Boala de mai

in Agronomie

Este o boală a albinelor tinere, mai ales a albinelor care se ocupă de creşterea puietului. Ea apare de obicei primăvara, când familiile de albine se dezvoltă puternic şi este crescută ocantitate mare de puiet. Albinele doici produc, în această perioadă, foarte mult lăptişor pentru hrana puietului, motiv pentru care ele consumă mult polen. Acesta nu poate însă să fie prelucrat fără o cantitate suficientă de apă. în zilele reci când nu pot zbura, sau intensitatea zborului este redusă, apare lipsa de apă, fenomen ce duce la un fel deconstipaţie a albinelor tinere.

 

Contaminarea

De cele mai multe ori sunt afectate toate familiile dintr-o stupină, deoarece lipsa apei le afectează în egală măsură.

Simptome

La ieşirea din stup, albinele tinere se târăsc în faţa urdinişului, încearcă să zboare, dar cad la pământ şi mor. Au abdomenul umflat, iar excrementele sunt galbene până la cafeniu deschis şi au forma unor cârnăciori cu consistenţă tare. Dacă se apasă pe abdomen, iese o pastă tare, galbenă. Aceste simptome apar mai ales primăvara, după o perioadă rece.

 

Tratamentul se face cu sirop de zahăr foarte diluat, pulverizat pe albinele de pe faguri sau administrat înalimentator şi prin instalarea adăpătorilor în apropierea stupilor.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play