Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Category archive

Retete - page 25

Aceasta nu este doar o simpla carte de bucate , este o colectie de retete mai usoare sau mai grele alese cu atentie pentru a satisface toate gusturile indiferent de natura lor . De multe ori nu intelegem rostul unei carti de bucate dar trecand de egocentrismul ideilor noastre si de paradigma cartofului si a mamaligii romanesti vom constata ca o mancare nu este doar un combustibil pentru organismul nostru , o mancare inseamna mult mai mult , o mancare inseamna pe langa confort energetic si un confort psihic. Una este cand ni se tranteste in fata o farfurie de cartofi prajiti cu o pulpa si alta este cand acei cartofi sunt atent pregatiti , frumos taiati , pusi pe o frunza de salata si ornati frumos. Valoarea energetica este aceiasi si la o mancare ornata si la una servita din viteza obisnuintei dar valoarea psihica este deosebit de mare pentru cel care o mananca. Se pare ca ingredientul esential care trebuie folosit la orice mancare este sa adaugam o picatura de “suflet “ in ceea ce facem

Pui cu mazare verde

1 pui mare, 750 g mazăre boabe, verde, 1 lingură unt, 1 linguriţă făină, 1 linguriţă zahăr, sare, 1 linguriţă mărar verde, tocat. Puiul curăţit se spală în mai multe ape şi se taie în şase sau opt bucăţi potrivite. Se înfierbântă untul şi se prăjesc uşor bucăţile de pui bine scurse de apă. Nu…

Citeste mai mult

Perisoare cu smantana

Pentru tocătură, aceleaşi cantităţi ca mai sus. Pentru sos: 1 ceaşcă de smântână, 1 linguriţă de făină (sau 1 lingură unt, 2 linguri făină, 1 ceaşcă apă, 2 linguri smântână), 1 linguriţă mărar tocat. Se pregăteşte carnea de tocătură ca mai sus. Se fac în mână mici perişoare rotunde, care se dau în făină şi…

Citeste mai mult

Scordolea de nuci

250 g nuci, 1 felie de pâine, 2 — 3 căţei de usturoi, 100 g ulei, 1 Iingură oţet, sare. Se curăţă nucile de coajă şi se pisează bine într-o piuliţă de piatră. Se adaugă o bucată de miez de pâine albă, muiat în apă şi stors, şi puţin usturoi, după gust. Se freacă bine…

Citeste mai mult

Salata bulgareasca

500 g cartofi, 250 g roşii, 2 ardei graşi, 1 castra-vete, 2 cepe, 3 linguri ulei, 1 lingură oţet, sare. Este o salată de vară care se prepară din toate zarzavaturile ce se pot mânca crude: roşii, ardei, castraveţi, ceapă, tăiate toate în felii subţiri, la care se adaugă felii de cartofi fierţi. Se face…

Citeste mai mult

Salata de ardei copti

12 ardei graşi, 3 linguri ulei, 1 lingură oţet, sare. Se aleg ardei graşi cât mai netezi. Se coc pe maşină, cu grijă să nu se ardă. Se pun într-o cratiţă, unii peste alţii, cu sare, se acoperă şi se lasă astfel un sfert de oră. Se curăţă de pieliţă, se spală bine în apă…

Citeste mai mult

Salata de patlagele vinete

3 vinete mijlocii, 150 g ulei, o lingură oţet, sare. Pătlăgelele vinete se coc pe jăratic sau pe flacără, la gaz. Se ţin pe foc iute până încep să se moaie şi se înegreşte coaja. Cât sunt încă fierbinţi, se curăţă cu grijă de coajă, se spală bine în apă rece, ca să nu rămână…

Citeste mai mult

Salata de spanac

1 kg spanac, un ou rascopt, 2 linguri ulei, 1 lin­gură oţet, sare, un praf de piper. Se alege spanacul şi se spală în mai multe ape. Se opăreşte cu apă clocotită sărată, se scurge şi se taie nu prea mărunt. Se aşază în farfuria de salată, iar deasupra se toarnă un sos făcut din…

Citeste mai mult

Salata de telina

500 g ţelină, un gălbenuş, 50 g ulei, 1 linguriţă muştar, 1 lingură oţet, sare. Se curăţă ţelina şi se taie ca fideaua. Se opăreşte cu apă clocotită cu sare. Se scurge bine şi se amestecă fie cu un sos maioneză, fie cu un sos de ulei, oţet şi muştar. La fel se poate face…

Citeste mai mult

Salata de fasole boabe

500 g fasole boabe, 1 morcov, 1 pătrunjel, 3 cepe, 3 linguri ulei, 1 lingură oţet, câteva măsline, sare. Se fierbe fasolea (v. 435) cu un morcov, pătrunjel şi o ceapă. Când este gata, se scurge bine, se scoate zarzavatul şi, cât este încă fierbinte, se adaugă sarea şi se amestecă cu sosul de oţet…

Citeste mai mult

Salata de cartofi cu ceapa

1 kg cartofi, 4 cepe, ½ ceaşcă oţet îndoit cu apă, 1 lingură zahăr, sare. Pentru sos: 2 gălbenuşuri, 100 g ulei, 1 lingură zeamă de lămâie sau oţet, un praf de piper, sare. Se fierb cartofii, se curăţă calzi, se taie felii şi se pun într-un carton. Se toarnă deasupra oţetul îndoit cu apă…

Citeste mai mult

Salata de cartofi

1 kg cartofi, 3 linguri ulei, 1 lingură oţet, un praf de piper, sare muştar şi ceapă (facultativ). Se fierb cartofii cu coajă şi încă fierbinţi se curăţă şi se taie în felii subţiri. Separat se pregăteşte sosul cu ulei, oţet, sare, piper, cu sau fără muştar, şi se toarnă peste cartofii încă fierbinţi, pentru…

Citeste mai mult

Salata de praz

O legătură de praz, 2 linguri ulei, 1 lingură oţet, un praf de piper, sare. Prazul se poate face salată crud sau fiert. Dacă se fierb, se pune prazul cuăţit  şi tăiat în bucăţi de 5 – 6 cm, cu apă fierbinte, la foc şi se lasă să dea câteva clocote. Prazul fierbe repede, de…

Citeste mai mult

Salata de sfecla

500 g sfeclă, 1 rădăcină mică de hrean, 2 linguri ulei, 1 lingură oţet, sare. Sfecla pentru salată se poate pregăti fie coaptă la cuptor, fie fiartă. Pentru fiert, sfecla se spală şi se pune la foc cu apă rece, cât să o cuprindă bine. În ambele cazuri sfecla este gata când furculiţa intră uşor…

Citeste mai mult

Salata de varza rosie cu mere

500 g vară roşie, 2 mere mijlocii, 1 rădăcină mică de hrean, 3 linguri de ulei, ½ ceaşcă oţet îndoit cu apă, ½ linguriţă sare.             Se taie varza foarte fin, se sărează, se amestecă şi se stoarce, apoi se opăreşte cu oţet, aşa cum s-a arătat mai sus. Se rad merele pe răzătoare şi…

Citeste mai mult

Salata de varza rosie

500 g varză roşie, 3 linguri ulei, 1/2 ceaşcă oţet îndoit cu apă, 1/2 linguriţă sare. Se taie varza foarte fin. Se sărează, se amestecă, se lasă să stea puţin şi se stoarce bine. Se pune la foc sa fiarbă oţet de vin îndoit cu apă şi cu sare cât trebuie. Se toarna oţetul clocotit…

Citeste mai mult

Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web