Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Brânza de găinușă, produs tradițional din Banatul Montan, ar putea să cucerească UE în următorii ani

in Stiri online

Brânza de găinușă, produs tradițional din Banatul Montan, ar putea să cucerească Europa în următorii ani, după ce va fi recunoscut ca produs tradițional, conform libertarea.ro

Brânza de găinuşă, unul dintre produsele tradiţionale specifice zonei Rudăria (n.r. în prezent comuna Eftimie Murgu), din Valea Almăjului, județul Caraş-Severin, ar putea completa pe viitor lista produselor tradiţionale din România recunoscute în UE.

Cel puțin așa susține Daniela Popa, consilier superior în cadrul compartimentului produse tradiţionale şi dezvoltare durabilă de la nivelul Ministerului Agriculturii, care a participat, în luna iulie la o întâlnire cu producătorii agricoli din zona Reșița, acolo unde a ținut un workshop pentru a veni în sprijinul agricultorilor.

Astfel, după ce au identificat-o, reprezentanții Ministerului Agriculturii au înscris brânza de găinușă pe lista produselor agricole ce urmează să fie atestate ca „produse tradiționale“.

“Se pot construi în avans elemente de promovare, tot felul de festivaluri, alte evenimente sociale în preajma acestui produs, astfel încât comunitatea din Eftimie Murgu să dea pe piață, în următorii cinci ani, sub numele de brânză de găinușă comercializarea acestui produs, pentru ca să mergem pe urmă în Uniunea Europeană”, a afirmat, conform radioresita.ro, Daniela Popa.

În prezent, doar patru produse tradiționale românești sunt înregistrate la nivel european: magiunul de prună de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei şi telemeaua de Ibăneşti din judeţul Mureş. Pe lista de aşteptare pentru atestare în UE aflându-se cârnaţii de Pleşcoi, scrumbia afumată de Dunăre şi caşcavalul de Săveni din judeţul Botoşani.

De unde vine numele brânza de găinușă

Producătorul agricol Mihai Otiman din comuna Eftimie Murgu a explicat că oile care ies la pădure, la păscut, atunci când este mai puțină iarbă, se hrănesc cu o plantă numită popular ”găinușă”.

„Această specialitate este obținută din primele tranșe de lapte, după ce oile ies la pădure, când este mai puțină iarbă și oile încearcă să se hrănească, atunci ele găsesc această plantă numită popular „găinușă“. Brânza dobândește astfel acest gust aparte, caracteristic“, a explicat producătorul.

Sursa foto: pressalert.ro caon.ro

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Stiri online

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web