Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Boală cruntă de care sufera sute de mii de romance. Nu te omoară, dar nici nu te lasă să trăieşti

in Articole/Sanatate

Un timișorean, specialist în obstetrică-ginecologie, a lansat un site dedicat exclusiv bolilor cu care se confruntă femeile. Pasionat de chirurgia ginecologică de performanţă, medicul Simedrea Voicu alocă pe noua platformă online un spaţiu important endometriozei, o boală mai puţin cunoscută, care provoacă dureri puternice şi duce la infertilitate şi chiar la scoaterea femeii din câmpul muncii.

ginecolog-14478000-45928500

Potrivit unuia din cei mai renumiţi medici timişoreni în obstetrică-ginecologie, Voicu Simedrea, de multe ori pacientele ajung la cabinetul său dezinformate sau prost informate, în ciuda „medicinei virtuale”. În acest context, medicul timişorean şi câţiva colegi de-ai săi au lansat o platformă online, www.chirurgieginecologica.ro, cu informaţii dedicate exclusiv bolilor cu care se confruntă femeile.

Informaţia care există la ora actuală pe internet este prezentată prost. La congresele internaţionale se prezintă binomul medic-pacient. Niciodată medicul nu ia o decizie fără să informeze pacientul. Eu am considerat că este oportun să construim această platformă care este ca un ca un tabel Mendeleev în care intervenţiile chirurgicale sunt grupate astfel încât să fie cât mai uşor de urmărit”, a declarat medicul potrivit căruia toate informaţiile de pe www.chirurgieginecologica.ro, care conţine inclusiv filmuleţe cu intervenţiile chirurgicale, sunt trecute prin filtrul specialiştilor.

Un spaţiu însemnat pe noul site dedicat problemelor de obstetrică-ginecologie cu care se confruntă femeile este dedicat endometriozei, o boală mai puţin cunoscută cu care se confruntă tot mai multe femei din România.  „Boala este mult mai răspândită decât ne închipuim noi. Cifrele sunt alarmante. Se pare că din cauza schimbării modului de viaţă a femeii moderne s-a deschis uşa propagării acestei boli. Femeia concepe mult mai târziu decât o făceau mamele noastre şi pentru că hrana este îmbogăţită cu hormoni, ceea ce aduce un aport nesănătos de hormoni în organismul femeii, asistăm la această evoluţie a bolii. Are o incidenţă între 15 şi 18 la sută. Cele mai multe au o formă uşoară şi de asta nu se cunoaşte, dar 40 la sută din femei au o formă gravă de boală”, a explicat medicul Voicu, unul dintre puţinii medici români care operează endometrioza în formă avansată şi fondator al singurului centru de chirurgie a endometriozei din România.

O componentă a endometriozei este şi infertilitatea. Într-un an şi opt luni de când funcţionează centrul de chirurgie a endometriozei de la Timişoara au fost operate 57 de paciente. Dintre acestea 37 şi-au dorit un copil, iar 14 au reuşit să conceapă: opt fără niciun fel de tratament şi 6 prin fertilizare in vitro.

În ciuda acestor efecte pe care endometrioza le are asupra femeii, sistemul medical nu face nimic pentru pacientele care suferă de această maladie. Practic, în sistemul public de sănătate din România această boală nu există. Nici în lumea medicală nu se pune accent foarte mare pe endometrioză, problema acestei boli fiind abordată doar la ultimul Congres Naţional de Ginecologie, în rest nu s-a întâmplat nimic în România în legătură cu boala aceasta”.

Ce este endometrioza? Durerile puternice din perioada menstruaţiei pot indica boala

Endometrioza este caracterizată prin prezenţa endometrului şi în alte părţi, adică pe alte organe, decât în uter. Este o excrescenţă care acoperă în exces uterul, chiar trompele uterine, ovarele, intestinul şi vezica urinară. În cazurile grave, endometrioza poate afecta până şi plămânii.

Această boală poate determina formarea de chisturi ovariene mari “ciocolatii” (endometrioame), aderenţe pelvine, infertilitate şi disfuncţii intestinale şi urinare. Practic este un ţesut care invadează toate organele şi le afectează funcţionarea normală. Principalul simptom este durerea, scrie Adevarul.ro.

Dacă la început se manifestă cu dureri mari în perioada menstruaţiei, în cazurile avansate de boală durerile apar şi în alte zone ale corpului, şi se manifestă aproape tot timpul. Pentru pacientele care suferă de endometrioză, traiul cu această boală este foarte dificil, fiind afectată calitatea vieţii. Medicul Voicu Simedrea insistă asupra faptului că femeile nu ar trebui să accepte ca o normalitate durerile mari în perioada ciclului menstrual.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate