Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

AUTOMUTILAREA-metoda sadică de dopaj la care apelează sportivii paralimpici

in Articole

Oameni deja bătuți de soartă și care au găsit puterea să își depășească condiția, admirați de întreaga umanitate pentru ambiție, curaj și munca depusă ajung sportivi de performanță și se luptă pentru o medalie și sentimentul de ”am învins” cu toate armele pe care le au, chiar dacă în joc este propria viață. Se pierd cu firea și într-un moment de nebunie dau totul pentru succes, deși unele practici pot fi incluse cu ușurință în categoria ”sadism”.

Un fenomen îngrijorător se află sub lupa Agenției Mondiale Antidoping, și anume AUTOMUTILAREA, metoda sadică la care apelează sportivii paralimpici pentru a câștiga un loc pe podium. Este considerată metodă de dopaj și este numită oficial ”boosting”.

Practica este folosită în special de sportivii cu leziuni la nivelul măduvei spinării. Pe lângă paralizie și pierderea senzației în membrele infirme, aceștia au deseori și probleme în ceea ce privește presiunea sanguină și ritmul cardiac. În consecință, în timpul unui efort violent, persoanele invalide nu cunosc creșterea frecvenței cardiace la nivelul necesităților generate de corpul propriu, ceea ce provoacă oboseala cronică legată de prea scăzuta presiune sanguină și lipsa de rezistență.

Soluția găsită de sportivi pentru a combate aceste slăbiciuni este automutilarea membrelor insensibile, care nu resimt durerea, având ca efect creșterea presiunii sanguine, ameliorarea afluxului de sânge în mușchi și astfel se obțin performanțe mai bune.

Fracturarea voluntară a unui deget, rănirea membrelor infirme pentru stimularea presiunii sanguine, șocuri electrice, sângerări, blocaje ale sondei urinare pentru destinderea vezicii, torsiunea sau zdrobirea testiculelor și fracturarea degetului mare sunt doar câteva exemple de torturi la care se supun voluntar sportivii paralimpici.

O mărturie în acest sens o face Brad Zdanivsky, un alpinist canadian tetraplegic. „Au existat momente în care mi-am pus electroșocuri pe picior sau pe deget. Așa tensiunea mea arterială a crescut considerabil și am putut să ridic mai multe greutăți și să pedalez mai repede”.

Potrivit unui studiu realizat de Agenția Mondială Antidoping 16,7% dintre sportivii paralimpici apelează la boosting pentru a obține mai bune rezultate în competiții. În realitate ar fi vorba de un număr mult mai mare al sportivilor paralimpici care apelează la automutilare. „Nu există o soluție, este un subiect neplăcut despre care nimeni nu prea vrea să vorbească cu adevărat. Ceea ce o sa se întâmple într-o zi este că un sportiv va suferi un infarct chiar pe teren și atunci toată lumea va fi obligată să vorbească despre asta”, a mai precizat Brad Zdanivsky.

Persoanele care apelează la astfel de metode sadice de dopaj se expun unor pericole imense: hiperreflectivitate autonomă, o durere intensă a membrelor care provoacă presiune arterială și expune individul la un atac cerebral.

Metoda boosting a fost descoperită și interzisă de către Comitetul Internațional al Jocurilor Paralimpice (CIP) încă din 1994. Una dintre măsurile aplicate de către autoritățile competente este interzicerea unui sportiv să concureze dacă tensiunea sa depășește 160 mmHg.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate