Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Aspecte economico-sociale in design

in Arta

Se apreciază că, actualmente, suntem cu toţii angajaţi spre o lume a comunicaţiilor: ordinatoare, video-transmisii, telecopiatoare, reţele INTERNET, sateliţi care generează o asemenea abundenţă de informaţii, încât problema care se pune nu este aceea a accesului la date, ci a posibilităţii de selectare a celor necesare.

În aceste condiţii, designerii încearcă să se adapteze din ce în ce mai bine restricţiilor şi realităţilor tehnice şi economice. Mondializarea anumitor produse, deschiderea pieţelor, conduc spre un design în care diferenţele legate de origini şi culturi se reduc în mod progresiv. Diferenţele ce apar corespund unor particularităţi strategice ale întreprinderilor şi ţărilor, în ceea ce priveşte imaginea, produsele şi pieţele de desfacere.

Numeroase lucrări tratează mutaţiile profunde ale universului nostru socio-economic şi anumite puncte-cheie, cu incidenţă directă asupra designului, merită evocate:
imprevizibilitatea viitorului, în contextul actual, marcat de fenomene ca: tendinţe integraţioniste, mişcări culturale sau religioase, evoluţia ţărilor din blocul comunist, ce au bulversat previziunile futurologilor. În aceste condiţii toţi ”actorii” sistemului socio-economic trebuie să continue să trăiască, să construiască, să inventeze, să producă, într-un cuvânt să contribuie la evoluţia acestui teatru al lumii, în care sunt, în mod egal, spectatori.

Structura diferită a mediului, ceea ce implică o viziune simultană detaliată asupra fiecărui element şi o viziune globală a întregului. O întreprindere cu toate componentele sale şi mediul său este un sistem complex, iar rolul esenţial al managerului este de a şti să-l orienteze. Numărul parametrilor, eventualele consecinţe ale unei variaţii, amplitudinea variaţiilor pot face să scape din vedere tendinţele semnificative, oportunităţile şi riscurile.

Evoluţia gândirii şi a culturii economice. Peste tot, dezvoltarea grupurilor industriale s-a datorat talentului managerilor şi atenţiei, din ce în ce mai mari, date gestiunii resurselor umane, astfel că creşterea numărului de psihologi în întreprinderi este un fenomen al sfârşitului de secol XX. Dezvoltarea spiritualităţii lumii moderne, valorile morale ale generaţiilor tinere sunt, de asemenea, parametrii prin care se aspiră la îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Un nou tip de concurenţă

Deschiderea frontierelor, creşterea investiţiilor necesare dezvoltării, punerea în aplicare a noilor tehnologii au modificat în profunzime configuraţia concurenţei care s-a lărgit, în cele mai multe cazuri la dimensiuni planetare, prin:

-substituirile tehnologice. Apariţia unei noi tehnologii poate provoca dispariţia temporară sau definitivă a unor domenii ale industriei; de exemplu, apariţia ceasului cu cuarţ, a compact- discului, a aparatului video etc. Industria nou consacrată însă trebuie să-şi găsească noi canale de distribuţie.

-fenomene legate de evoluţia consumatorilor. În cea mai mare parte, un consumator dispune de resurse limitate. Obiceiurile de consum depind de numeroşi factori ce pot fi clasaţi după categorii socio-profesionale, stil de viaţă etc. şi sunt legate conştient sau nu de problema delicată a alocării acestor resurse (nu numai financiar, dar şi din punct de vedere al timpului şi spaţiului). Micşorarea vârstei de pensie, creşterea speranţei de viaţă au determinat apariţia unei noi generaţii de consum (papy-boom), pentru care nu s-au definit necesităţile specifice
de consum.

-schimbări legate de modă. Un mare număr de industrii, în special cele din domenii ca: sport şi turism, vestimentaţie, produse de lux, mobilier, iluminat, parfumerie, cosmetică depind de
modă.

– fenomenul ecologic. În faţa designerilor se află o nouă misiune: crearea de produse care să răspundă nevoilor omenirii fără a pune în pericol mediul înconjurător, de care depinde însăşi supravieţuirea noastră. În acest context, nu există altă alternativă decât o restructurare fundamentală a actualei culturi a produsului (product culture).

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate