Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

ASTEROIZI SI COMETE

in Astronomie

ASTEROIZII

Asteroizii sunt fragmente de roca lasate in urma de formatiunile sistemului solar acum circa 4,6 miliarde ani. Majoritatea acestora pot fi gasite orbitand Soarele in spatiul dintre planetele Marte si Jupiter.

Regiunea aceasta, numita si Centura de Asteroizi, contine milioane de asteroizi de diferite marimi, cel mai mare fiind Ceres cu diametrul de 940 km, pana la corpuri mai mici de 1 km. Exista mai bine de 90.000 de asteroizi numarati pana in prezent.

Gravitatia lui Jupiter si uneori si cea a lui Marte poate schimba orbita asteroizilor,
acestia fiind aruncati in spatiu, fiind pana la urma atrasi de planete, devenind astfel sateliti. De exemplu, satelitii lui Marte, Phobos si Deimos, ar putea fi asteroizi capturati.

Desi s-a reusit identificarea a zeci de mii de asteroizi, ei raman aproape imposibil de remarcat cu ochiul liber, fiind prea prea putin luminosi. Asteroidul 4 Vesta este o exceptie, el fiind singurul observabil fara aparate optice.

Un asteroid arata pe cerul nocturn la fel ca si o stea mai putin stralucitoare. Cel mai bun mijloc de a gasi asteroizi cu binoclul sau cu telescopul este observarea cerului instelat mai multe nopti la rand si detectarea punctelor luminoase care se deplaseaza in raport cu fundalul fix.

Asteroizii au fost pentru prima data observati in anii 1800 de catre astronomul William Herschel care a folosit pentru prima data termenul de asteroid inseamnand „asemanator stelelor”. Majoritatea asteroizilor sunt formati din carbon si alte minerale, altii dintr-un complex de fier si piatra.

COMETELE

De-a lungul timpului, oamenii au fost uimiti si speriati de comete, stele cu coada, asa cum apareau ele pe cer neanuntat si neprevazut. Acum stim ca o cometa este o bucata de „gheata murdara” ramasa in urma formarii sistemului solar in urma cu 4,6 miliarde ani. Acestea contin informatii despre formarea sistemului solar. Le putem determina orbita, insa numai la o parte din acestea.

In jur de 12 comete sunt descoperite anual. La cometele cu perioada scurta este mult mai usor de prezis orbita deoarece le ia circa 200 de ani sa orbiteze Soarele. Aceste obiecte sunt deseori numite si Obiectele Centurii Kuiper sau obiecte trans-Neptuniene.

Mai putin previzibile sunt cometele de perioada lunga, multe din acestea provenind dintr-o regiune indepartata numita Norul Oort, aflat la o distanta aproximativa de 100.000 AU de Soare.

O cometa are un nucleu solid mic, cu o marime de cativa km. Nucleul contine „chestii inghetate” si gaze inghetate amestecate cu bucati de roca si praf. Pe masura ce se apropie de Soare incepe sa se incalzeasca. Cometa devine din ce in ce mai stralucitoare fiind astfel vizibila de pe Pamant.

Datorita caldurii provenite de la Soare, gheata se transforma in gaze foarte stralucitoare. Acest material gazos formaeaza o coada ce se poate intinde pe o suprafata de mii sau chiar milioane de kilometri.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Astronomie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate