Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Blocaj in sistemul cardurilor de sanatate! „Sistemul este blocat, nu merge nimic!”

in Sanatate

Problemele cu noile carduri de sănătate se țin lanț. După ce oamenii au blocat bancomatele cu aceste carduri de sănătate, pentru că nu știau exact ce trebuie să facă cu ele, luni dimineață, a apărut o nouă problemă, un blocaj în sistemul cardurilor de sănătate.

Oamenii sunt foarte nemulţumiţi că trebuie să aştepte mult la medici pentru că sistemul merge foarte încet şi se blochează mereu. Blocăriile au loc nu doar în capitală ci în toată ţara.

Cardul de sănătate e un adevărat fiasco! Bolnavi ţinuţi la uşile cabinetelor medicilor de familie, nervi întinşi la maxim şi telefoane închise – aceasta e imaginea de ansamblu a dimineţii zilei de luni, când întreg sistemul a dat rateuri.

Bolnavii din Cluj au fost trimişi acasă

UPDATE

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Cluj spun că pentru a evita blocarea sistemului medical, medicii de familie ar trebui să furnizeze pacienșilor serviciile medicale cerute, la fel ca înainte de intrarea în vigoare a obligativității cardului de sănătate și aceste servicii să le monitorizeze separat pentru a putea fi decontat de CNAS.

„La nivelul CNAS funcționează încă de la sfârșitul anului trecut un help desk, adică un centru de asistență logistică, unde furnizorii pot semnala punctual problemele cu care se confruntă și li se va răspunde cât mai repede cu putință. Ca să nu se creeze disconfort asiguraților, dacă nu funcționează cardul, medicii trebuie să verifice calitatea de asigurat a persoanei respective și, dacă e asigurată, să îi furnizeze serviciile medicale, aceste servicii să le monitorizeze separat, iar Casa de Asigurări de Sănătate le va deconta”, a declarat pentru Vocea Transilvaniei, Crina Grozav, purtător de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj

Pacienții care au ajuns, luni dimineața, la cabinetele medicilor de familie din județul Cluj pentru că au avut nevoie de diverse servicii medicale, s-au trezit că sunt trimiși acasă pentru că cititoarele de carduri de sănătate dau erori și astfel tot sistemul în care lucrează medicii de familie este blocat.

Nu merge nimic, totul e blocat. Cardurile sunt activate, dar când le introducem în cititoare dau erori și se blochează tot sistemul. Noi suntem legați de mâini, nu putem face nici o operațiune fără card, nu putem elibera nici o rețetă medicală, nici o trimtiere. Toți colegii au aceeași problemă, sună și ne întreabă ce să facă. Mulți dintre noi am trimis pacienții acasă, iar cei care au probleme urgente stau și așteaptă la cabinete o rezolvare a problemei”, a declarat pentru Vocea Transilvaniei, Emiliana Costiug, medic de familie și vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie Cluj

Emiliana Costiug a mai spus că a sunat și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, însă nu răspunde nimeni la telefon să le ofere măcar o rezolvare parțială a problemei cu care se confruntă.

Putem elibera rețete sau trimiteri doar pentru copii, deoarece la copii nu e nevoie de card, iar sistemul e online și funcționează. Dar în rest, e totul blocat. Așteptăm acum ca cei de la suport logistic să remedieze problema”, a mai spus medicul de familie

Repreznanţii Casei de Asigurări de Sănătate Cluj au precizat pentru Vocea Transilvaniei că vor reveni cu un punct de vedere.

Potrivit B1 TV, exista blocaje in sistemul de validare a cardurilor de sanatate, inca existand sute de mii de romani care nu au primit cardul de sanatate. Se pare ca sistemul functioneaza foarte greu si se blocheaza deseori, atat in Capitala, cat si in alte orase ale tarii.

„Se blocheza minute bune. Lucram cu intarzieri. 20-30 de minute dureaza sa inregistram o reteta. (…) Este inuman ce ni se intampla. Sistemul functioneaza foarte greu”, a spus Mariana Parcalabu, presedinte al patronatului Medicilor de Familie.

Coadă la Biroul de internări de la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare

În cele trei zile scurse de la intrarea în vigoare a cardurilor naționale de asigurări de sănătate, la Spitalul județean de urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au fost utilizate doar două carduri. „De vineri, fiind vorba despre trei zile libere, s-au folosit doar două carduri pentru externare”, a precizat ec. Sorina Pintea, managerul unității spitalicești.
În dimineața zilei de luni, 4 mai, sistemul a cedat din cauza afluxului mnare de bolnavi, iar la Biroul de Internări se aștepta la coadă „ca la sfintele moaște”. „Se stă cam 20 de minute la un card ceea ce este absolut inadmisibil”, a mai adăugat managerul. Pentru a-i ajuta pe pacienți, identificarea calității de sigurat s-a făcut în sistemul național, urmând ca restul protocoalelor să se facă ulterior.

Numai în Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare, cea mai mare unitate spitalicească cu paturi din județ sunt instalate 140 de terminale, cititoare de card. De altfel, conducerea unității a semnalat problemele legate de sistem Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și săptămâna trecută s-a aflat în județ un reprezentant al Casei care a pus la punct sistemul. cu toate acestea,suprasolicitatea a dus la blocarea acestuia.

In schimb, presedinte CNAS, Vasile Ciurchea, a precizat ca nu exista niciun sistem de citire a cardurilor blocat in tara.

„Cel putin in momentul de fata, nu exista sistem blocat. Sistemul nu s-a blocat, poate reactioneaza mai greu, fiind accesat de multi furnizori odata, dar nu s-a blocat.

Introduci cardul in cititor si iti da consultatia. In fiecare zi rezolvam sesizarile de la furnizari. Si o sa mergem in cabinetele medicilor de familie, sa vedem ce se intampla, de ce s-a blocat.

(…) N-a intrat toata lumea in posesia cardului, dar va intra. Sunt putini cei care n-au intrat in posesia cardului, sub 3 la suta”, a spus Ciurchea, intr-o interventie telefonica la B1 Tv.

CNAS admite ca exista unele probleme de functionare a cardului de sanatate

Joi, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au recunoscut ca exista probleme de functionare a sistemului cardului de sanatate. Problema care este intalnita cel mai des este la furnizorii de servicii medicale, care folosesc alt soft decat cel pe care CNAS l-a pus gratuit la dispozitie.

UPDATE: Președintele CNAS: „Cardul nu blochează sistemul!”. Astăzi au fost primite peste 70 de sesizări privind nefuncționarea cardului național de asigurări de sănătate.

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase, a anunțat că astăzi au fost primite peste 70 de sesizări privind funcţionarea cardului de sănătate. „Unele dintre probleme au fost rezolvate, altele sunt în curs de rezolvare” a precizat sursa citată. Și președintele CNAS a făcut din nou apel atât la pacienți, cât și la furnizorii de servicii medicale să sesizeze orice problemă care apare în legătură cu funcţionarea cardului naţional de sănătate. „Fără a fi semnalate aceste probleme nu vom putea şti şi interveni rapid în remedierea acestora”, a spus medicul Vasile Ciurchea.

La Casele de asigurări de sănătate se formează în continuare cozi, oamenii îngrămădindu-se pentru a-și ridica noile documente care le dovedesc calitatea de asigurați.

Pe de altă parte, mai mulți medici de familie s-au plâns astăzi de îngreunarea activității din cauza cardurilor naționale de asigurări de sănătate, ceea ce le afectează programul de consultații.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicul Vasile Ciurchea, ne asigură că de vină este lipsa de experiență în utilizarea cardurilor, atât din partea pacienților, cât și din cea a furnizorilor de servicii medicale. „Cel mai frecvent s-au blocat carduri din cauza faptului că oamenii au uitat PIN-ul, format din patru cifre pe care și le-au ales fiecare. După cinci greșeli consecutive cardul s-a blocat. Dar să nu intre nimeni în panică, nici pacienții, nici furnizorii! Casa deblochează cardul, imediat ce furnizorul de servicii medicale ne anunță și ne dă datele de identificare a pacientului al cărui card s-a blocat”, a declarat, pentru EVZ, medicul Vasile Ciurchea. „Cardul nu blochează sistemul, ci îl ordonează. Fraudele nu vor mai fi posibile!”, a mai declarat sursa citată. În județele Brașov și Sibiu au fost câte 260 de cazuri de blocare a cardurilor, adică sub 1% din numărul cardurilor emise la nivelul județelor (peste 300.000).

Citeste mai mult aici:

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate