Bezmeticirea albinelor

in Agronomie
Este o formă de patologie socială. Scăpate de sub controlul mătcii familiei, albinele acceptă mai multe falsemătci. Bezmeticirea este declanşată sau oprită de prezenţa sau absenţa botcilor sau a mătcii. Botcile luate în creştere de un stup bezmetic nu sunt însă viabile întrucât larvele de trântor nu se pot hrăni cu lăptişor dematcă şi mor în primele zile de evoluţie. În cazul familiilor bezmetice solicitările sunt atât de puternice şidominante încât blochează toate celelalte funcţii cum ar fi: culesul, clăditul, apărarea etc.
Semnele bezmeticirii1.
  • lipsa puietului necăpăcit;
  • ouăle (partenogenice) depuse neregulat (pe pereţii celulelor, câte 2 sau 3 în aceeaşi celulă);
  • bâzâitul plângător;
  • puietul de trântor este depus răzleţ în celule mici, alungite şi bombate (dacă este compact el provinede la o matcă trântoriţă);
  • un număr mare de botci, de calitate inferioară, mici, cu pereţii subţiri, conţinând puţin lăptişor,amplasate pe mai toţi fagurii, indicând o lucrare tipică de salvare.
Metode de recuperare a familiilor bezmetice
Restabilirea coloniei bezmetice se face prin mai multe metode. Desfiinţarea lor se face totdeauna laînceputul primăverii şi toamna târziu când, colonia se mută de pe vechiul loc şi după o uşoară afumare şiciocănire a pereţilor albinele sunt scuturate. Ele se vor întoarce la vechiul loc şi vor
intra în stupii vecini unde sunt primite (vin cu guşa plină).
În orice stupină se pierd anual cam 4% din numărul coloniilor (din cauza bezmeticirii, îngrijirii neraţionaleetc.). Familiile bezmetice apărute pe timpul iernării se desfiinţează, prin scuturar ea albinelor la oarecare distanţă de stupină (într-o zi călduroasă), culegătoarele fiind preluate de stupii învecinaţi. Cele apărute petimpul verii, dacă au albină multă, pot fi recuperate.Metoda transvazării unei larveMetoda mutării unei larve mai mici de 3 zile dintr-o colonie normală dă rezultate bune cu condiţia ca bezmeticirea coloniei să nu fi depăşit 2 săptămâni (adică să nu aibă puiet căpăcit de trântori provenit dinouăle depuse de albinele trântoriţe). Se vor strica toate botcile, lăsându-se 1-2 clădite mai de curând, dincare se vor elimina larvele, pe locul lor fiind transvazate larve corespunzătoare, luate din cuibul unei colonii normale.
Metoda stupului nou (Hristea)
 Alegem un nucleu cu matcă şi, cu 24 ore înaintea lucrării, uniformizăm mirosurile, colonia bezmetică şinucleul primind deasupra ramelor câteva bobiţe de naftalină. Apoi, ducem stupul bezmetic la 50-60 m depărtare. Deschidem stupul bezmetic şi alegem ramele cu provizii şi fără puiet de trântor, le scuturăm înstupul de provenienţă, după care le mutăm într -o cutie de stup nouă prevăzută cu podişor, având grijă să nurămână nici o albină pe ele. Aşezăm stupul nou, cu fagurii scuturaţi, pe vechiul loc ocupat de colonia bezmetică şi introducem nucleul cu acelaşi miros, format din 2-3 rame cu puiet, albină şi matcă, de o parte şide alta a cuibului plasând ramele ce au aparţinut familiei bezmetice. Introducem matca într-o colivie automată şi închidem stupul astfel format. Ne întoarcem la stupul bezmetic şi îi scuturăm în iarbă toate albinele rămase pe fagurii cu puiet de trântor,rame ce vor fi date la reformă. Albinele bezmetice venind acasă şi găsind o colonie ce are acelaşi miros ca allor şi regină, nu mai lasă albinele ouătoare să depună ouă şi chiar le ucid. O parte din ouătoare nici nu maivin acasă sau chiar dacă se mai întorc vor fi ucise.
