Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Biologia moleculara

in Biologie/Chimie

Biologia moleculara este stiinta care se ocupa cu studiul princiapalelor forme molecular si celulare ce intra in structura materiei vii cu evolutia si diversitatea lor precum si cu modul de functionare a lor in cadrul sistemelor biologice celulare. Lumea inconjuratoare este formata din 2 forme material, materie vie si materie moarta.Conform conceptiei molecular determinate in biologia actual,material aflata in organismele vii a fost desemnata ca fiind materie vie,ea fiind alcatuita din aceleasi subst si prezinta grade de organizare relative asemanatoare cu cele ale materiei moarte.

Materia vie insa se deosebeste de material moarta prin modul in care se desfasoara reactiile chimice intre principalii ei component intre care pot avea tot felul de reactii chimice.In organismele vii,deci in material vie aceste reactii sunt atat de bine si exact coordinate in timp si spatiu incat se contopesc intr-un proces unic cunoscut sub numele de metabolism specific numai lumii vii.

In material moarta,reactiile chimice se desfasoara dezordonat ele conducand in cele mai multe cazuri la descompunerea materiei in care se produc,mai mult in organismele vii exista o stare specifica materiei,acea stare spirituala care o face sa difere ineexplicabil de material moarta.Cele 2 forme de existent ale materiei,prezinta o serie de caracteristici ce au menirea de a stabili granitele dintre viu si neviu.

Principalele caracteristici ale materiei vii sunt:

-viul manifesta un ansamblu de propr biochimice cum ar fi: reproductibilitatea, excitabilitatea-metabolism nastere si moarte

-o data cu moartea intregul ansamblu se propr caracteristice viului inceteaza de a se manifesta ceea ce inseamna ca structura biologica purtatoare a acestor proprietati inceteaza si ea sa mai existe

-modificarea proprietatilor biologice si biochimice ale viului determina modificari la nivelul structurilor purtatoare de viu.Orice modificare intervenita in structura unui organism este receptionata,iar organismul incearca sa-si manifeste o stare comportamentala specifica modificarilor respective

-structura biologica este purtatoarea propr caracteristice viului,ceea ce inseamna ca o data cu aparitia acestei structure incep sa se manifeste spontan si in bloc

-daca un sistem manifesta una sau unele propr caracteristice viului si nu le poate manifesta de sistem , nu sunt propr ale viului , ci numai se aseamana cu ele. Privite in ansamblul lor , toate organismele vii prezinta o structura moleculara si celulare speciala cunoscuta sub numele de biostructura.Biostructura isi pastraza caracteristicile de str biologica numai atat timp cat organismul este viu.

Moartea organismului conduce la dezintegrarea sau la descompunerea sa si deci la disparitia lui si la trecerea materiei vii in materie moarta. Str moleculara caracteristic viului nu pot exista ca entitati separate , ele capata caracter de viu numai daca sut integrate in biostructuri molecular , celulare , organice sau intr-un organism. Integrarea moleculelor component in biostructura se face cu consum de energie si dupa integrare acestea isi pierd propr specific molecular capatand noi caracteristici ce determina functionarea organismului ca un tot unitar.

La formarea biostructurilor participa aceleasi subst material ca si in cazul materiei nevii,dar ele odata intrate in biostructura dobandesc propr noi si devin functionale.In biostructura componentele molecular e se leaga intre ele prin biovalente si biolegaturi care se deosebesc prin specificul lor de toate categoriile de valente si legaturi care se manifesta intre leg molecular ale subst obisnuite. Odata cu moartea org viu bivalentele isi inceteaza actiunea,bioleg se desfac sau se rup.Componentele se pun in libertate.

Componentele moleculare ale celulei

Celula-cea mai simpla forma de manifestare a viului reprezentativ a biostructurii are in component sa o serie de elemente chimice cunoscute sub numele de bioelemente,dar si o serie de structure molecular tipic biologice cunoscute sub numele de biomolec.

Bioelementele celulare

In decursul evolutiei materiei vii,natura a selectat din totalul elem chimice aprox 52 pe care le-a integrat in propria-I structura imprimandu-le character viu. Din cele 52 elem chimice numai 40-43 apar in mod constant in orice organism viu.

