Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

AVANGARDA ARTISTICA EUROPEANA

in Arta/Istorie

AVANGARDA ARTISTICA EUROPEANA  nu reprezinta in mod direct un fenomen determinant in istoria designului…..futurism , expresionism , arta abstracta , neoplasticismul olandez , constructivism , Dadaism , suprarealism , arta naiva , neorealism. Noul univers formal nu se dezvolta unitar ci au aparut puternice procese de interinfluente.Artisti au fost impinsi spre descoperirea de noi forme si datorita ritmului rapid de dezv a societatii masiniste.

 
Futurism = formal a fost considerat o varinata italiana a cubismului.atentia acordata redarii miscarii,vitezei dinamismului,disonantei si disarmoniei prin intermediul automobilului.A ridicat tehnica automobilului la rangde principiu estetic.A avut insemnatate notabila in evolutia designului.Prima miscare de avangarda.

 
Expresionism = considerat mia degraba un current ideologic de neadaptare a rtistului la societate.
_’Der Blaue Reiter” “die Neue sachlichkeit”(germania) , Scoala din Paris , “Novecento”.

 
Arta abstracta = 1910, current care este considerat plecand din cubism si fauvism , caarcterizat prin abandonarea in arta a recognoscibilului, crearea formelor noi dar prin intermediul carora artistul refuza sa transpuna subiectiv realitatea.

 
Neoplasticismul olandez = pleaca din cubismul sintetic , aborda infinitatea spatiului,modelarea sa in gorpuri geometrice elementare si care sunt proiectiile sale spatiale , culoarea reprezenta modalitate de baza in redarea spatiului .Mondrian : “echivalenta plastica “_culoarea era socotita ca unul dintre cele mai eficace mijloace in definirea spatiului,inarhitectura spatial vid conteaza ca non-culoare iar material poate conta ca culoare.

 

Scoala de la Paris , Purism = privea aspectele functionale dintre diferitele elemnte reprezentate(le Corbusier,Robert Delaunay)

 
Constructivism = ca expresie a avangardei ar fii influentat formele industriale prin tezele constructivismului estetic(naum Gabo) dar cele ale constructivismului practice(Vladimir Tatlin).: spatial si timpul sunt factorii fundamentali prin care se manifesta viata (in baza acestui concept au fost create primele sculpturi cinetice in 1920_Gabo).O alta teza notabila ar fii fost contemporaneitatea : constructivistii fiind primii care au folosit materiale noi si metodologii tehnico-industriale.

 

Arta naiva = expresie artizanala , nu se tine seama de regulile clasice ale artelor dar nici nu le incalca in mod deliberat.

 
Neorealismul = pozitie intermediara intre Realism si Pictura naiva , artistul vrea sa depasesaca conditia de artizanat

 

 

Scoala Bauhaus: infiintata in 1919 de Walter Gropius la Weimer _ contributie prin stabilirea armoniei intre diferitele activitati artistice in baza unei orinetari estetice binedefinite.Urmarea : arta unitara_unde nu vor exista diferente intre arta monumentala sic ea decorative si “gandirea “si conceperea in spiritul tehnologiei industriale existente.

 

 
-caracterizate de adaptabilitate: dac in primii ani a fost exclusa din studio istoria arhitecturii a fost reintrodusa in urma ibtinerii unor generatii inculte ; daca in Europa s-a axat pe dezv. Progresiva de la detaliu la incapere ,in USA aceeasi indivizi au mers pe prefabricare si planning-ul general.

 

 

-studii axate pe elemtele formei si a culorii care au o existente obiectiva

 

-activitate impartita in mod egal intre invatamant si productie :rolul dominant acordat arhitecturii considerate a fii capabila sa inglobeze in mod unitary cele mai diferite domenii ; “formele uitile”-care cuprind domeniul obiectelor de larg consum incepand de la mobilier,lampi,tacamuri,tesaturi,imbracaminte,materiale de finisaj.

 

-rol hotarator in aparitia design-ului industrial (unitate intre arta si tehnica,pregatirea artistilor pentru industrie).
-stiinta nasterii formelor ,fundamentarea unui basic Design ,creatii care si-au pastrat valoarea de etalon , ideal umanist si pedagogic.

 
-absolventi ai acestei scoli:Josef Albers,marcel Breuer,Mies van der Rohe.

 
Dadaismul = 1916,Zurich,deisgnul va dezvolta in aceeasi perioada o directie corespunzatoare nascuta din negativismul si contestarea futurimsului Italian.(reprezentant marcel Duchamp)
Suprarealismul = deriva din Dadaism , adept al abordarii functionarii reale a gandirii (dicteu in absenta oricarui control eexrcitat de ratiune,in afara oricarei preocupari estetice sau morale….?)(reprezentant Dali)

 

 

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate