Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu

in Burse - Banci

Bursa de Mărfuri Sibiu S.A. a fost înfiinţată în data de 14 decembrie 1994, având 11 acţionari şi a avut ca principal obiect de activitate tranzacţiile cu mărfuri pe piaţa spot.

În februarie 1997 s-a luat decizia organizării acţiunilor societăţii pe cărţi de membru după sistemul burselor futures din Statele Unite ale Americii. În urma procesului de compactare au rezultat 90 de cărţi. Fiecare carte de membru oferea un loc de tranzacţionare în ringurile bursei.

În luna iulie a aceluiaşi an, Bursa sibiană a devenit prima bursă de instrumente derivate din România prin implementarea primelor contracte futures valutare şi pe indici bursieri (a fost lansat contractul futures având ca activ suport un indice propriu – BMS1). Introducerea contractelor futures a constituit o etapă de maximă importanţă în transformarea bursei de mărfuri într-un centru naţional în care participanţii la piaţa bursieră au posibilitatea de a-şi acoperi riscurile sau de a specula modificarea preţurilor folosind titluri financiare derivate.

O lună mai târziu noul obiect de activitate al Bursei devine cel de intermediere monetar-financiară. De asemenea, denumirea Bursei s-a adaptat la specificul noilor activităţi – Bursa de Mărfuri Sibiu devenind Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu.

În luna noiembrie a anului 1998 activitatea de compensare şi decontare a tranzacţiilor cu instrumente derivate s-a externalizat prin înfiinţarea Casei Române de Compensaţie S.A. Sibiu. Tot atunci s-au lansat opţiunile pe contractele futures tranzacţionate la BMFMS, operatorii având astfel la dispoziţie gama completă de instrumente derivate necesare pentru operaţiunile de hedging şi speculaţie.

În iunie 2000 BMFMS a introdus sistemul electronic de tranzacţionare al contractelor futures şi options SAGITARIUS. Odată cu lansarea acestei platforme electronice a luat sfârşit activitatea de tranzacţionare prin sistemul „open outcry”. În octombrie devin disponibile tranzacţiile de la distanţă prin această platformă electronică. Participanţii la pieţele la termen ale BMFMS au astfel posibilitatea de a realiza tranzacţii prin Interent, direct de la sediile lor.

În luna decembrie 2000, BMFMS lansează spre tranzacţionare primele derivate pe acţiuni, respectiv contractele futures având ca suport acţiunile societăţilor SIF1 Banat-Crişana, SIF3 Transilvania şi SNP Petrom listate la Bursa de Valori Bucureşti.

În septembrie 2002 este lansat primul contract futures şi option pe mărfuri, având ca activ suport Grâul de panificaţie.

Un an mai târziu platforma de tranzacţionare Sagitarius este înlocuită cu o nouă platformăELTRANS, BMFMS obţinând de la CNVM autorizaţia pentru utilizarea acesteia.

În luna februarie a anului 2004 BMFMS lansează 9 noi contracte futures având ca active suport acţiuni tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti. În luna noiembrie Bursa de Valori Bucureşti devine acţionar al Casei Române de Compensaţie S.A., iar între S.C. BMFMS S.A. şi BVB demarează colaborarea în vederea consolidării pieţei de capital din România.

În februarie 2005 BMFMS lansează 5 noi contracte futures şi options având ca active suport acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti. În iunie 2006 sunt lansate scadenţele de 9 şi 12 luni pentru contractele futures şi cu optiuni tranzacţionate pe BMFMS.

La data de 20 octombrie 2006 este tranzacţionat contractul cu numărul 5.000.000 pe piaţa de instrumente financiare derivate administrată de BMFMS, iar la 1 noiembrie 2006 sunt lansate contractele futures şi opţiunile pe indicii bursieri SIBEX09 şi SIBEX18.

La 1 iulie 2007 este lansat contractul futures SIBGOLD ce are ca activ suport raportul spot USD/AUR şi contractul options OPSIBGOLD ce are ca activ suport contractul futures SIBGOLD. Apoi, în urma operaţiunii de majorare a capitalului social din luna Octombrie, Bursa de Valori din Varşovia devine acţionar al Bursei din Sibiu dobândind un număr de 586 acţiuni reprezentând 1,81% din capitalul social al societăţii. La 1 octombrie au fost lansate 7 noi instrumente financiare derivate având ca activ suport acţiuni listate pe piaţa Bursei de Valori Bucureşti.

În ianuarie 2008, Bursa din Sibiu devine membru al Association of Futures Markets, organizaţie internaţională care reuneşte burse şi instituţii financiare din Europa, Asia, America de Sud şi Africa. Luna februarie coincide cu lansarea contractului futures pe acţiunile Erste Bank avand simbolul DEEBS şi opţiunilor pe acest contract precum şi contractul futures RON/EUR5 având mărimea de 5000 Eur.     În aprilie este lansat spre tranzacţionare contractul futures pe cursul valutar CHF/RON precum şi opţiunile pe acest contract.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Burse - Banci

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate