buzau lacul bolboci

AVEM O ȚARĂ FRUMOASĂ! Bolboci, lacul de acumulare din inima Bucegilor

in Articole/Geografie/Turism de

În inima Bucegilor, între Cheile Tătarului și Cheile Zănoagei, la o altitudine de 1438 de metri turistului ocazional i se taie respirația de frumusețea lacului artificial înconjurat de masive muntoase. 

Lacul s-a format prin blocarea râului Ialomița, în spatele barajului Bolboci (amenajat în scop hidroenergetic) și are o lungime de 2,7 kilometri și o lățime maximă de 1,8 kilometri. În zona barajului, lacul are o adâncime de 12 metri. În apa verzui-albăstruie a lacului se oglindesc păduri de conifere.

Barajul ridicat în „Epoca Ceaușescu”, are o înălțime de circa 55 de metri, o lungime de 500 de metri și o acumulare de câteva milioane de metri cubi de apa. El, a fost utilizat pentru prima data pe 11 octombrie 1988.  La construirea barajului s-a folosit piatră provenită din cariera de pe „Podu cu Florile”, care se situează în Munții Zănoaga din Masivul Bucegi. Pe malul lacului se găsește cabana Bolboci care a fost ridicată în timpul exploatărilor pădurilor de brazi de pe Valea Ialomiței (între anii 1926 și 1928).

Neavând energie electrică și sursă de căldură, la început, între anii 1928 și 1971, cabana era folosită doar vara. Dar, aici, munca omului și-a făcut simțită prezența și cabanierul a reușit să facă o cabană locuibila tot anul, cu restaurant și terasă exterioară.

Zona Bolboci este o zona pitorească care merită să fie văzută. Este un tablou natural al cărui aspect măreț este oferit de înaltele păduri de conifere și minunata priveliște data de lacul artificial căruia i se mai spune și „marea cea mică” din Bucegi.

Cel mai simplu acces: cu mașina din șoseaua Sinaia -Târgoviște se poate ajunge pe două drumuri: Prin Șaua Dichiu- 22 kilometri, accesul numai vara, sau prin Moroieni- 25 kilometri, în orice anotimp

Pentru iubitorii mersului pe jos, luați telecabina  spre Peștera, Babele sau Cota 2000 și după aceea pe traseul marcat spre Lacul Bolboci.

 

loading...
Loading...

Ultimile din Articole

Mergi SUS

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web