BUCURIE pentru BUGETARI: Avem NOILE SALARII pe categorii profesionale

in Evenimente

Noua lege a salarizării. Cât vor câştiga bugetarii din Educaţie, Sănătate sau Poliţie

Proiectul noii Legi a salarizării prevede creşteri semnificative în Educaţie şi Sănătate, dar şi măsuri de încurajare pentru cei care sunt dispuşi să lucreze în zone geografice defavorizate. În cazul poliţiştilor, misiunile speciale sau periculoase sunt cele care aduc sporuri însemnate.

Noua lege a salarizării

Anexele proiectului prezintă veniturile minime şi maxime de care pot dispune bugetarii, în funcţie de studii, merite, vechime sau condiţii de muncă. În învăţământul superior, meritele pot fi recompensate din fondurile instituţiei, notează jurnalul.ro.

Citeste si: FMI tocmai a vrut să rupă acordul cu România!

Un medic primar dintr-o unitate clinică va avea un salariu cuprins între 5.636 de lei şi 7.018 lei, potrivit proiectului legislativ. Fiecare funcţie este prevăzută cu cinci grade în care salariul de bază variază între cele două sume. O soră medicală poate avea un salariu cuprins între 1.947 de lei şi 2.424 de lei.

Pentru personalul medical care lucrează în unităţi unde activitatea se desfăşoară fără întrerupere, în trei ture, angajaţii pot opta fie între sporul de muncă de noapte, fie pentru un spor de 15% din salariul de bază.

Pentru zilele de weekend sau de sărbători legale lucrate, plata se dublează. De asemenea, cei care lucrează în condiţii periculoase – în locuri cu surse de radiaţii – pot beneficia de sporuri de până la 30% din salariul de bază. Un profesor debutant, cu studii superioare de lungă durată, va fi încadrat cu un salariu de 1.923 de lei, în timp ce un profesor cu gradul întâi, cu o vechime de 40 de ani, va putea ajunge la un salariu de 4.500 de lei.

Citeste si: Procesul lui Vişinescu: mărturiile cutremurătoare ale victimelor

Proiectul legislativ prevede şi o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază pentru profesorii care acceptă să lucreze în loca-lităţi izolate. Statutul de localitate izolată va fi stabilit printr-o hotărâre de Guvern. De asemenea, cadrele didactice care lucrează în învăţământul special vor obţine o majorare cu 15% a salariului de bază.

Profesorii vor obţine salariul şi în funcţie de gradaţia de merit, care se va stabili prin examen la fiecare cinci ani. În caz de deces, familia profesorului va fi compensată cu echivalentul a cinci salarii, asigurate din bugetul asigurărilor sociale de stat.

În administraţia publică, un simplu „operator, controlor de date”, cu studii medii, va avea un salariu cuprins între 1.558 şi 1.940 de lei, în timp ce un director de serviciu, direcţie, filială va avea un salariu între 6.000 şi 7.000 de lei. Şi aici, angajaţii care acceptă să lucreze în zone izolate, stabilite ca atare prin hotărâre de Guvern vor beneficia de un spor de până la 20% din salariul de bază.

Citeste si: „Sportul“ cu seminţele te poate face campion la curățat și la plătit amenzi între 200 și 500 de lei

Persoanele încadrate în funcţii contractuale de debutant vor fi salarizate la acest nivel până la expirarea unei perioade cuprinse între şase luni şi un an, urmând să dea apoi un examen de promovare în funcţia, gradul sau treapta profesională imediat superioară.

Proiectul legislativ prevede o majorare cu 12,5% a salariilor personalului din penitenciare. În ce-i priveşte pe poliţişti, un agent cu studii medii va avea un salariu de 1.617 lei, în timp ce un comisar va avea un salariu cuprins între 2.864 de lei şi 3.125 de lei. Poliţiştii vor beneficia, însă, de diferite sporuri în funcţie de periculozitatea misiunilor lor.

Pentru cei implicaţi în misiuni speciale (definite ca atare de superiorii din instituţie) bonusurile pot urca până la 50% din salariul de bază.

De asemenea, la pensionare, un poliţist va primi un ajutor de 20 de salarii de bază. Proiectul legislativ este încă în faza iniţială, urmând să capete o formă după negocierile cu sindicatele şi verificările în comisiile parlamentare Impactul bugetar nu a fost încă stabilit.

Citeste si: Anunţ şocant: vine era glaciară!

Preşedintele Comisiei de Muncă din Senat, senatorul Liviu Pop, a anunţat recent că fondul de salarii pentru 2016, când majorările ar trebui să intre în vigoare, ar putea fi suplimentat cu nouă miliarde de lei faţă de 2015 (de la 49 la 58 de miliarde). Exceptând angajaţii companiilor controlate de stat, numărul de bugetari din România este de 1.186.000, potrivit Ministerului Muncii.

Pragul maxim de salarizare în funcţiile înalte poate fi atins de angajaţii cu studii superioare de lungă durată. 4 ani sau 3 ani de facultate, după sistemul Bologna, sunt consideraţi studii superioare de scurtă durată.

GRILA DE SALARIZARE MAI JOS:

[sociallocker]

Poliţie
Chestor general: min. 7.070 – max. 7.479
Chestor-şef: min. 6.143 – max. 6.874
Comisar: min. 2.864 – max. 3.125
Inspector: min. 1.947 – max. 2.141
Agent de poliție: 1.617

Administraţia Publică Centrală
Secretar general: min. 8.607 – max. 9.631
Şef de departament: min. 8.369 – max. 9.364
Şef de serviciu: min. 6.874 – max. 7.692
Consilier, expert: min. 3.994 – max. 4.973

Citeste si: Misterioasele statui de pe Insula Pastelui ascund mai mult sub pamant. Pana acum erau vizibile doar celebrele capete.

Solde pentru poliţişti
Agent-şef principal – 287 lei
Agent-şef – 277 lei
Agent-şef adjunct – 267 lei
Agent principal – 257 lei
Agent – 247 lei

Sănătate
Medic primar: min. 5.636 – max. 7.018
Medic specialist: min. 3.664 – max. 4.563
Medic rezident anul VI-VII: min. 3.409 – max. 4.245
Manager spital: min. 9.364 – max. 9.905

Citeste mai mult pe www.romaniatv.net

[/sociallocker]

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.