Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Category archive

Mancare gatita

Sarmale de post cu ciuperci și soia

in Articole/Mancare gatita/Retete by

O rețetă gustoasă și care te face să nu-ți dai seama că sarmalele sunt de post.
Cantități ingrediente:
-1/2 kg ciuperci crude
-3 cepe mari
-200 gr. orez
-2 morcovi
-500 gr soia granule
-200 ml ulei
-o ceașca de apă
-sare
-piper
-cimbru
-mărar tocat
-pătrunjel tocat
-1-2 verze murate pentru foi(varza dacă este prea sărată, neapărat se ține la desărat o noapte)
Mod de preparare:
Se încălzesc într-o oală 2 litri de apă în care se pune un praf de sare și după ce dă în clocot, adăugăm soia și o lăsăm la înmuiat. Când s-a umflat, scurgem apa.
Curățăm ciupercile și le tocăm mărunt cu cuțitul, morcovii se dau pe răzătoare,ceapa se tăie mărunt.Într-o cratiță punem uleiul la încins și adăugăm mai întâi ciupercile, apoi morcovul și ceapa,orezul spălat și înmuiat, soia preparată ca mai sus, vegeta după gust dar nu foarte multă pentru că varza e murată,cimbru, piper, o ceașcă cu apă și se călește totul până când orezul se umflă puțin și la sfârșit se adaugă mărarul și pătrunjelul tocate fin.
Amestecul se ia de pe foc și se lasă la răcit.
Varza murată se ia, se aleg frunze care se taie pentru sarmale și se toacă și varză, apoi începem să formăm sarmalele punând câte o lingură din compoziție pe foaia de varză și rulând.
Pe fundul unei crătiți se pune puțin ulei și varza tocată, se aranjează concentric (în cercuri) sarmalele, se pune ultimul strat varză și o cană de suc de roșii. Se mai adaugă cimbru, o cană de apa și se lasă la fiert, la foc potrivit. Când sarmalele încep să fiarbă se reduce focul. Se mai țin cam o jumătate de oră pe foc și apoi se introduc în cuptorul încins și se mai lasă la fiert cam o oră cu focul dat la minim. Este bine să le acoperiți cu un capac (care nu e afectat de temperatura din cuptor pentru a nu le arde la suprafața). Când sunt fierte, cam 5- 10 min se lasă și fără capac pentru a căpăta un aspect plăcut.
POFTĂ BUNĂ! (foto: sfaturiculinare.ro)

Reteta delicioasa de fasole verde pe care puţini bucătari o ştiu

in Mancare gatita/Secretele bucatariei by

Folosită pentru feluri principale, dar şi în diverse tipuri de salate, fasolea verde este o sursă importantă de vitaminele C, K şi alţi nutrienţi, precum fier, magneziu şi calciu. Pentru această mâncare de fasole verde fierbe legumele la foc mic, pentru că în acest fel se pierd mai puţine substanţe hrănitoare.

Ingrediente (4 porţii)

500 g fasole verde (păstăi)

4 dovlecei mici

1 ceapă

1 morcov

4 roşii

sare

piper

4-5 căţei de usturoi

3 linguri de ulei

mărar tocat

mentă proaspătă

2 foi de dafin

Speli păstăile de fasole, le cureţi şi la tăi în două sau în trei, în funcţie de cât de mari sunt. Speli dovleceii şi îi tăi cuburi. Toci ceapă julien, iar morcovul îl dai pe răzătoare.

Torni într-o cratiţă uleiul şi pui la călit ceapă şi usturoiul mărunţit, amesteci şi adaugi morcovul. Pui piper şi laşi puţin la călit. Adaugi dovleceii, foile de dafin şi păstăile, torni puţină apă fierbinte şi laşi la fiert. Când sunt aproape gata, adaugi roşiile tocate cubuleţe şi laşi la fiert că să scadă sosul.

La final, potriveşti de sare şi piper dacă este cazul şi opreşti focul. Mâncărică este foarte bună cu mărar tocat presărat din abundenţă, dar dacă vrei să încerci gusturi noi poţi pune mentă proaspătă.

Sursa: clickpoftabuna.ro

Aperitive cu branza

in Mancare gatita by

colaj04-620x330

Aperitiv din brînză de burduf

Ingrediente: 1/2 kg brînză sau caş de oaie proaspăt, 50-100 ml bere, 100 ml smîntînă, 4-5 sardele, chimen, ceapă, sare.

Mod de preparare: Brînza se mărunţeşte cu furculiţa, caşul se trece prin maşina de tocat, se adaugă berea, smîntîna, sardelele, o linguriţă rasă de chimen măcinat şi ceapă rasă; compoziţia se amestecă bine şi se sărează după gust. Compoziţia se serveşte în aceeasi zi, aranjată pe platou, ornată cu măsline şi gogoşari.

Aperitiv din brînză de vaci

Ingrediente: 1/2 kg brînză de vaci, 150 g smîntînă proaspătă groasă, chimen, ceapă.

Mod de preparare: Brînza se freacă bine cu dosul furculiţei, pe marginea farfuriei, ca să se mărunţească, amestecîndu-se apoi cu smîntîna. Smîntîna se poate înlocui cu maioneză. Pentru gust şi aromă, se pot adăuga 1-2 linguriţe cu ceapă rasă fin sau numai cozi de ceapă verde tăiate marunt şi frunze de mărar sau pătrunjel, tăiate marunt. Se aranjează pe platou, ornată cu felii de roşii, ardei graşi, ridichi roşii de lună. În brînza preparată cu smîntînă se pot adăuga o linguriţă de chimen, pisat bine cu piuliţa sau măcinat prin maşina de piper, şi un vîrf de linguriţă de boia dulce sau 1/2 linguriţă cu pasta de ardei. Din acest preparat se pot face şi sandvişuri.

Mancaruri grecesti

in Mancare gatita by

656x440_salata-de-cartofi-cu-hering-marinat-surimi-si-capere-360237

Sa mai dam o tura la greci

(Bucataria de vara de pe malul Marii Egee te face praf!)

Salata de capere

Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 cepe mari, 4 linguri de untdelemn de masline (sau altul fin), 150 g capere mari (se gasesc la borcane), o lingura de otet de vin, sare, piper, o legatura de patrunjel tocat.

Mod de preparare: Se curata cepele, se taie in patru si apoi in feliute subtiri. Se incinge jumatate din untdelemn intr-o tigaie si se caleste ceapa in el la flacara mica, pana se inmoaie si devine maro deschis. Se trec caperele printr-un jet de apa si se lasa sa se scurga. Ceapa calita se stinge cu otet, apoi se adauga caperele. Se pun intr-un castron si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. La masa, se amesteca salata de capere cu restul de untdelemn, se sareaza, se pipereaza si se adauga patrunjelul tocat.

Chiftelute de cartofi cu rosii

Ingrediente (pentru 4 persoane): 700 g cartofi fainosi, sare, 250 g rosii coapte, dar tari, 100 g cascaval ras, 2 oua, piper, faina pentru prajit, untdelemn.

Mod de preparare: Se spala cartofii si se pun la fiert in apa cu sare, vreme de 25 de minute. Se scurg, se curata de coaja si se zdrobesc cu o furculita.

Li se scot rosiilor coditele, se oparesc, se curata de pielita, se taie in doua si li se scot semintele. Pulpa se taie apoi marunt si se pune la scurs pe o sita. Cartofii zdrobiti se amesteca cu rosiile, cascavalul ras, ouale, piperul si sarea (daca compozitia este prea moale, se mai adauga putina faina).

Se ia din compozitie cu o lingurita si se formeaza 16 parjoale plate, care se tavalesc prin faina. Se incinge uleiul in tava si se prajesc parjoalele de cartofi pe flacara mijlocie, pe ambele parti, pana se auresc. Se scurg de ulei pe o hartie absorbanta si se servesc la masa fierbinti.

Mancarica de ardei cu carnati afumati

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg ardei verzi, 750 g rosii coapte, 2 cepe, 4 catei de usturoi, 4 carnati afumati, 6 linguri de ulei de masline, o lingurita de zahar, cate o jumatate de lingurita de cimbru si oregano, un varf de cutit de nucsoara proaspat rasa, sare, piper, 2 linguri de patrunjel verde tocat.

Mod de preparare: Se spala ardeii, se taie in doua, li se scot cotoarele si semintele si se taie pe lat, in fasii groase. Li se scot rosiilor coditele, se oparesc, se curata de pielita, se taie in doua ca sa li se scoata semintele, apoi se taie in bucatele mici.

Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Se taie carnatii in bucati mai mari.

Intr-o cratita incapatoare se pune untdelemnul sa se incinga pe flacara potrivita. Se prajesc carnatii circa 7 minute, apoi se scot si se pun pe o farfurie, la cald.

In untdelemnul ramas se pun la calit fasiile de ardei (cam 10 minute), pana prind o culoare maro deschis. Se scot cu furculita si in grasimea ramasa se caleste ceapa si usturoiul.

Se adauga zaharul, patrunjelul si celelalte mirodenii, apoi se pun in cratita si rosiile.

Se pune cratita pe foc vreme de 5 minute, pe flacara mica, pana cand rosiile se inmoaie complet. Se adauga ardeii si bucatile de carnati si se lasa inca 40 de minute, cu capac, pe flacara mica (daca e necesar, se mai adauga putina apa; sosul trebuie sa fie gros). Cand mancarica e gata, se adauga patrunjelul tocat.

Vinete la cuptor

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 vinete mari (a 700 g fiecare), sare, 700 g rosii coapte, 3 cepe, 4 catei de usturoi, o legatura de patrunjel, o lingurita de oregano, 6 linguri de untdelemn de masline. Pentru sos: o lingura de unt, 2 linguri de faina, 300 ml lapte, 130 g cascaval sau telemea rasa (uscata), piper alb, nucsoara proaspat rasa, 2 galbenusuri de ou, 2 linguri de pulpa de rosii (bulion), un praf de zahar.

Mod de preparare: Se spala vinetele, se curata de coaja si se taie in doua pe lung. Se presara cu sare si se lasa 15 minute sa se scurga. Se porneste cuptorul.

resc rosiile, se cojesc, se taie in doua si se curata de seminte (sucul care se scurge se aduna intr-o cana). Pulpa de rosii se toaca marunt. Se curata ceapa si usturoiul, se toaca marunt.

Se spala vinetele de sare, apoi se usuca cu o hartie absorbanta. Se unge o tava cu untdelemn si se pun vinetele cu gura in jos (pe partea taiata), apoi se dau la cuptor vreme de 20 de minute.

Se incinge intr-o tigaie untdelemnul si se caleste ceapa si usturoiul, pana se inmoaie si devin aurii.

Intre timp, se pregateste sosul: se inmoaie untul pe flacara potrivita, se adauga faina, amestecand. Se pune laptele si se lasa totul pe foc mic vreme de 5 minute, amestecand mereu, pana ce sosul este legat. Se adauga cascavalul sau branza rasa, sarea, piperul si nucsoara. Se ia vasul de pe foc si se amesteca repede in sos cele doua galbenusuri de ou.

Peste ceapa si usturoiul din tigaie se pun rosiile si ierburile aromate si se lasa totul sa fiarba 10 minute, pana se obtine un piure mai gros.

Se scot vinetele din cuptor si li se face o mica scobitura. Partea scoasa se toaca si se amesteca cu rosiile. Se pune din nou pe foc cateva minute, adaugandu-se sare, piper si zahar. Se pun vinetele intr-un vas plat de yena, se umplu cu tocatura de rosii si se acopera cu sosul alb. Restul de cascaval se presara deasupra.

Bulionul de rosii se amesteca cu zeama scursa de la scoaterea semintelor, cu 150 ml apa si doua linguri de untdelemn. Se sareaza putin si se toarna peste vinete. Se baga la cuptor vreme de 25 de minute, pana ce suprafata devine maro-deschis. (Dureaza, dar merita!)

Prajitura cu piersici la gheata

Ingrediente: 8-10 piersici, 100 g zahar, 1-2 linguri apa, 20 biscuiti pisati, 100 g frisca, putin unt.

Mod de preparare: Se taie piersicile in sferturi, se amesteca cu zaharul tos, se fierb cu apa 10 minute, apoi se freaca bine pana se obtine un piure gros. Se garniseste fundul unei forme unse cu unt cu un strat subtire de biscuiti pisati nu prea marunt. Se acopera cu un strat gros de piure de piersici, apoi iar un strat de biscuiti pisati, apoi iar cu piersici, pana se termina compozitia. Se tine la gheata cateva ore. Se serveste cu frisca.

Ananas cu pui

in Mancare gatita by


curry-de-pui-cu-cartofi-si-ananas-all-news-11

Durata

3 h20 min

Ingrediente:

1 cutie compot de ananas fara zahar (light), un pui grill (aprox. 1,1 kg), 1 litru de apa, un pahar de vin alb, 1/2pahar de otet de vin, sare, coriandru, oregano, dafin, 2 linguri de ulei, piper, boia dulce

Mod de preparare

Puiul grill se tine intr-un bait format din apa, vin, otet, sare si mirodenii timp de 100 minute (1 ora si jumatate). Se lasa apoi cateva minute la scurs si se introduce puiul pe la partea tartitei pe o sticla de bere. Se unge cu amestecul de ulei, piper si boia. Sticla se asaza vertical intr-o cratita in care se toarna baitul. Puiul nu trebuie sa aiba contact cu lichidul. Se pune in cuptorul incalzit la 180 grade si se coace aprox. 60 min. Din cand in cand se va unge cu lichidul din cratita. Daca proeminentele aripilor sau picioarelor au tendinta sa se arda atunci se recomanda infasurarea acestora in folie de aluminiu. Compotul de ananas se incalzeste cu putin timp inainte de terminarea coacerii. Dupa coacere puiul se scoate de pe sticla.

Mod de servire

Puiul se serveste transat, iar compotul separat in compotiera.

Keep Reading

Supa de perisoare cu tarhon

in Mancare gatita by

656x440_ciorba-de-perisoare-cu-tarhon-161157

Supa de perisoare cu tarhon
Ingrediente:

carne de vaca (80 g), franzela (1/2 felie), orez (1/2 lingurita),
patrunjel verde (1/2 lingurita), tarhon, galbenus (1/2), zeama de lamaie
(1 lingurita), sare, morcov (1/2), cartofi (1).

Mod de preparare:

Carnea fara grasime se da prin masina de tocat, de 2-3 ori, impreuna cu franzela inmuiata si stoarsa. Se amesteca cu orezul curatat, spalat si cu patrunjelul verde tocat. Din acesta compozitie se formeaza perisoare mici, care se fierb in apa clocotita, pina se inmoaie bine carnea: zarzavatul se curata, se da pe razatoare si se pune la fiert. In timpul fierberii se adauga si cartoful curatat si taiat cuburi. Se fierb
impreuna apoi se strecoara si in zeama obtinuta se pun perisoarele,
impreuna cu tarhonul verde tocat. Se lasa sa mai dea un clocot, apoi se ia de pe foc si se drege cu galbenusul frecat cu putina sare si
amestecat cu zeama de lamiie.

Makluba

in Mancare gatita by

14455ee4293c8d329e665c8a473a9efa_view_l

Makluba

Durata
30 min

Ingrediente:
carne de pui, cartofi, vinete, conopida, orez, ceapa

Mod de preparare
Se pune la fiert carnea de pui si cind apa incepe sa fiarba se taie o ceapa solzi si se pune in oala; se lasa sa fiarba pina puiul este moale. Separat se taie cartofii rondele la fel si vinetele si impreuna cu conopida desfacuta in bucati se prajeste bine in ulei. Cind sint toate gata, se ia o oala mai mare in care se pune in ordinea urmatoare: pe fundul oalei se pun cartofii, apoi carnea, un strat de orez, conopida si vinetele, iar orez. La urma se ia zeama in care a fiert puiul si se condimenteaza apoi se adauga peste ingrediente in oala, sa le acopere. Cind este fiert orezul si nu mai este apa se stinge focul.

Mod de servire

Se serveste calda, cu iaurt si salata.

Arome de vara din sudul Frantei

in Mancare gatita by

tian2web

–  Nu exista mancatori mai mari de legume decat francezii. Vara, sub soarele si briza Mediteranei, incing adevarate festinuri cu vinete, ceapa, dovlecei si usturoi. Sunt simplu de preparat si extraordinar de gustoase. Va propunem sa le-ncercati –

Tian provensal

Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 vinete, 3 dovlecei, 6 rosii, 3 ardei grasi (mai mici), 7 catei de usturoi, 1 lingura de ierburi (cimbru, rozmarin…), 200 ml ulei de masline, 12 masline negre, sare, piper.
Mod de preparare: Taiati felii vinetele, dovleceii si rosiile si caliti-le, pe rand, circa 5-6 minute in ulei de masline. Puneti-le sa se scurga intr-o sita sau pe hartie absorbanta. Sarati-le si piperati-le. –  In trei linguri de ulei, caliti apoi timp de 5 minute ardeii intregi, curatati de seminte. Puneti sare si piper. –  Luati un vas de Jena, frecati-l cu cativa catei de usturoi, apoi asezati alternativ cate-un rand de vinete, dovlecei, rosii si ardei. La mijloc puneti restul de catei de usturoi (intregi), stropiti legumele astfel preparate cu ulei de masline si asezati deasupra ierburi uscate. Incingeti cuptorul si lasati legumele circa 45 de minute sa se rumeneasca. Garnisiti-le cu masline si mai stropiti-le o data cu putin ulei cand le serviti. Se pot manca fierbinti sau caldute.
Peperonata cu legume si usturoi proaspat

Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 vinete, 2 ardei grasi (unul rosu, unul verde), 3 dovlecei mici, 4 rosii, 3 cepe verzi, 1 capatana de usturoi, 1 ramurica de cimbru, 1 foaie de dafin, 1 lamaie, cateva fire de patrunjel, 200 ml ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: Taiati cubulete vinetele, dovleceii si ardeii (fara seminte). Tocati marunt ceapa, curatati rosiile de pielita si taiati-le bucati mai mari. –  In 100 ml ulei incins, caliti vinetele circa 8-10 minute, apoi puneti-le la scurs intr-o sita sau pe hartie absorbanta. –  In 50 ml ulei incins, caliti intai dovleceii, apoi ardeii, circa 10 minute fiecare. Puneti-i la scurs, sarati-i si piperati-i. –  Puneti sa se incinga intr-o cratita uleiul care a mai ramas impreuna cu cateii de usturoi (intregi), pe urma caliti ceapa vreo 3-4 minute la foc mic. Adaugati rosiile, cimbrul, foaia de dafin, sare si piper si lasati-le sa fiarba 15 minute. Varsati celelalte legume calite peste rosii si lasati-le sa mai fiarba 10 minute, amestecand usor, ca sa nu se sfarame. –  Gustati de sare si piper, lasati-le sa se raceasca si bagati-le la frigider pana cand le serviti. Se consuma reci, stropite cu zeama de lamaie si garnisite cu rondele de lamaie si patrunjel verde tocat.
Ceapa murata in vin rosu

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg ceapa (marunta), 200 ml vin rosu, 50 g zahar pudra, 50 g unt, 1 lingura otet aromat, 2 linguri otet de vin, 1 legatura de verdeata, cateva cozi de ceapa verde, sare, piper.
Mod de preparare: Puneti cepele intr-o cratita impreuna cu untul, zaharul, vinul rosu, otetul de vin, 250 ml apa si legatura de verdeata si lasati-le sa fiarba 15 minute. Luati capacul si lasati-le sa fiarba mai departe, pana cand cepele sunt moi, iar in cratita n-au mai ramas decat aproximativ 200 ml de zeama. –  Luati cratita de pe foc. Gustati de sare si piper, scoateti verdeata si adaugati otetul aromat si cozile de ceapa taiate felii subtiri. Cepele astfel preparate se servesc calde, ca garnitura la friptura de pasare sau porc, sau reci, langa o bucata de carne rece.
Ardei copti marinati

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 ardei (3 rosii si 3 galbeni), 4 catei de usturoi, 150 ml ulei de masline, cateva fire de patrunjel, piper.
Mod de preparare: Scoateti coditele de la ardei, taiati-i in doua si curatati-i de seminte si nervuri. Ungeti-i cu putin ulei si puneti-i la copt pe gratar (cinci minute pe fiecare parte). Puneti intr-un castron ardeii si usturoiul taiat marunt. Turnati peste ei restul de ulei si adaugati putin piper. Dupa ce s-au racit, acoperiti castronul cu o folie extensibila si lasati-i la marinat (la temperatura camerei) circa 3 ore. Cand ii serviti, presarati-i cu patrunjel verde tocat. Pot fi consumati ca aperitiv sau ca garnitura langa gratar.

DULCIURI

Inghetata cu branza de vaci si zmeura

Ingrediente: 20 g unt, 60 g zahar, 250 g zmeura, 60 g fulgi de ovaz, 250 g branza de vaci proaspata si smantanoasa, sucul de la o lamaie, o cutie de inghetata de zmeura sau vanilie.
Mod de preparare: Se pun intr-o tigaie untul, zaharul si fulgii de ovaz, pe foc mic. Se amesteca pana devin aurii. Se dau deoparte si se lasa sa se raceasca. –  Se spala zmeura si se da prin mixer sau prin masina de tocat. Se pastreaza putina zmeura pentru garnisit. –  Se amesteca piureul de zmeura cu branza de vaci si sucul de lamaie. (Cui ii place mai dulce, pune si zahar.) –  Se adauga fulgii de ovaz prajiti, se amesteca toata compozitia usurel. –  In cupe separate de sticla, se pun 2-3 linguri de inghetata si deasupra se toarna sosul de branza si de zmeura. Se garniseste cu zmeura ramasa.

File de peste cu vin alb

in Mancare gatita by

cod-vinceapa1
Ingrediente:

  • File de peste (0.800 kg)
  • Ceapa uscata (0.500 kg)
  • Morcovi (0.150 kg)
  • Patrunjel radacina (0.100 kg)
  • Lamaie (2 buc)
  • Foi dafin (0.001 kg)
  • Telina radacina (0.500 kg)
  • Patrunjel radacina (1 leg)
  • Vin alb sec (0.200 kg)
  • Frisca lichida (0.100 kg)
  • Unt (0.400 kg)
  • Faina (0.050 kg)
  • Sare (0.050 kg)
  • Piper boabe (0.002 kg)

Mod de preparare
Fileul de peste se spala. Alegem un vas mai adanc rezistent la caldura. Vasul se tapeteaza cu unt. Ceapa,morcovii si patrunjelul radacina se taie felii rotunde. Pestele se portioneaza si se aseaza in vasul tapetat. De jur imprejur se aseaza zarzavatul taiat rondele,ceapa cateva felii de lamaie,foile de dafin ,piperul si se sareaza. Dupa ce am asezat toate ingredientele in vas ,adaugam si vinul alb si acoperim vasul cu folie de aluminiu. Introducem la cuptor si innabusim acolo cca. 25 min. Dupa ce scoatem vasul din cuptor ,se scot feliile de peste care se pastreaza la cald pana la sevire. Strecuram zeama in care a fost innabusit pestele si punem la fiert. Amestecam frisca lichida cu faina si adaugam la zeama care fierbe si fiebem impreuna pana ajungem la cosistenta unui sos. Pestele se serveste cu sosul obtinut si ca garnitura I se adauga legumele cu care a fost innabusit si cartofi cu patrunjel verde. Se orneaza cu lamaie.
La acest preparat putem folosi atat peste de apa dulce cat si peste oceanic.
La servire se asorteaza cu un vin alb demisec.

Ardei umpluti

in Mancare gatita by

ardei_umpluti-e1411319537889-680x365

Ardei umpluti cu carne
Ingrediente:

pentru 10 ardei se iau 400 g carne, 2 linguri orez, 1 felie piine alba, 2
cepe, 5-6 rosii, 1 legatura patrunjel, 1 legatura marar, 1 lingura
grasime, sare, piper

Mod de preparare:

Se aleg ardeii potrivit de mari, se taie un capacel in jurul coditei si se scoate codita. Se curata de seminte, se spala ardeii si se lasa cu gura in jos intr-un vas sa se scurga apa. Se prepara umplutura. Se da carnea prin masina de tocat impreuna cu ceapa inabusita in putina grasime si piine
alba inmuiata in apa sau lapte si bine stoarsa. Se adauga orezul ales si spalat, verdeata tocata marunt, sare, piper, 4-5 lingurite de apa rece si citeva bucatele mici de rosii. Se amesteca toate bine. Se umplu ardeii si se asaza intr-o cratita mai mare pe un singur rind cu gura la margine ca sa nu iasa umplutura. Se pune grasime si se lasa sa se rumeneasca pe o parte, apoi se intorc si pe cealalta parte. Cind sint gata se toarna deasupra lor apa clocotita, cit sa-i acopere, precum si rosii fierte si strecurate. Se presara un virf de cutit de zahar se pune capacul si se lasa mincarea sa fiarba. Cind ardeii sint aproape gata se dau la cuptor 20-30 minute, sa se rumeneasca.

Servire:

Se servesc cu smintina.

Dovlecei cu brinza

in Mancare gatita by

dovlecei_cu_branza

Ingrediente:

5 dovlecei, 5 linguri de brinza de vaca sau urda, 1 ou, o ceasca de
smintina, 1 lingurita de gris, 2 legaturi marar, 1 lingura untura, 3
lingurite de faina, sare, piper

Mod de preparare:

Se taie capacelele la amindoua capetele dovleceilor si se curata de coaja.
Se scobeste miezul dovleceilor, se spala si se oparesc cu apa clocotita.
Se lasa sa se scurga. Se alege brinza de vaci bine scursa, se freaca cu o lingura de lemn, se adauga sare, piper, gris, marar tocat si ou, iar daca este nevoie si putina grasime. Se umplu dovleceii cu o lingurita, se sterg cu un servet si se prajesc putin in untura. Se fierbe separat intr-o cratita putina apa, putina untura si sare. Cind clocoteste apa se pun dovleceii. Se completeaza sosul turnind apa clocotita pina se acopera dovleceii. Se acopera cratita cu capacul si se lasa sa fiarba pina scade sosul, raminind putin pe fundul cratitei. Se face un rintas la care se adauga 1/2 din cantitatea de smintina si se toarna peste dovlecei. Se mai dau 2-3 clocote.

Servire:

La masa se servesc cu restul de smintina si marar tocat.

Brinza de vaci

in Mancare gatita by

branza01

Ingrediente:

lapte (1 l).

Mod de preparare:

Se pune laptele sa se prinda intr-un vas emailat sau din portelan si se lasa la temperatura camerei (20-25 grade C), pina se incheaga. Dupa 1-2 zile vara si 2-3 zile iarna, devine compact. Cind e bine coagulat, se indeparteaza smintina de la suprafata si se pune la cald pe marginea plitei, pina cind incepe sa se separe laptele coagulat de zer. Se toarna apoi intr-o strecuratoare, peste care s-a pus un tifon sau un servetel curat si se lasa pina cind se scurge zerul. Se aduna apoi servetelul, se stringe usor pina se indeparteaza tot zerul. Se consuma ca atare sau se adauga in continutul diferitelor preparate dietetice.

Servire:

Se consuma ca atare sau se adauga in continutul diferitelor preparate dietetice.

Sosul Bolognese

in Mancare gatita by

foto_105102

Sosul Bolognese e un tip de sos pentru paste bazat pe carne, originar din regiunea Bologna, din Italia. De regula, cei din Bologna servesc acest sos alaturi de tagliatelle sau lasagna. Mai rar, apare si langa macaroane sau alt fel de paste scurte.
Reteta traditionala contine carne de vita, de porc, ceapa, morcovi, pasta de rosii, zeama de carne, vin rosu si, optional, lapte sau smantana. Cu toate acestea, au aparut foarte multe variante de bolognese, cu ingrediente diferite, de la carne 100% de porc la carne de pui sau chiar ficat de gasca. De asemenea, se mai pot adauga prosciutto, mortadella sau ciuperci porcini. Sosul este de asemenea faimos pentru faptul ca se fierbe un timp indelungat (aproximativ 2 ore).

Iata si cum se prepara:

Ingrediente:
250g carne tocata de porc, 250 g carne de vitel, 1 kg spaghetti, 6 cutii de rosii (pelati), sare, piper, usturoi, busuioc, patrunjel, ulei de masline 2 linguri, parmezan, 1 dl de vin alb.

Mod de preparare:

Se caleste ceapa marunta (2 cepe mari), nu trebuie sa se inegreasca, se adauga carnea tocata, cu care se caleste mai departe toul la foc mijlociu, se adauga usturoiul pisat (3 catei). Dupa ce se evapora apa de la carne, se adauga vinul alb. Se lasa sa se evapore vinul, dupa care se pun rosiile date prin sita, fara simburi – rosiile trebuie sa devina ca un sos inante de a fi puse peste carne. Se lasa totul la fiert timp de doua ore.

Cind sosul este aproape gata, se pune la fiert o oala cu apa pentru pasta, la care se adauga o lingura de sare si o lingura de ulei de masline. Cind apa clocoteste se pun pastele si se lasa la fiert de la 6 la 8 minute (Spagehtti Barilla), pastele trebuie sa fie al dente. Dupa care se scurge, se pune intr-un castron in care era deja sos, apoi se amesteca cu sosul de rosii.

In momentul cind se serveste, se adauga din cratita o lingura mare de sos, iar pe deasupra se pune parmezanul dat deja inainte prin razatoare. Se insoteste cu un bun pahar de vin rosu. Va urez pofa buna! Atentiune, tot secretul sta in coptura sosului nu mai putin de doua ore!

Bucatarie italiana

in Mancare gatita by

bucatarie-italiana

Spaghetti con fagioli cannellini
(cu fasole alba)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 150 g Bacon, o ceapa, un catel de usturoi, un ardei iute rosu, 2 crengute salvie, o crenguta rozmarin, o legatura patrunjel, 3 linguri ulei de masline, o cutie fasole alba boabe (250 g), sare, 500 g spaghete, 30 g parmezan (cascaval).
Mod de preparare: Se taie Bacon-ul cubulete, se toaca ceapa si se zdrobeste usturoiul. Ardeiul iute se curata de seminte si nervuri. Se spala verdeata, se scutura bine de apa si se taie marunt. Se incinge o lingura de ulei si se lasa slaninuta sa se rumeneasca la foc potrivit. Se adauga mai intai ceapa, usturoiul si ardeiul iute, se dunstuiesc putin si apoi verdeata, fasolea scursa si 300 ml apa. Se dau toate intr-un clocot, se sareaza usor si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa zece minute. Intre timp se fierb macaroanele (al dente) in apa cu sare, se scurg, se dau putin prin uleiul ramas si se amesteca cu sosul de fasole. Se servesc cu parmezan sau cascaval ras.

Tortiglioni con pollame e peperoni
(cu pui si ardei)

Ingrediente (pentru 4 persoane): un ardei gras rosu si un ardei gras galben (in total 400 g), 350 g rosii, o ceapa, un catel de usturoi, 350 g piept de pui, 500 g macaroane scurte, 3 linguri ulei de masline, sare, piper, 1/2 legatura busuioc.
Mod de preparare: Se coc ardeii, se curata de pielita, se taie in doua si se indeparteaza semintele si nervurile. Rosiile se oparesc si se curata de pielita. Si ardeii, si rosiile se taie cubulete. Ceapa se toaca, iar usturoiul se zdrobeste. Pieptul de pui, spalat si zvantat, se taie bucatele si se prajeste in uleiul incins. Se adauga ceapa si usturoiul, se calesc putin, apoi ardeii si rosiile se calesc si ele circa 5 minute la foc potrivit. Se sareaza, se pipereaza si se incorporeaza busuiocul tocat. Sosul astfel preparat se serveste cu macaroanele fierte in apa cu sare si scurse bine.

Spaghetti alla Puttanesca
(cu masline si capere)

Ingrediente (pentru 4 persoane): o conserva de sardele (50 g), doi catei de usturoi, 100 g masline negre, o lingura capere, doua linguri ulei de masline, o cutie cu rosii decojite (400 g), sare, piper, 400 g spaghete, o legatura busuioc, o legatura patrunjel.
Mod de preparare: Se clatesc sardelele si se toaca marunt. Usturoiul se taie felii, maslinele – fara samburi – se taie in patru, caperele se clatesc cu apa rece. Se prajeste usturoiul in uleiul incins, se adauga sardelele si se zdrobesc cu furculita si apoi si rosiile cu zeama cu tot. Se lasa sa fiarba zece minute la foc mic (fara capac), dupa care se adauga maslinele, caperele, sarea si piperul, se pune capacul si se mai fierb toate inca 20 de minute. Spaghetele se fierb in apa cu sare, se scurg, se amesteca cu sosul si se presara cu busuioc si patrunjel verde tocat.

