Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cărbunele medicinal, remediu multitalentat

in Sanatate

Dureri de stomac, indigestie, balonare, intoxicaţii. O să fii surprinsă să afli că soluţia tuturor problemelor este…cărbunele medicinal.

Cunoscut încă din secolul al XVI-lea î.Hr., puterea lui terapeutică este amintită pentru prima oară în papirusul egiptean Ebers, în care sunt prescrise tratamente pentru o gamă largă de boli. Apoi, în jurul anului 400 î.Hr., e rândul lui Hipocrate să recomande cărbunele vegetal ca remediu al unor probleme de sănătate.

UN PIC DE ISTORIE. Mai aproape de epoca noastră, în 1813, chimistul francez M. Bertrand a făcut o demonstraţie spectaculoasă a eficienţei acestui remediu ancestral înghiţând în public o linguriţă întreagă de arsenic, doză care ar fi ucis 50 de bărbaţi. Stupefiat, publicul era convins că asistă la o sinucidere. La finalul experimentului, ei au înţeles de ce Bertrand nu a murit şi nu a suferit efectele otrăvirii: greaţă, vărsături, arsuri în gură şi gât…Înainte de demonstraţie, chimistul înghiţise cărbune activat, care a neutralizat totalmente otrava. În 1831, farmacistul P.F.Touery a făcut un experiment similar cu acelaşi rezultat, dar de data aceasta în faţa Academiei Franceze de Medicină. El a înghiţit 1 g de stricnină (de zece ori doza mortală). În zece minute, ar fi trebuit să fie mort, dar cele 15 g de pudră de cărbune vegetal presarate peste otravă au stopat efectele ei devastatoare. Astăzi există dovezi ştiinţifice care confirmă capacitatea uimitoare a cărbunelui de a absorbi substanţele toxice din corp.

CE ESTE ŞI CUM ACTIONEAZĂ. Cărbunele medicinal este obţinut din materiale naturale precum coajă de nucă de cocos, lemn, bambus, care sunt carbonizate, la temperaturi mari (între 600 şi 900 grade C), în absenţa oxigenului. Cărbunele medicinal (numit şi activ sau activat) nu e acelaşi lucru cu cenuşa rămasă în sobă după arderea lemnului, care în niciun caz nu este bună de consumat!

CUM ACŢIONEAZĂ? Datorită poropozităţii (pe suprafaţa lui există milioane de pori minusculi), cărbunele activ captează toate substanţele toxice ce pot dăuna organismului: produse chimice sau medicamente, insecticide, pesticide, aditivi alimentari, toxine, bacterii (salmonela, stafilococ, clostridium tetani, clostridium botulinum), virusuri. Cărbunele activ este probabil cel mai simplu, mai eficient şi mai ieftin agent de intoxicare a organismului şi un puternic antidot împotriva celor mai multe otrăvuri, dar publicul, bolnavii şi chiar mulţi medici nu ştiu acest lucru. Există însă şi alte motive pentru care cărbunele medicinal n-ar trebui să lipseasca din mica noastră farmacie de acasă.

INTOXICAŢII CU MEDICAMENTE. Cărbunele activat este recomandat în toate intoxicaţiile cu medicamente: antidepresive, barbiturice, benzodiazepine, paracetamol, salicilaţi. Ca să-şi facă efectul, trebuie administrat în primele 3-4 ore după indigestia toxicelor (optim în primă fază), într-o cantitate de zece ori mai mare decât a substanţei toxice. De obicei, în intoxicaţii se recomandă 50 g de cărbune activat la adulţi şi 10-25 g la copii. Pulberea de cărbune (comprimatele se pisează) se amestecă bine cu 250 ml de apă rece şi se bea (nu are gust). Oricum, în caz de otrăvire sau intoxicaţie medicamentoasă ori de altă natură, este obligatorie solicitarea ajutorului medical de urgenţă.

TOXIINFECŢIE ALIMENTARĂ. Cunoşti scenariul: ai mâncat ceva nu tocmai proaspăt, iar după câteva ore se instalează starea de rău (crampe abdominale, diaree, greaţă, vărsături, febră). Ei bine, dacă pe viitor ţi se mai întâmplă aşa ceva, să ai la îndemână cărbunele activat. Imediat ce apar simptomele, dizolvă 1-2 linguri de pulbere (capsule zdrobite) într-un pahar cu apă şi bea amestecul. Repetă de 3-4 ori pe zi, până când simptomele dispar.

TULBURĂRI DIGESTIVE. În caz de balonare, diaree, dizenterie, halenă (resiraţie cu miros neplăcut), poţi apela tot la cărbunele medicinal.

Diaree: două linguri de pulbere de cărbune într-un pahar cu apă. Repetă la fiecare opt ore (între mese) până la oprirea diareii.

Balonare, flatulenţă: 500 mg (două capsule zdrobite) dizolvate în 250 ml de apă, cu o oră înainte de masă.

Criză de gastrită, indigestie: o lingură de cărbune într-un pahar cu apă, de 3-4 ori pe zi.

ÎNŢEPĂTURI DE INSECTE. E adevărat că a cam trecut sezonul înţepăturilor de insecte (deşi un mic păianjen te poate oricând înţepa în casă ori la birou), dar la primăvară reluăm bătălia cu micile creaturi, aşa că îţi va prinde bine să ştii cum poţi diminua umflătura, mâncărimile sau durerea provocată de înţepătură. Prepară o pastă din praf de cărbune medicinal şi puţină apă, aplică amestecul direct pe înţepătură şi protejează zona cu o compresă. Cărbunele se leaga de toxinele eliberate de insecta, eliminându-le din piele. La anul, când vei ieşi la picnic, aminteşte-ţi să pui într-o punguţă câteva capsule de cărbune.

DINŢI MAI ALBI. Cărbunele activat elimină placa bacteriană, absoarbe toxinele eliberate de bacteriile din gura şi, în plus, îndepărtează petele de pe dinţi, făcându-i mai strălucitori şi aducându-i mai aproape de nuanţa lor originală. Amestecă pudra de cărbune activat cu puţina apă (1-2 capsule zdrobite), înmoaie periuţa de dinţi în amestec şi perie-ţi dinţii blând, fără să freci tare sau tamponează amestecul pe dinţi. Lasă să acţioneze trei minute, apoi clăteşte. Îţi vei simti dinţii foarte curaţi, iar în timp vei observa că devin mai albi.

CURA DE DETOXIFICARE

Chiar şi în absenţa unei tulburări anume poţi urma o cură cu cărbune medicinal de 2-3 ori pe an ca să elimini toxinele acumulate în organism. În ce constă cura? Timp de 15 zile, înainte de fiecare masă, ia două linguriţe de cărbune, dizolvat în 100 ml de apă rece. Nu uita! Nu lua cărbunele în acelaşi timp cu medicamente fiindcă le reduce eficienţa. Lasi să treacă cel puţin două ore înainte între cele două.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate