În partea de sud-vest a țării, în județul Caraș-Severin, la îmbinarea lanțurilor sudice ale munților Anina și cea nordică a munților Locvei, în Parcul Național Cheile Nerei- Beușnița (la 2 ore distanță de Timișoara), într-un loc în care frumusețea te uimește prin spectacolul oferit de natură, se află Cascada Beușnița.
Traseul de urmat până la această minune a naturii începe pe DN57( Oravița-Moldova Nouă) unde urmezi indicatorul spre Sasca Montană. După ce străbați câțiva kilometri ajungi la o intersecție mare unde un semn arată că în stânga este localitatea Potoc și Podul Beiului. Cu mașina ajungi la Podul Beiului și apoi pe un drum forestier, până la cascadă o iei la pas pe un traseu ușor accesibil( chiar și pentru copii)și după aproximativ două ore ajungi la Ochiul Beiului, locul unde se întâlnesc apele cristaline ale Lacului Bei și cele pline de spumă ale cascadei Beușnița, care se rostogolesc ca un voal alb, cel al nefericitei ciobănițe, pentru care iubirea a fost aducătoare de moarte.
O legendă din acele părți ale locului(țara noastră fiind plină de legende frumoase), spune că un bei tânăr și foarte bogat care a ajuns la vânătoare în Poiana Florii, s-a îndrăgostit de o frumoasă ciobăniță din satul Potec. Tatăl beiului, aflând de dragostea tinerilor, și-a trimis călăul să o omoare pe fată care înjunghiată a căzut în ghearele morții chiar pe locul unde este acum cascada. Beiul care sărise în apărarea ei, s-a luptat cu cei trimiși de tatăl său și în luptă și-a pierdut un ochi(de aceea se numește lacul Ochiul Beiului). Legenda spune că lacrimile vărsate de nefericitul îndragostit înainte de a-și înfige hangerul în inimă, au format izvorul care-i poartă numele.
Ca la orice legendă din popor, dimensiunii reale i se suprapune una fantastică care spune că de fapt, apele spumoase ale cascadei nu sunt decât voalul de mireasă al păstoriței și acestea au plecat să se întâlnească în nemurire cu lacrimile beiului.
Cele doua cursuri de apă se întâlnesc într-o împreunare bucuroasă și se împletesc la vale, la câțiva metri de malul lacului. Dragostea celor doi a sfidat timpul, iar despărțirea pentru ei nu a însemnat decât o unire în eternitate.
Lacul care se află între arbori falnici este adânc de 8 metri, are un diametru de circa 20 de metri, este albastru, cu ape transparente și nu îngheață niciodată(aceasta fiind o caracteristică aparte).În realitate, izbucul(izvorul) aflat în lac împrospătează mereu apa și îi menține temperatura constantă.
Un sfat pentru amatorii de turism, cascada este frumoasă primăvara și la începutul verii, atunci când ploile îi asigură un debit corespunzător.