Orecchiette con i broccoli
(Melcisori cu broccoli)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g broccoli, doi catei de usturoi, 80 g fileuri de sardele, un ardei iute rosu, 2 linguri ulei de masline, sare, piper, 400 g melcisori, 80 g cascaval (eventual parmezan).
Mod de preparare: Se aleg buchetelele de broccoli, se spala si se fierb in putina apa cu sare circa 5 minute. Se scurg, iar apa in care au fiert se pune deoparte. Se curata usturoiul, se taie felii si se caleste in uleiul incins. Se adauga sardelele clatite si zdrobite cu furculita si se dunstuiesc si ele trei minute, apoi ardeiul iute curatat de seminte si nervuri (taiat bucatele) si buchetelele de broccoli. Se pune capacul si se lasa sa fiarba circa cinci minute. Se toarna deasupra doua polonice cu zeama in care a fiert broccoli si se mai lasa cinci minute pe foc. Se sareaza, se pipereaza, se amesteca cu melcisorii fierti si scursi si se presara cu cascaval ras.

DULCIURI

Crema de lamaie cu portocale marinate

Ingrediente (pentru 6 persoane): 7 foi de gelatina alba, 6 oua, 200 g zahar pudra, coaja rasa de la o lamaie, 150 ml suc de lamaie, doua pahare frisca (a 200 g), 3 portocale, 3 linguri lichior de portocale.
Mod de preparare: Se inmoaie gelatina. Se freaca galbenusurile cu zaharul pudra, apoi se adauga coaja si zeama de lamaie. Se amesteca mai intai doua linguri de galbenus cu gelatina, dupa care se incorporeaza in restul compozitiei si se da la rece. Se bat separat albusurile (doar trei) si frisca si se incorporeaza si ele in crema care incepe sa se intareasca. Se toarna in forme si se tine la rece. Se stropeste cu lichior si se serveste cu felii de portocala.

Hamburger american

in Mancare gatita by

326304_stock-photo-vector-all-american-hamburger

Pentru patru porţii

1 1/2 ceapă, 400 g carne tocată de vită, 1 lingură muştar Dijon, 4 linguri ketchup de tomate, sare, piper, ulei, 4 foi de varză sau de salată de gheaţă, 3-4 castraveţi muraţi, 4 chifle pentru hamburgeri, 2 linguri maioneză.

Mod de preparare:
Ceapa se curăţă, se spală; jumătate de ceapă se taie inele, restul se taie mărunt. Carnea tocată se amestecă cu ceapa tăiată mărunt, muştarul şi 2 linguri de ketchup; se condimentează cu sare şi piper. Din compoziţia de carne se modelează 4 chiftele plate, care se prăjesc în ulei încins, câte 3-4 minute pe fiecare parte. Se scot pe o hârtie absorbantă şi se lasă să se scurgă. Foile de salată sau de varză se spală, se zvântă şi se taie în fâşii. Chiflele se taie în jumătate şi se rumenesc puţin în cuptor. Se unge o jumătate de chiflă cu maioneză, se aşază deasupra foile de salată sau de varză şi chifteaua, se pun apoi inelele de ceapă, felii de castravete şi ketchup. Se acoperă cu capacul chiflei şi gata hamburger-ul !

Bucatarie din Alpi

in Mancare gatita by

landzeit-austria-restaurant

In satele lor, cocotate pe varf de munte, taranii elvetieni mananca simplu si hranitor. Feluri gustoase, care sperie gerul si tin de cald.

Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g rosii, 250 g ciuperci, 1/2 legatura maghiran, 1 crenguta de cimbru, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 500 g spaghete, sare, 3 linguri ulei de masline, piper proaspat macinat, 100 g carnati afumati (taiati felii subtiri), 60 g cascaval.
Mod de preparare: Se oparesc rosiile, se curata de pielita si se taie bucati. Ciupercile curatate se taie felii, ceapa, usturoiul si frunzulitele de cimbru si maghiran se toaca marunt. Se fierb spaghetele (al dente) in apa cu sare si, intre timp, se calesc in uleiul bine incins ceapa si usturoiul, pana ce devin sticloase. Apoi se adauga ciupercile, se prajesc putin, si la urma de tot – rosiile si ierburile care se dunstuiesc si ele 2-3 minute si se gusta de sare si piper. Carnatii se taie felii, spaghetele se scurg si se baga sub un jet de apa rece. Se pun toate intr-un castron, se amesteca bine cu sosul si se presara cu cascavalul ras.

