Romania ar putea fi considerate ca suficiente daca nu ar fi distribuite neuniform pe teritoriul tarii cat si de-a lungul unui an.Sezonul cel mai ploios este in lunile mai,iunie,iulie in care cad 30-40%din totalul precipitatiilor unui an.Urmeaza o perioada de seceta  relativa lunile august,septembrie,octombrie ;lunile noiembrie,decembrie si ianuarie formeaza perioada precipitatiilor de iarna care reprezinta 15-20%din totalul precipitatiilor.

Seceta-este perioada de timp de cel putin 10 zile-vara si 14 zile iarna,in care nu cad precipitatii.Anii secetosi sunt aceia in care cantitatea totala de precipitatii sunt sub medie.Seceta este una din cele mai mari calamitati ale agriculturii tarii noastre mai ales ptr zona de stepa.

Coeficientul de valorificare a apei din precipitatii-este cantitatea de recolta in kg care se obtine cu 1mm de apa din perioada de vegetatie a plantei respective.Aceasta variaza in functie de repartitia precipitatiilor de-a lungul perioadei de vegetatie,de masurile agrofitotehnice etc.

Apa freatica.Devine utila atunci cand la adancime mai mica(4-7m)astfel incat urcandu-se prin capilare sa ajunga in zona de raspandire a radacinilor..In perioadele de seceta apa freatica se gaseste la o adancime de aprox 4m,ea va putea aproviziona capilar plantele ale caror radacini patrund pana la 2 m-graul,porumbul etc.textura si structura solului influenteaza inaltimea de urcare a apei.Inaltimea de urcare a apei este direct proportionala cu textura solului.

Apa provenita din condensarea vaporilor.Vapori de apa se condenseaza nu numai la suprafata ci si in interiorul solului formand roua interioara.Apa provenita prin condensare are o importanta redusa ca sursa de apa pentru plante,deoarece fenomenul se repeta in fiecare noapte,importanta ei creste in perioada cand plantele nu se pot aproviziona pe alta cale de apa.

Apa de irigatie.Prin irigatie se intelege aprovizionarea dirijata a solului cu cantitati de apa suplimentara fata de cele primite in mod natural.Principalele surse de apa pentru irigat pot fi:lacurile de acumulare,bazinele de retentie,raurile,apa din panza freatica.

Formele de apa din sol

Apa sub forma de vapori.Sursele acestei forme de apa pot fi:

-vaporii care patrund in sol din atmosfera

-vaporii care formeaza prin evaporarea apei lichide din sol

In perioadele mai reci,indeosebi iarna sau in noptile reci de vara,vaporii de apa care vin din straturile de sol mai calde se condenseaza cand ajung in straturile de sol mai reci,formandu-se astfel roua internacare in zonele secetoase poate echivala cu aprox 10mm de apa anual.

Apa de sorbtie.Este apa absorbita la suprafata particulelor de sol.Nu este accesibila plantelor,se elibereaza sub forma de vaporipe masura ce solul se usuca.

Apa libera.Poate fi capilara si gravitationala.

Apa capilara-ca stare fizica este lichida si are cea mai mare importanta ptr plante.Este usor mobila se poate deplasa in toate directiile spre radacini.

Apa gravitationala este apa lichida,libera care circula prin porii solului datorita fortelor gravitationale.Ea se afla in afara fortelor de sorbtie si a celor capilare din sol.Apare atunci cand apa care se acumuleaza in ol depaseste nivelul corespunzator apei capilare.In perioada de vegetatie nevoia de apa este mai accentuata ,deoarece plantele in timpul cresterii tranpira cantitati mai mari de apa.Ritmul de crestere al plantelor este influentat de cantitatea de apa existenta in sol,de temperatura,gradul de aprovizionare cu substante nutritive.

Consumul de apa al plantelor.Este foarte mult influentat de cantitatea de ingrasaminte aplicate,sistemul de lucrare al solului,densitatea plantelor la unitatea de suprafata.Se poate spune ca coeficientul de transpiratie este 1.5-2 ori mai mare la variantele neingrasate comparativ cu variantele ingrasate.Consumul de apa al plantelor este influentat de nr plantelor la unitatea de suprafata,epoca de semanat,gradul de infestare cu buruieni.

Influenta apei asupra activitatii microorganismelor si a proceselor biochimice din sol

Activitatea mo.din sol precum si procesele biochimice sunt conditionate de un anumit grad de aprovizionare cu apa.Procesele de amonificare au loc atat in mediul aerob cat si anaerob numai atunci cand solul are peste 70% apa din capacitatea maxima de apa.

Masuri de dirijare a regimului de apa al solului

Lucrarile solului ce le executam cu plugul,cultivatorul,sau discul la timp si de buna calitate permit acumularea si pastrarea unei cantitati mai mari de apa.

In primul rand trebuie ca solul sa fie afanat,ptr ca apa din precipitatii sa se infiltreze repede.Un sol afanat are o porozitate mai mare si poate inmagazina o cantitate mai mare de apa.Araturile de vara sau cele de toamna se executa cu plugul in agregat cu grapa stelata,aceasta niveland si realizand o usoara asezare a solului atat cat sa elimine spatiile largi de aer create la aratura,micsorand posibilitatile de pierdere a apei prin evaporare.

Pe terenurile in panta se practica masuri ptr reducerea scurgerilor apei la suprafata si inmagazinarea  acesteia in sol:araturile pe curbe de nivel,orientarea randurilor de plante pe curbe de nivel,alegerea gamei de culturi care sa previna eroziunea,folosirea benzilor infiebate,practicarea culturilor in fasii etc.

Distrugerea buruienilor,mecanic si chimic care consuma cantitati mari de apa si hrana necesara plantelor cultivate.In conditiile excesului de umiditate se vor efectua lucrari agroameliorative pentru evacuarea surplusului de apa cum si al drenajului etc.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*