9 din 10 romani au auzit de boala Parkinson, dar 7 din 10 nu au fost niciodata la un consult neurologic, pe care jumatate dintre ei l-ar lua in calcul la recomandarea mediului de familie. 73.000 de persoane sufera de boala Parkinson in Romania, iar in lume numarul pacientilor depaseste 6,4 milioane.
Parkinson este o boala de care toti am auzit macar in treacat. Cu toate acestea, putini stiu ce inseamna aceasta afectiune sau cum se manifesta concret, mai ales in stadii incipiente. Pentru majoritatea, tremurul mainilor este singurul simptom cunoscut. In realitate insa, lucrurile sunt mult mai complexe.
O AFECTIUNE DEGENERATIVA
Boala Parkinson este cea de-a doua afectiune neurologica degenerativa ca frecventa in tara noastra. Prima este Alzheimer. Ambele afecteaza neuronii, piese de baza ale sistemului nervos, care, din cauza unor procese necunoscute inca pe deplin, se degradeaza progresiv si mor. Din pacate, nu se refac si nu pot fi inlocuiti, tocmai de aceea vorbim de boli incurabile. Pe masura ce evolueaza, impactul asupra vietii pacientului si a familiei lui este unul major.
SIMPTOME MAI PUTIN CUNOSCUTE
Pe langa celebrul tremor, afectiunea cauzeaza si alte simptome, care nu trebuie ignorate, ci detaliate in cadrul unui consult medical, consult pe care romanii nu il fac decat foarte tarziu, cand lucrurile sunt deja grave. Cel mai frecvent boala este diagnosticata in intervalul de varsta 51-70 de ani, dar fiind o afectiune progresiva, ea este prezenta cu mult, chiar 10-20 de ani, inaintea aparitiei semnelor vizibile, la inceput putand fi confundata cu procesul normal de imbatranire. “Severitatea bolii Parkinson, modul in care aceasta avanseaza si impactul asupra vietii pacientului variaza de la caz la caz. Desi tremorul este cel mai cunoscut simptom, nu toti pacientii il prezinta. Modelul clasic actual de evolutie a bolii Parkinson dobandite (doar 5-10% din cazuri fiind genetice sau mostenite) prevede o evolutie lunga, insidioasa, cu manifestari nonmotorii ale bolii, nespecifice insa, precum tulburarile de miros, constipatie si tulburari ale somnului, prezente cu pana la 20 de ani anterior diagnosticului. La momentul diagnosticului cu boala Parkinson, cei mai multi dintre pacienti se prezinta la medic pentru tulburari motorii precum tremurul unei maini sau tremor al piciorului, dureri musculare, mers lent, dezechilibru, dureri musculare sau tulburari de scris. Ca urmare a diversitatii simptomelor prezente, ingrijirea pacientilor cu boala Parkinson implica o echipa formata din mai multi specialist (medic de familie, medic neurolog, medic psihiatru, kinetoterapeut, psiholog, gastroenterolog, neurochirurg etc.)”, a declarant dr. Mihai Vasile, medic primar neurolog. Alte semnale sunt: pierderea echilibrului; dificultate in coordonarea miscarilor, rigiditate musculara; lentoare; tulburari de somn, oboseala, depresie.
O BOALA NEINTELEASA
Din cauza simptomelor mai sus enumerate, precum mersul sovaitor, nu de putine ori cei care sufera de Parkinson sunt luati in ras si condamnati, multi confundand manifestarile bolii cu cele ale consumului exagerat de alcool. Nici chiar bolnavii nu inteleg sau nu vor sa accepte ce li se intampla si nu merg la medic de teama, pana ajung in situatia de a se misca extrem de greu, de a cadea din picioare, de a se accidenta. Activitatile zilnice banale, precum gatitul, spalatul, imbracatul sau dezbracatul, pot deveni extrem de dificile ori de-a dreptul imposibile, independent celui in cauza fiind afectata profund. Atat pacientii cu Parkinson, cat si familiile lor se confrunta cu sentimente de frustrare, de neputinta si depresie, iar confirmarea diagnosticului are un impact devastator.