Friptura de porc cu crusta

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1,5 kg cotlet de porc (fara os). Pentru marinata – 3 linguri sos de soia, 1 lingura mustar (potrivit de iute), 6 linguri ulei, 2 morcovi, 1 ceapa, 1 cuisoara, 2 fire frunze de telina, 1 lingura bulion, 1/4 l vin rosu, 400 ml supa din concentrat de vita. Pentru crusta – 2 fire salvie, 4 crengute cimbru, 1 legatura patrunjel verde, 100 g cascaval, 1 albus, sare, piper. In plus – 3 linguri ulei pentru prajit.
Mod de preparare: Se spala carnea cu apa rece si se zvanta cu un stergar. Se amesteca sosul de soia, mustarul si uleiul si, cu marinata astfel preparata, se unge bine carnea, care se lasa o ora la frigider. Intre timp, se curata morcovii si se taie bucati, se curata ceapa si se infig in ea cuisoare. Se-ncinge uleiul intr-o tava de friptura (nu prea mare) si se prajeste putin carnea pe toate partile. Se adauga morcovii, ceapa, frunzele de telina, bulionul si marinata ramasa, se toarna deasupra vinul si zeama de carne si se baga in cuptorul incins la 225?C. Se lasa friptura sa se patrunda cam o ora si 20 de minute, stropind-o din cand in cand cu sosul din tava. Ierburile spalate si tocate marunt se amesteca cu cascavalul ras, se sareaza, se pipereaza si apoi se incorporeaza albusul batut spuma. Cand e gata friptura, se unge cu amestecul de albus si verdeata, se baga din nou la cuptor si se mai rumeneste 5-8 minute. Apoi se scoate din tava si se lasa 5 minute sa se “odihneasca”; se taie carnea felii si se serveste impreuna cu sosul de friptura trecut prin strecuratoare si gustat de sare si piper.

Salata elvetiana cu salam (carnat)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g salam, 200 g cascaval, 2 castraveciori murati (circa 80 g), 1 ceapa mijlocie, 1 legatura ridichi. Sosul – 1 lingurita mustar (potrivit de iute), sare, piper, 1 varf de cutit de zahar, 4-5 linguri otet alb, 4 linguri zeama de castraveti murati (din borcan), 4 linguri zeama concentrata de carne (Knorr+apa), 5 linguri ulei, 1 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare: Se curata salamul de pielita, se taie mai intai felii si pe urma fasii subtiri, la fel si castraveciorii si cascavalul. Ceapa curatata se taie in doua si apoi rondele fine, iar ridichile se taie felii. Se pun toate ingredientele intr-un castron si se amesteca bine. Pentru sos, se amesteca mustarul, sarea, piperul, zaharul si otetul si se incorporeaza zeama de castraveti, cea de carne si uleiul. Se toarna sosul peste salata, se amesteca bine si se lasa sa se patrunda cel putin o ora. (Daca e necesar, se mai poate adauga putin otet.) Inainte de a o servi, salata se presara cu coditele de ceapa verde taiate rondele.

Antricot cu sos mustar

in Mancare gatita by

imgp2576s

Ingrediente:

  • · Antricot de vaca 4 felii
  • · Piper macinat 2 lingurite
  • · Mustar 0.100 kg
  • · Faina 0.030 kg
  • · Margarina 0.020 kg
  • · Frisca lichida 0.200 kg
  • · Vin alb sau sampanie 0.500 kg
  • · Usturoi 0.010 kg
  • · Patrunjel verde ½ leg
  • · Ulei 0.200 kg

Mod de preparare
Mod de preparare: · Feliile de carne se condimenteaza cu piper si mustar si se pun intr-un vas si se acopera de ulei si punem la pastrare timp de 3-4 zile in frigider in care timp le mai intoarcem de catevaori avand grija ca mereu sa ramana acoperite de ulei. · In ziua cand dorim sa preparam antricoatele le scoatem din ulei,le scurgem putin si intr-o tigaie mediu incalzita le prajim pana la rumenire. · Margarina se pune la incalzit ,I se adauga faina si se caleste dupa care I se adauga mustarul ,frisca si vinul alb sau sampania,adaugam si usturoiul zdrobit dupa care dam in fiert pana ajunge la consistenta unui sos · In final adaugam patrunjelul taiat marunt · Se serveste cu cartofi nature ,orez s-au chiar paste fainoase.

Spagheti de post

in Mancare gatita by

656x440_spaghete-cu-ciuperci-post-65717

Intr-o tigaie se caleste putin o ceapa cu un morcovel ras fin,se adauga vreo 2 linguri de faina cu apa pina se face o crema ,daca o vrei mai lichida poti pune apa mai multa daca nu adaugi apa mai putina dupa ochi, apoi se pune o lingurita vegeta,marar,piper,sare dupa gust, 2 picaturi de otet , o jumatate lingurita zahar,pasta de tomate 1 ,2 linguri sau ketch-ul se fierbe bine sosul iar la sfirsit se adauga un catel de usturoi taiat fin si un ardel sau doi taiati cubulete , se mai da un clocot dupa care se amesteca cu spaghetele fierte bine si scurse de zeama.

Ardei copti cu sos alb

in Mancare gatita by

P1220770_2

Ardei copti cu sos alb

Ingrediente: 1 kg ardei grasi; sos alb: 75 g unt sau margarina, 60 g faina, 500ml lapte, 100 g brinza telemea, zeama sau sare de lamiie, marar sau patrunjel tocat; 50-100 g brinza telemea sau cascaval ras.

Mod de preparare: Ardeii mai grasi si drepti se coc si apoi se curata. Dupa ce s-au curatat, se taie in felii late si se asaza in strat subtire in vasul uns cu unt. Se pregateste sosul alb. Sosul nu se sareaza deoarece ardeii au absorbit sare suficienta, cind au fost presarati dupa ce s-au copt. Se acreste putin si se aromeaza cu marar sau patrunjel taiat marunt, apoi se desarta peste ardei,presarindu-se cu brinza rasa. Se infierbinta la cuptor cu 10 minute inainte de servire.

1 2 3
Go to Top

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web

loading...