Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Beneficiile uimitoare ale florilor si fructelor de porumbar

in Sanatate

Porumbarul, Prunus spinosa, este un arbust ce infloreste printre primele plante dupa topirea zapezii. Creste inalt de pana la trei metri. Popular i se mai spune maracine, scorobar, spin, tarn sau cotobrei. Perioada de inflorire este in lunile martie-aprilie, fructele sunt sferice, de culoare albastru inchis spre negru, semanand cu afinul. Creste in zonele insorite, in paduri de foioase. S-a observat ca fructele sunt acoperite cu un strat de ceara care reflecta puternic razele ultraviolete, ceea ce face ca pasarile ce receptioneaza aceste raze ultraviolete  gasesc fructele de porumbar cu usurinta intre frunze. Gustul fructelor este acrisor spre acru si nu pot fi consumate decat dupa primele caderi de bruma.

Planta este cunoscuta din vechime, fiind folosita la prepararea unui amestec de fructe de porumbar, miere de albine si vin, foarte util in tratamentul gutei si al afectiunilor de stomac. Se spune ca cine mananca primele trei flori ale porumbarului va fi aparat de febra si guta.

In diferitele boli se folosesc atat florile, cat si fructele de porumbar (porumbe). Florile sunt folosite ca laxativ, sunt usor diuretice si calmante in dureri. Tot florile de porumbar sunt utile in bolile de rinichi si vezica si combat constipatia. Ceaiul se prepara dintr-o lingurita varfuita cu flori de porumbar, oparita cu 250 ml apa clocotita, se lasa un minut, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi. In homeopatie, florile de porumbar se folosesc in preparatele pentru combaterea durerilor de cap si in afectiunile cardiace. Atentie! fructele de porumbar contin si putin glicozid al acidului cianhidric, deci nu trebuie consumate in cantitati mari.

Fructele, care se coc in perioada septembrie-noiembrie, contin importante cantitati de vitamina C, saruri de calciu si magneziu avand efect tonifiant si antidiareic. Sunt folositoare si ca dezinfectant al cailor urinare, in artrite si in guta. Ceaiul din fructe se prepara prin decoct, iar cel din flori ca infuzie. Inca din vechime, fructele de porumbar zdrobite se puneau pe o bucata de panza curata si aplicate pe nas, opreau scurgerile de sange (epistaxis).

Mod de folosire:

Ceai (infuzie) – o lingurita varfuita cu flori de porumbar la o cana cu apa clocotita, se lasa un minut sa traga, apoi se strecoara si se beau 2-3 cani de ceai zilnic.

Ceai (decoct) – se amesteca o lingura de fructe de porumbar cu 250 ml apa rece si se pune la fiert, se lasa sa fiarba cateva minute, se strecoara si se beau doua cani de ceai zilnic.

Tinctura – dupa ce a dat primul frig (bruma) se culeg fructele, se pun intr-o sticla, se toarna alcool rafinat de 40% si se lasa timp de doua saptamani la loc calduros. Se foloseste cate o lingurita din aceasta tinctura favorizand digestia.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web