În cazul în care nu dispunem de un nucleu, albina stupului bezmetic va fi preluată de vecinul său, prinscuturarea albinei sau prin folosirea 
metodei cu ziar.
Metoda Atanasiu
 Se scot ramele cu albină şi se scutură la o distanţă apreciabilă, apoi se introduc în stup (fără albine), şi se aduce o matcă tânără împerecheată (în colivie). Uşoara stropire a ramelor şi a populaţiei din stup cu sirop dezahăr diluat, simplifică lucrurile. Albinele ouătoare, fiind mai greoaie, nu mai pot reveni la stup, de la locul unde au fost scuturate.
Metoda Condurache
În ziua 1
Albinele se lasă 24 de ore: fără hrană şi fără rame.
In ziua a 2-a
Se introduc: un hrănitor uluc cu sirop (administrat zilnic) şi o matcă tânără împerecheată (în colivie), fixată pe partea de jos a hrănitorului uluc.
În ziua a 3-a:
Recoltam făguraşul clădit cu celule de trântor pentru ca albinele să poată creşte un altul, de data aceasta cucelule de albine lucrătoare. Apariţia făguraşului cu celule de lucrătoare constituie indiciul că matca a fostacceptată. Mătcile false dispar şi este momentul ca matca să fie eliberată. Restituim fagurii cu miere şi păstură, cei cu celule de lucrătoare şi ajutăm familia cu 1-2 rame cu puiet căpăcit. Restul ramelor deformatele trecem la reformă. Această metodă dă rezultate foarte bune.
Metoda Drăgan
Albinele bezmetice se stropesc, pe înserat, cu o soluţie apoasă de valeriană După terminarea operaţiei destropire se introduce o matcă liberă între albine şi se închide stupul.
 Metoda Mârza
După ce ramele au fost rărite la circa 2 cm, se introduce pe urdiniş o bucată de sugativă de circa 10 x 10 cm, peste care s-a turnat 15-20 picături eter şi se închide urdinişul. După aproximativ 5 minute se deschidestupul şi se formează din nou cuibul. Regina este introdusă atunci când albinele, anesteziate şi căzute pe fundul stupului, ocupă fagurii şi îşi reiau activitatea.
Metoda Perret-Maisonneuve
Albinele ouătoare acceptă matcă doar atunci când vom folosi o matcă ce s-a născut cu maximum 30 deminute înainte. La ieşirea din botcă a mătcii îi dăm drumul, fără altă precauţie, prin gaura hrănitorului şidupă 8-10 zile vom constata noua pontă. Albinele vor face să dispară ouăle şi larvele de trântori, şi vor lichida albinele ouătoare, rămânând doar nimfele căpăcite până la eclozionare. Singura dificultate este să dispunem de o astfel de matcă la momentul dorit.
 Dacă introducem o botcă ea va fi distrusă. Din fericire există şi aici o soluţie: să înfăşurăm botca matură, pentru a rezista la manipulări, în hârtie de aluminiu, lăsând liber doar discul pe care matca tânără îl vad ecupa la ieşire. Albinele nu vor mai putea distruge aceasta botcă iar vârful acesteia este foarte solid aşa încât matca va ieşi şi va fi primită. După acceptare este bine să se dea familiei o ramă cu puiet în
eclozionare, pentru asigurarea doicilor necesare.
Metoda Vartolomei
 Familia bezmetică este aşezată deasupra unei alteia normale, peste care s-a pus o plasă de plastic, după ce în prealabil i s-a scos şi înlocuit toţi fagurii cu puiet, iar într-un hrănitor sau într-un fagure s-a asigurat apă pentru 2 4 de ore, timp în care, substanţa de matcă din familia de jos face ca albinele ouătoare să fie readuse la normal sau să fie omorâte de celelalte albine. După 36 de ore se scutură albinele de pe fagurii familiei bezmetice peste cei ai familiei normale, fără nici o pierdere de albină. Locul familiei bezmetice trebuie sărămână gol pentru a nu atrage fostele albine la vechiul loc.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.