Structurile celulare caracteristice viului nu pot exista ca entitati separate,ele capata character viu numai daca sunt integrate in biostructuri molecular,celulare,organice sau intr-un organism.Integrarea moleculelor component in biostructura se face cu consum de energie si dupa integrarea acestea isi pierd propr specific moleculare capatand noi caracteristici ce determina functionarea organismului ca un tot unitar.

La formarea biostructurilor participa aceleasi subs material ca si in modul materiei nevii,dare le odata intrate in biostructura dobandesc propr noi si devin functionaleBioelementele celulare specific organismelor vii pot fi:

-bioelemente esentiale(macrobioelemente)
-bioelemente urma(microbioelemente)

Bioelementele esentiale-acele elem chimice care participa la realizarea biostructurilor molec si celulare ale organismelor vii.Ele sunt reprezentate la nivelul organismului prin 25 elem chimice in ordinea crescatoare a nr de ordine(Z) ele sunt : H , C , N , O , F , Na , Mg , Si , P , S , Cl , K , C a , V , Cr , Mn , Fe , Co , Ni , Cu , Zn , Se , Mo , Sn , I.

Dintre toate acestea numai 11 elem chimice intra in compozitia materiei vii in proportie de 99%. Ele sunt reprezentate de O , C , N , H , P , S , Na , K , Mg , Ca , Fe. In cazul microorganismelor reprez lor procentuala raportata la greutatea uscata a celulei.

C reprezinta 50%din greutatea uscata a celulei, O-20% , N-14% , H-8% , P-3% , S-1%, K-1% , Na-1% , Ca ,Mg-0,9% , Fe-0,3%

In structurile molecular specific organismelor vii,elementele intra in proportii diferite,H intra in proportie de aprox 63% , O-25,5% , C-9.5% , N-1,4 %.

H si O in cazul celor mai multe organism repr impreuna aprox 88,5% pe cand N si C impreuna repr 10.9%. Aceste bioelemente nu pot sa lipseasca din nici o structura biologica.In formarea oricarei structure molecular biologice aceste elem chimice sunt indispensabile din aceasta cauza ele au fost considerate esentiale.

La aceste 4 bioelemente esentiale vietii se adauga S si P,aceste bioelemente participa la biostructura unor molecule fara de care nu se pot structura molec esentiale ale vietii la diferite nivele celulare pe langa cele esentiale se pot pune in evident si alte elemente pe care organismul le tolereaza si care pot intervene in sist functionale ale organismului in categoria acestor bioelemente intra : Sb , Ge , Hg , Pb , Au , Ag. Procentual insa aceste bioelemente se afla in organismele vii in cantitati f mici.Atunci cand aceste elemente se afla in cantitati prea mari pot afecta buna functionare a organismului,ele devenind chiar toxice.

Un surplus molecular a acestor bioelemente pot impune organismului respective utilizarea unor activitati la indepartatea sau descaderea conc la ceea ce ar face ineficienta si limitata functionarea sa.Din nr total de bioelemente esentiale pt organismele vii numai 6 constituie baza edificiului molecular ale materiei vii.Acestea sunt C,N,H,O,P si S.Insa din acestea numai C,N,H,O au pondere dominanta in structura molecular a biomoleculelor de baza ale organismelor. Acestea vor intra in mod obligatoriu in structura aminoacizilor,a acizilor organic,purinelor,pirimidinelor si vitaminelor. Aceste molecule insa la randul lor sunt componente moleculare ale proteinelor , lipidelor , nucleotidelor , acizilor nucleic sau substante macroergice.

In struct biologice aceste biomolecule joaca roluri importante cum ar fi de subst nutritive,de subst de rezerva si transport.

S si P ca bioelemente indispensabile existentei unor biostructuri molecular nu pot lipsi din component surselor sau subst nutritive ale org vii.S ca bioelement essential intra in compozitia unor aminoacizi,cisteina si metionina,dar este si element chimic de baza in biostructura unor coenzyme(A si Q).

P la randul sau este bioelement chimic essential de baza in realizarea str molecular a acizilor nucleic,nucleotidelor si a subst macroergice (GTP , UTP). Este deasemenea prezent in structura moleculara a unor coenzyme , nicotina , dinucleotidtrifosfatul , sau NADP , FAD si FMN , dar si in structura unor vitamin (vit B12). La nivelul acestor str moleculare P joaca rol de catalizator si mediator al reactiilor biochimice si energetice.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Biologie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate