Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Category archive

Secretele bucatariei

Este extrem de simplu si poate fi facut chiar la tine acasa. Baga o rosie in congelator si las-o la dezghetat!

in Secretele bucatariei by

Multe legume sunt puse la congelator pentru a fi pastrate peste iarna. Rosiile nu fac parte din aceasta categorie. Dar te-ai intrebat vreodata de ce?

Experimentul de mai jos iti arata. Este extrem de simplu si poate fi facut chiar la tine acasa. Tot ce trebuie sa faci este sa iei o si sa o bagi la congelator. Las-o acolo cateva ore, pana cand ingheata complet, dupa care scoate-o pe o masa.

Pe masura ce se dezgheata vei observa ca rosia nu isi pastreaza consistenta si va arata asa ca mai jos:

Cum au fost inventati micii! Rețeta originală de mici, găsită într-o scrisoare veche de 100 de ani

in Secretele bucatariei by

Scriitorul Constantin Bacalbaşa (1856-1935) afirmă în cartea „Bucureştii de altădată”că mititeii au fost inventaţi tot în restaurantul „La idee”, când proprietarul, rămas fără maţe de oaie pentru cârnaţi, a pus carnea direct pe gratar. Însă bucătarul de la Carul cu Bere, localul vecin, susţinea, pe la 1920, altceva.

Într-o scrisoare în care îi dezvăluie unui apropiat reţeta secretă a mititeilor, el spune că micii sunt originari din Balcani, mai exact din Serbia. Redăm în continuare conţinutul scrisorii, aşa cum se păstrează ea la Biblioteca Academiei din Capitală. Cei care vor să-şi prepare mititei ca pe vremuri, trebuie să ştie că aceştia au un gust diferit faţă de cel actual, că sunt mult mai aromaţi, cu gust foarte puternic.

Iată conţinutul scrisorii:

Reţeta de mititei de la Restaurantul CARUL CU BERE. Bucureşti, la 16 Iunie 1920
Onorate Domnule Ofiţer!
Pentru căci fiecare vizită a Domniei voastre, ca şi cu 20 ani în urmă cele ale tatălui Domniei voastre, dimpreună cu cinstitul Conu Iancu Caragiale este, pe lângă onoare, şi un deosebit eveniment pentru localul nostru, vroiesc să dau la rându-mi dovadă de cavalerism, împărtăşindu-vă la dorinţa onoratei Dumneavoastră soţii, Doamna Măriuţa Baciu, reţetarul de preparare ai mititeilor noştri, care, după cum bine ştiţi sunt cei mai lăudaţi din tot Bucureştiul. Astfel dau dovadă de încredere în Domnia voastră spre a nu trăda nicidecum secretul delicioşilor noştri mititei, secret pe care la rândul meu l-am primit de la marele Maestru Gastronom D-l Tică Preoteanu, antemergătoriul meu la conducerea bucătăriei Carului. Adresez aceieaşi rugăciune şi onoratei Dumneavoastră soţii, Doamnei Măriuţa, celei mai desăvârşite amfitrioane pe care sunt bucuros să o fi cunoscut. Perfecţiunea seratelor de cină din casa Domniilor voastre, la care, mulţumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotărârea să va divulg taina celui mai de preţ preparat culinar care ne cinsteşte numele în capitală, în ţara întreagă şi în străinătate.

Mititeii sunt un produs culinar din carne de vită, în stare finită de şapte până la opt centimetri şi la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare între mese la o halbă de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mâncare de sine stătătoru. Ei îşi au originea în Balkan, provenind din Serbia, dar se întâlnesc şi în Grecia şi Turcia, de unde au fost preluaţi de bucătăria românească. Cum le spune şi numele, sunt nişte rulouri mici, fiind şi numiţi astfel: mici, în Regat, din carne cu mirodenii, având menirea să încânte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspăt prăjiţi pe grătar de jar, fie cu tacâm, ori la scobitoare sub formă de gustare.

Se ia cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă de două ori prin maşină, pentru a se mărunţi cât mai bine şi cât mai uniform. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne. Nu se va lua în nici un caz slăninuţă, costiţă sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul şi să ia din minunata savoarelor a mititeilor.

Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne. Se pregătesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii şi condimente după cum urmează:

• 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
• 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
• 4 grame de enibahar pisat mărunt
• 2 grame de coriandru pisat mărunt
• 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
• 1 gram de anis stelat pisat mărunt
• 8 grame de bicarbonat de sodiu
• 1 linguriţă de zeamă de lămâie
• 1 lingură de untdelemn
• 1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute

La cantităţi mai mari de cinci kilograme, se va adăuga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, câte o măsură mai mult din mirodeniile pomenite.
Se frământă carnea într-un vas pe măsură timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă treptat, uniform şi puţin câte puţin. Amestecul se acoperă şi se dă la gheţar o zi şi o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri la dezmorţit şi se mai frământă o dată preţ de o jumătate de ceas cu restul de zeamă de oase dezmorţită. Se face un mujdei de usturoi cu apă călduţă 
dintr-o căpăţână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras o jumătate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei şi se mai frământă odată amestecul preţ de un sfert de ceas.

Se dă din nou la gheţar până a doua zi. Preţ de trei ceasuri înainte de a fi prăjiţi şi serviţi mititeii, se scoate amestecul de la gheţar, pentru a se încălzi şi muia; după trei ceasuri sau când s-a dezmorţit amestecul, se formează mititeii ca de un deget mare lungime şi ca de două degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate părţile şi la capete şi se lasă sa stea la zvântat un ceas. Se prăjesc pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, aşa ca sa prindă o crusta rumenă de jur împrejur. Gratargii noştri întorc fiecare mititel doar de trei ori până este prăjit. La prăjit mititeii vor scădea puţin, de unde şi denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasă să se pătrundă, ca să nu se usuce sucul care conţine savoarea condimentelor. Daca se prăjesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usucă, lapădă tot sucul aromat şi devin seci.

Se servesc alături de chifle proaspete ori felii de franzelă, cu Mutard de Dijon sau muştar picant şi aromat, după preferinţă şi cu sare şi ciuşca. Doar şi numai aşa veţi obţine mititei savuroşi cum se zice ca numai la noi sunt.

Cunosc mulţi din aşa numiţii gastronomi prin birturi şi bodegi mai ales prin mahalale, care din neştiinţă ori din spirit de falsă economie înmulţesc aluatul de mititei cu alte soiuri de carne de porc, cal ori oaie. Afară că scad mai puţin la prăjit decât ca cei de carne de vacă, nu au pe departe gustul şi savoarea mititeilor adevăraţi. O greşeală mare mai este şi zgârcenia la condimente, mai ales la usturoiu şi piperu. Mai cu seama usturoiul este partea dominantă a gustului atât de specific al mititeilor.

Sunt fericit sa dezvălui Doamnei Măriuţa acest mic secret, pe care ştiu ca nu îl va da mai departe, aşa cum nici eu nu-l voi dezvălui decât urmaşului meu Maitre Cuisiner când îmi va lua locul la Caru cu Bere! Mititeii preparaţi de Dânsa sunt extrem de gustoşi, dar simţul meu gustativ mi-a dezvăluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat şi al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Măriuţa vor fi inegalabili!

Va aştept luna viitoare când va întoarceţi cu regimentul din manevre, dimpreună cu Domnii Ofiţeri Dinu şi Vatache spre a savura o tavă de mititei şi câteva halbe împreună!

Dorindu-vă sănătate, voie bună şi noroc, vă rog a-i transmite umile sărutări de mâini Doamnei Măriuţa, cea mai desăvârşită gospodină şi Doamnă din înalta societate! Dumnezeu să va ajute!

Câteva sfaturi pentru ca reţeta să fie „adaptată” la prezent:

– în reţetă apare anis stelat (anason stelat), care să găseşte în special la magazinele exotice, cu condimente și ingrediente orientale.
– cum în comerţ nu se găseşte „cărniţă de vacă de la gât”, puteţi folosi ceafă sau piept de vită.
– nu confundaţi chimionul turcesc cu chimenul!
– cum la vremea respectivă micii se muiau în sare, în reţeta originală nu scrie că se adaugă sare în compoziţie. Puteţi pune circa 10 grame de sare (o lingură rasă) la kilogramul de carne, înainte de a-i modela şi a-i pune pe grătar.
– lăsaţi supa de oase să scadă până devine vâscoasă.
– folosiţi usturoi românesc, cu coaja rozalie.

Spanacul, bomba de vitamine şi minerale necesare corpului

in Articole/Biologie/Centru Media/Educational/Enciclopedie/Retete/Salate/Sanatate/Secretele bucatariei by

   Spanacul, ştim toţi, este unul din cele mai gustoase alimente de sezon, indiferent de modul în care e gătit. Dincolo de calităţile ce ţin de gust şi senzaţia plăcută de bine după o masă gustoasă, acesta este şi un contribuabil la bunul mers al organismului.

   Spanacul are putine calorii, dar o mulţime de vitamine si minerale, fiind un întăritor al sistemului imunitar, cu numeroase proprietăţi nutritive şi tonifiante. Este un ajutor important pentru păstrarea imunităţii organismului, pentru îmbunătăţirea sistemului cardio-vascular şi în lupta cu diverse tipuri de cancer. Are proprietăţi antioxidante şi de aceea ajută inima, arterele şi venele să rămână sănătoase. In plus, magneziul ce îl conţine are rolul de menţinere a nivelului optim al tensiunii arteriale. Efectul său este atât de puternic, încât e nevoie doar de o salată cu spanac pentru ca în câteva ore să se reducă nivelul tensiunii.

   Spanacul are puţine calorii şi o mulţime de vitamine şi minerale. Este o sursă bogată de proteine şi calciu, de care avem nevoie într-o dietă echilibrată, dar şi de fibre, care ajută digestia. Pentru mult timp s-a crezut în puterea spanacului de a lupta împotriva anemiilor, din cauza conţinutului mare de fier, din cauză că o lucrare de cercetare publicată de un medic german, în secolul al XIX-lea, susţinea că spanacul are de zece ori mai mult fier decât oricare alte legume verzi. În 1937, însă, un grup de cercetatori au demontat mitul acesta, demonstrând că o banală virgulă lipsă în acea lucrare a dus la interpretarea greşită a datelor. De fapt, spanacul are doar o zecime din cantitatea de fier menţionată initial.

   Alături de salata verde, urzici sau lobodă, spanacul este un remediu-aliment deosebit de eficient în caz de astenie, având, în primul rând, proprietăţi remineralizante de mare valoare. Este recomandat în anemii, convalescenţă, astenie fizică şi nervoasă. De aceea, este indicată folosirea lui abundentă, în special la începutul primăverii, când organismul este slabit şi cu mari lipsuri de minerale şi vitamine.

   Pentru gătit, se aleg frunzele de spanac ce sunt de un verde închis, cu codiţe crude. Orice alt aspect al spanacului dovedeşte că e cules de prea multe zile şi e pe cale să se ofilească. Nu se spală decât înainte de a fi folosit, pentru că altfel se va ofili mai repede. Spanacul de primăvară, cu frunze mici, poate fi transformat uşor într-o salata săţioasa, în combinaţie cu orice leguma. Poate fi folosit şi ca umplutură la plăcinte, sau în piureuri, supe, sosuri, omlete, dupa ce a fost fiert sau opărit. (foto: pixabay.com)

Salata verde, arma secretă în lupta cu toxinele şi kilogramele

in Articole/Biologie/Centru Media/Enciclopedie/Retete/Salate/Secretele bucatariei by

   În lupta cu kilogramele în plus sau cu toxinele din organism, exiată o legumă care acum, primăvara, o găseşti aproape oriunde: Salata verde. Este cea care te ajuta mereu să îţi recapeti tonusul, şi stimulează procesele metabolice, constituind un aliment ce împrospătează, revigorează şi curăţă organismul.

   Frunzele de salată combat multe stări anormale. S-a stabilit că salata verde stimulează pofta de mâncare şi ajută la obţinerea unor valori normale ale hemoglobinei, aceasta datorită conţinutului mare de vitamine şi săruri minerale. Tot ea, salata, mai combate anumite stări anormale, printre care şi stresul. Substanţele din salata verde stimulează şi drenează ficatul, intensifică tranzitul intestinal, înlătură starea de „lene” a organelor interne, curăţă vasele sanguine şi reglează activitatea glandelor endocrine. Salata conţine, de exemplu, săruri de iod, ce previn şi combat reumatismul, producănd un efect antisclerotic, dacă aceasta este consumată sistematic. Sărurile de magneziu, din salata verde constituie un stimulent al celulelor, întârzie îmbătrânirea şi combat cancerul glandei tiroide. Sărurile de fosfor au un rol plastic şi dinamic. Ele se combină cu vitamina D şi menţin la valori normale calciul din organism. Sărurile de zinc, prezente în frunzele de salată, au efect benefic în formarea globulelor roşii, asupra glandelor genitale, a hipofizei şi a pancreasului.

   Clorofila aflată în frunzele de salată are rol antianemic, iar aminoacizii şi mucilagiile aflate în cantitate mare au un rol important în normalizarea digestiei, fiind un real ajutor contra constipaţiei. In afara acestui efect, substanţele cu rol de hormoni au un rol deosebit de important în menţinerea integrităţii pielii şi a vindecării multor afecţiuni ale acesteia.

   Studii recente au dovedit că persoanele care consumă salată verde au un nivel considerabil mai mare de vitamina C, E, B6 şi acid folic, nutrienţi-cheie care menţin un sistem imunitar sănătos şi reduc riscul de obezitate, de boli cardiace sau alte boli cronice. Unele specii de salata verde, ca Romaine, cu frunza crocantă şi lungă, sunt surse excelente de vitamina A, C, mangan şi crom, conţinând de asemenea fibre, vitamina B1, B2 şi anumite minerale: potasiu, fier, molibden şi fosfor. Unele teste clinice găsesc de bun augur îmbunătăţirea salatei prin adăugarea unui dressing (sos rece) care nu numai că adaugă un plus de aromă, dar şi creşte gradul de absorbţie al anumitor nutrienţi consumaţi.

   Salata verde nu conţine calorii şi este foarte bogată din punct de vedere nutritiv. Conţine foarte multă vitamina C, de aceea este indicat consumul Salatei verzi în amestec cu alte legume crude.

   Pentru consum, alegeţi frunzele crocante, de culoare verde aprins, solide şi evitaţi-le pe cele cu frunze îngălbenite şi veştede. Frunzele se desprind de pe cotor, se scufundă într-o baie de apă, unde se lasă, timp de 510 minute, apoi se spala frunza cu frunză şi se consumă. (foto: C. DUMITRU)

Reţetă de mucenici moldoveneşti. Cum faci cei mai fragezi colăcei

in Secretele bucatariei by

Gospodinele din Moldova pregătesc în această săptămână colăcei gustoşi pentru ziua Sfinţilor 40 de Mucenici. Produsele delicioase, de pe care nu lipsesc mierea şi nuca măcinată, se dau de pomană de sufletul morţilor.

În comunităţile tradiţionale din Moldova, începutul de primăvară este marcat de sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici, din 9 martie. Culinar, această zi stă sub semnul pregătirii colăceilor în formă de 8, care reprezintă cifra echilibrului cosmic. În Moldova, aceste produse sunt de dimensiunile unor colaci şi se coc în cuptor, în timp ce în alte regiuni din ţară sunt mai mici şi se fierb într-un sirop dulce. Pentru că această perioadă coincide cu Postul Paştelui, unele gospodine preferă să pregătească aluatul cu ingrediente de post, în timp ce altele adaugă lapte şi ouă. Reţetă pentru mucenici cu aluat de frupt Ingrediente necesare pentru mucenicii moldoveneşti:

– 1 Kg de făină;
– 400 ml de lapte;
– 200 gr de zahăr;
– 3 ouă; 25 gr de drojdie;
– 2 linguri de ulei;
– 200 gr de nucă;
– 1 ceaşcă miere de albine;
– un praf de sare şi o lămâie.

Continuarea pe Adevarul

Măslinele, alimentul ieftin şi benefic corpului

in Agronomie/Articole/Centru Media/Enciclopedie/Retete/Secretele bucatariei by

   Gustoase şi hrănitoare, măslinele nu dar că sunt un aliment al fanilor diete, ci sunt şi, pe primele locuri, în topul celor mai sănătoase alimente, datorită conţinutului bogat în vitamine şi acizi graşi ca Omega 3, Omega 6 şi Omega 9.

   Măslinele nu pot fi mâncate proaspete, direct culese din copac, ci, pentru a fi pretabile con sumului, ele sunt supuse anumitor procesări. În funcţie de acestea, măslinele capătă texturi şi culori diferite, de unde şi marea lor varietate ce o găsim în comerţ: verzi, maro, negre.

   Măslinele verzi sunt culese atunci când sunt încă necoapte şi au un gust mai amar decât cele negre, deoarece sunt păstrate mai mult timp în saramură. Măslinele negre sunt mai moi, au un gust mai dulce şi un conţinut mai mare de grăsimi, deoarece au fost lăsate la copt mai mult timp.Cele mai sănătoase măsline sunt cele prelucrate natural. Însă, piaţa a fost invadată de măslinele prelucrate cu aditivi şi coloranţi care le transformă dintr-o sursă de vitamine şi minerale în banale onserve fără nici o valoare nutritivă.

   Măslinele sunt foarte bogate în fier, vitamina E, calciu sau fibre. Datorită conţinutului ridicat de grăsimi mononesaturate şi de antioxidanti, măslinele sunt benefice sănătăţii, ajutând la prevenirea cancerului, la lupta împortriva colesterolului, asigurând sănătatea oaselor, buna circulaţie sanguină şi îmbunătăţirea vederii.

   Măslinele întăresc vasele de sânge, ameliorând afecţiunile specifice înaintării în vârstă precum tulburările de vedere, sau degradarea unor ţesuturi şi funcţii ale organismului. Ele furnizează cantităţi importante de calciu, cupru, fier, mangan şi zinc şi sunt surse importante ale complexului de vitamine B. Grăsimile mononesaturate din măsline ajută la reglarea nivelului total de colesterol în corp.

   Consumul de măsline este recomandat în cazul curelor de slăbire, deoarece pot ajuta la reducerea aportului zilnic cu până la 200 kcal. Măslinele sunt recunoscute şi pentru beneficiile pe care le au pentru menţinerea sănătăţii pielii şi părului, fiind bogate în acizi graşi şi antioxidanti care hrănesc, hidratează şi protejează pielea şi părul. Excesul de măsline poate fi, însă, periculos pentru persoanele care suferă de obezitate sau hipertensiune arterială. (foto: C. Dumitru)

Cea mai mare GREȘEALĂ pe care o fac toți românii atunci când PRĂJESC CARTOFI!

in Secretele bucatariei by

Alimentele bogate în amidon preparate la temperaturi foarte înalte pentru o perioadă lungă de timp, precum cartofii prăjiți intens, pot crește riscul de cancer în cazul persoanelor care le consumă în mod frecvent, au anunțat luni oamenii de știință britanici din cadrul unei agenții guvernamentale.

Potrivit Agenției guvernamentale pentru standarde alimentare din Marea Britanie (FSA), o substanță numită acrilamidă, produsă atunci când alimentele bogate în amidon sunt prăjite, fripte sau coapte pentru o perioadă îndelungată la temperaturi foarte înalte, poate crește riscul de cancer. Acest lucru a fost relevat în urma studiilor efectuate pe animale, au precizat reprezentanții Agenției.

Într-o declarație care a stârnit critici din partea unor experți independenți, FSA susține că pentru reducerea pericolului consumatorii ar trebui să gătească alimentele bogate în amidon la temperaturi scăzute și să le mănânce atunci când acestea au o tentă aurie, nu maronie. “Părerea generală în rândul cercetătorilor este că acrilamida are potențial cancerigen în cazul oamenilor”, se arată în declarație. “Ca regulă generală, trebuie vizată o culoare aurie sau mai deschisă în timpul coacerii, prăjirii sau frigerii alimentelor bogate în amidon, precum cartofii, rădăcinoasele și pâinea”, precizează FSA, potrivit sursei citate.

Alți experți susțin, însă, că există o serie de factori cu un mai mare potențial cancerigen, precum fumatul, consumul de alcool și obezitatea, iar consumatorii ar trebui să își concentreze atenția în primul rând asupra lor. “În urma studiilor efectuate pe animale s-a observat că acrilamida are potențialul de a interacționa cu ADN-ul din celulele noastre, așadar poate fi asociată cu cancerul”, susține organizația Cancer Research UK într-un răspuns emis după anunțul FSA. “Însă, în urma cercetărilor efectuate pe oameni, dovezile arată că, în cazul majorității tipurilor de cancer, nu există o asociere între acrilamidă și riscul de cancer”, precizează aceasta.

Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), parte a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), clasifică acrilamida drept “un potențial factor cancerigen uman” punând această substanță în aceeași categorie de risc ca și utilizarea steroizilor anabolizanți, consumul de carne roșie și de băuturi foarte fierbinți, dar și meseria de lucrător în saloanele de coafură.  Sursă: www.realitatea.net.

Poate nu ştiai, dar cafeaua este mult mai sănătoasă decât crezi!

in Articole/Bauturi/Centru Media/Educational/Retete/Sanatate/Secretele bucatariei by

   Cafeaua este una din băuturile cotidiene care fac parte din viaţa majorităţii oamenilor ocupaţi. Ziua parcă începe mai bine cu o ceaşcă de cafea, băută dimineaţa, şi puţină lume ştie că de fapt este o băutură sănătoasă, care aduce beneficii certe organismului, dincolo de publicitatea sa uneori negativă. Iată aici câteva detalii pe care nu le cunoşteaţi despre această băutură.

   O persoană sănătoasă poate bea trei ceşti (sau două căni) de cafea pe zi. Aceasta este şi cantitatea medie de cafea pe care cei mai mulţi oameni o beau pe parcursul unei zile. Se consideră, medical vorbind, că de la trei căni de cafea în sus pe zi pot să apară unele probleme de sănatate, în special în ceea ce priveşte tensiunea şi ritmul cardiac.

Cafeaua clasică prăjită, măcinată şi fiartă, contine mai multă cofeină decât cea instant. O ceaşcă normală de cafea are aproximativ 115 mg de cofeină. Mai mult decât o ceaşcă de cafea instant, care are 65 mg de cofeină.

   Şi cafeaua decofeinizată conţine cofeină, chiar dacă în cantităţi mai mici. Cofeina este imposibil de scos complet din cafea, iar în functie de tipul acesteia, în 5-10 ceşti de cafea decofeinizată se află aceeaşi cantitate de cofeină cât într-o ceaşca de cafea „normală”

Consumul constant de cafea, în medie câte două ceşti pe zi, reduce substanţial riscul de apariţie a diabetului de tip 2 şi a calculilor biliari. Cafeaua are mai multi antioxidanţi decât fructele şi legumele. De exemplu, o ceaşcă de cafea conţine mai multi antioxidanţi decât un măr sau o porţie de legume.

   Multă lume crede că băuturile gen cola sunt echivalentul unei ceşti de cafea, dar nu este aşa. Într-o ceaşcă de cafea este la fel de multa cofeină ca în şapte cutii de 150 ml de băutură tip cola, iar o cafea mare (o cană) conţine 330 mg de cofeină, faţă de o cutie de cola, care are 47 mg de cofeină.

   Modul ideal de păstrare a cafelei este în cutii de tablă închise ermetic, la temperatura camerei. NU se depozitează în frigider, unde îşi va pierde aroma.

Ceaiul de tei. E bun dacă ştii cum să-l bei!

in Articole/Bauturi/Diverse/Sanatate/Secretele bucatariei by

  Ceaiul de tei este unul din cele mai cunoscute şi la îndemână ceaiuri de la noi. Capacităţile terapeutice ale teiului sunt cunoscute şi folosite încă din vechime. Ceaiul de tei are efect calmant, este emolient, deci combate starea de uscăciune a mucoaselor, are efect sedativ, expectorant si sudorific.


   Ceaiul de tei este recomandat în cazul răcelilor, gripelor însoţitw de febră, guturaiului, bronşitei acutw, în stările de agitaţie şi anxietate. El mai combate insomnia, tratează tulburările digestive uşoare atunci când este în combinaţie cu muşeţelul şi menta. Poţi bea, liniştit, câte dou sau trei căni de ceai pe zi.

   Însă, pentru a beneficia de efecte curative maxime, indiferent cum il consumăm, trebuie să ştim cum preparăm ceaiul de tei.

   De regulă, pentru prepararea ceaiului, se foloseşte floarea bine uscată şi mărunţita. Niciodată floarea nu se fierbe.

Se clocoteşte apa şi se toarnă peste floarea de tei, pusă în alt vas. Floarea de tei, (o lingurită sau un plic pentru o ceaşcă de apă clocotită), se lasă la infuzat cel mult trei, patru minute, atât cât lichidul să capete o culoare gălbui-ruginie, după care se filtrează imediat.

   Când lichidul are culoarea roşu-maroniu intens, acel ceai NU SE MAI BEA, deoarece a devenit toxic şi face rău organismului.

   De aici, de la faptul că multă lume nu ştie cum să prepare ceaiul, s-a tras concluzia eronată cum că teiul nu ar fi un bun remediu.

Ceaiul de tei, preparat cum trebuie, ajută la vindecarea răcelii şi gripei, calmează tusea, măreşte diureza şi secreţia biliară, combate tulburările digestive şi scade tensiunea arterială. Este recomandat în durerile de cap, spasmele abdominale şi febra musculară. Datorită efectelor sedative ale florii de tei, ceaiul este recomandat în insomnie, stări de nervozitate şi suprasolicitare intelectuală.

   În cazurile de răguşeala şi dureri în gât, gingivită ori inflamaţii ale mucoasei bucale, ceaiul de tei se bea doar cald, nu fierbinte, (cum face multă lume, greşit), deoarece irită şi mai mult zona deja bolnavă şi întârzie vindecarea.

Aşa se congelează CORECT alimentele! Sigur ai făcut aceste greşeli până acum

in Secretele bucatariei by

Produsele congelate sunt preferate mai ales de cei extrem de ocupați, care nu au timp mult de pregătit în bucătărie.

Totuși, se pare că nu orice fructă, legumă sau carne se poate congela. Ai mare grijă ca acestea să fie cât mai proaspete.

Un lucru esențial este să te asiguri că respecți regulile de igienă, dar și că ceea ce cumperi este benefic pentru sănătatea ta.

Prin congelare, fructele si legumele isi pastreaza aproape in intregime substantele nutritive, culoarea si aroma. Iar datorita temperaturii foarte scazute la care sunt pastrate este impiedicata inmultirea microorganismelor.

Deoarece cristalele de gheata care se formeaza in momentul congelarii distrug peretii celulelor din produsele vegetale, dupa dezghetare acestea au o structura mai putin omogena si sunt mai moi.

Pentru a distruge o parte din bacteriile de la suprafata si a inactiva (dar nu si a distruge) enzimele reponsabile de culoarea si aroma legumelor, opareste-le inainte de a le pune la congelat. In plus, prin oparire, coaja lor se inmoaie, iar legumele ambalate vor ocupa un spatiu mai redus. Operatiunea consta in scufundarea lor rapida in apa care clocoteste timp de 2-5 minute (in functie de tipul legumelor si marimea lor), apoi se racesc imediat in apa foarte rece sau cu gheata. Dupa aceea, lasa-le la scurs intr-o sita pana se usuca, ambaleaza-le si randuieste-le in congelator.

Pentru ca operatiunea de congelare a fructelor si legumelor sa iti reuseasca si sa te bucuri de conopida, visine, capsuni sau vinete chiar in mijlocul iernii, trebuie sa tii cont de cateva lucruri:

1. Pentru congelare alege fructe si legume proaspete, bine coapte, de calitate, care sa nu fie patate, zdrobite, ofilite, manate etc.

2. Toate fructele sau legumele trebuie spalate in apa rece (eventual, oparite dupa aceea si racite iar in apa cu gheata), uscate si curatate inainte de a fi puse la congelat. Spala alimentele rapid sub jet, dar nu le pune sa stea in apa.

3. Unele legume, cum ar fi vinetele, trebuie pregatite inainte de a le congela. Coace vinetele, curata-le si lasa-le la scurs intr-o sita, la frigider, timp de cateva ore. Apoi le ambalezi in pungi de plastic si le asezi in congelator.

4. Raceste toate alimentele inainte de a le pune in congelator, pentru a grabi procesul de congelare.

Respectand acesti pasi, puteti avea parte de fructe si legume de vara chiar si in mijlocul iernii. Succes la congelarit!

Sursa: femeiastie.ro

Cea mai bună SALATĂ BOEUF. Ingredientul GREŞIT pe care toate gospodinele îl folosesc

in Secretele bucatariei by

Pregătirile pentru sărbătorile de iarnă încep cu multă vreme înainte. Gospodinele întocmesc din timp meniul pentru masa festivă, însă nelipsitul preparat din fața familiei este salata boeuf.

Nu ai cum să dai greș dacă se respectă câțiva pași simpli. În primul rând ai nevoie de un kilogram de cartofi, 500 g de morcovi și 400 g de castraveți și gogoșari murați.

Cartofii şi morcovii se fierb, la fel ca alte 450 de grame de carne de vită. Imediat după ce s-au fiert, ingredientele se taie în cubuleţe mici şi se amestecă cu mâna, pentru a putea combina cum trebuie aromele.

Este recomandat să se folosească carnea de vită, nu cea de pui. Carnea de vită, deşi sunt puţini care ştiu acest lucru, este cea care dă cu adevărat gust salatei scrie realitatea.net

Modalitatea prin care prepari cea mai bună tobă de casă tradiţională

in Secretele bucatariei by

Oficial a venit iarna, aşa că ce e mai bun să pun pe masă decât o tobă bine făcută, în casă? Iar pentru că vremea este mai rece, puţină grăsime nu strică, mai ales pentru un preparat atât de delicios, care se face în mai puţin de 90 de minute, conform bucataras.ro.
Ingrediente:
1 limbă porc
2 rinichi porc
1 inimă porc
1 ciolan crud
1 stomac de porc sau maţe groase
2 căţei de usturoi
sare, piper, cimbru, foi de dafin

Mod de preparare:
Se taie rinichii pe lung şi se pun într-o oală sau castron cu apă pentru o oră. Organele se spală şi se pot pune la fiert. Adăugaţi sare, câteva boabe de piper şi o foaie e dafin. Pe parcursul fierberii, nu uitaţi să îndepăraţi din când în când spuma.
Când s-a fiert carnea, se lasă puţin la răcit şi se taie în mai multe cuburi. Ciolanul se desosează, se codimentează cu sare şi piper, cimbru şi usturoi pisat. Amestecaţi bine tot şi puneţi nişte zeamă de la fierbere.

Umpleţi stomacul sau maţele groase, apoi legaţi/coaseţi la ambele capete. Totul se pune la fiert, iar în apă se adaugă boabe de piper, sare şi foaie de dafin. Se ţine 15-20 de minute la fiert, apoi se scoate şi se lasă la răcit.
Când este încă destul de călduţă, se pune toba între două funduri de lemn şi pe pune o greutate deasupra pentru a fi presată.

Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru o reteta autentica de pomana porcului

in Secretele bucatariei by

Ingrediente:

carne proaspata de porc
carnati proaspeti
sare

boia
piper
putin ulei

Mod de preparare:

Taiem carnea bucati un pic mai mari, la fel si carnatul. Le punem intr-o cratita sau tigaie mai inalta si adaugam pana la jumatatea carnii apa. Punem capacul si lasam sa fiarba la foc mic, pana scade apa. Condimentam apoi adaugam putin ulei si lasam sa se prajeasca frumos, intorcand-o pe o parte si pe alta.
Servim cu mamaliga, branza, muraturi si obligatoriu un pahar de vin rosu. Sursa, foto: culinar.bzi.ro

Cea mai simpla si sanatoasa metoda de a conserva legumele pentru iarna. Fa ASTA si muraturile tale nu se vor altera NICIODATA

in Secretele bucatariei by

Există mai multe modalităţi de a conserva legumele pentru iarnă. Cea mai răspândită şi utilizată metodă este murarea lor. Acest proces se poate face fie în soluţie de oţet, fie în saramură. Află cum se procedează şi care metodă este mai sănătoasă.

1. Legumele nu trebuie înghesuite, fiindcă au nevoie să respire.

2. Alege cu grijă condimentele: usturoiul, hreanul, boabele de muştar, foile de dafin, mărarul (seminţe, tulpini şi flori), frunzele de ţelină. Pe lângă faptul că dau gust, au şi un rol antibacterian şi sunt sănătoase.

3. Amăreala castraveților poate fi înlăturată dacă, după ce sunt tăiați felii, se introduc zece minute în lapte puțin sarat.

4. Murăturile nu vor face mucegai dacă se pune în borcan un săculeț din pânză rară umplut cu boabe de muștar, care să acopere bine suprafața murăturilor până la marginea borcanului.

5. În ceea ce priveste legumele uscate (țelină, morcov, păstârnac), acestea se pot conserva de la un an la altul în săculeți de pânză prin care să pătrundă aerul.

6. Păstrarea verzei murate un timp mai îndelungat este posibilă dacă se adaugă din cand în când câte o bucată de zahăr.

7. O altă metodă ar fi smălțuirea cu smoală neagră a butoiului de lemn în interior.

8. Varza nu se acrește tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn.

Sursa: afluonline.ro

Rețeta ORIGINALĂ de MICI pe care o făceau bătrânii noștri!

in Secretele bucatariei by

Asta e cea mai veche rețetă de mici pe care poporul român o are. Deși, după cum e normal, fiecare zonă, fiecare gospodar a adaptat rețeta după propriul gust, asta e rețeta la baza căreia stau toate cele de acum. Fă micii românești de casă, așa cum o făceau strămoșii noștri, e atât de simplu!

TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 30 min
Timp de gatire: 15 min
Gata in: 45 min

INGREDIENTE
– 500 g carne tocată (mix vită, porc, chiar și oaie)
– 200 ml zeamă de oase de vită
– 3 căței de usturoi
– 1/2 linguriță de bicarbonat
– Condimente (cantitatea o stabilești după propriul gust): sare, piper, cimbru, ienibahar, boia, rozmarin

PREPARARE
1. Deși carnea este deja tocată, de preferat ar fi să o mai dai printr-un robot sau o mașină de tocat. Condimentele vor pătrunde mai bine într-o pastă mai moale. Amestecă bine, adăugând treptat zeama de oase.
2. Adaugă condimentele, amestecă energic. Adaugă usturoiul, amestecă din nou energic. La final, adaugă și bicarbonatul. Dacă vrei, poți să și guști, ca să potrivești cum trebuie aromele.
3. Cel mai important lucru, secretul unei paste de mici cât mai gustoase? Nu trebue să îi pui imediat pe grătar! Formează micii și lasă-i în frigider între 3 și 24 de ore, ca să se pătrundă bine carnea de condimente.
4. Ca să aibă crustă rumenă și interior suculent, micii trebuie puși când grătarul/tigaia sunt bine încinse. Se prăjesc întâi câte 2 minute pe fiecare parte. Mai lasă-i cel mult 10 minute și scoate-i rapid, nu vrei să devină fazi și uscați!
Sursa

Cum se pot păstra roşiile din grădină până iarna

in Secretele bucatariei by

Cum se pot păstra roşiile din grădină până în decembrie

Cum procedăm

 1. După prima brumă (care de obicei este subţire) rugii de tomate mor, în cea mai mare parte.
 2. Atunci se culeg toate roşiile şi se sortează.
 3. Roşiile coapte se consumă în timp scurt, iar cele verzi se pun la murat.
 4. Pe noi ne interesează cele care au dat în pârg, în diferite grade.
 5. Aşadar, toate tomatele care au virat cât de puţin din verde spre galben, sunt excelente pentru păstrare mai îndelungată!

Cum se păstrează

 1. În funcţie de cantitate, tomatele pârguite se păstrează în beciuri, pivniţe sau, cel mai bine, în frigider.
 2. În pivniţe şi beciuri păstraţi-le în lădiţe, în 1, 2 maxim 3 straturi.
 3. În acest mod, tomatele culese în prima parte a lunii octombrie, pot fi păstrate până în decembrie.
 4. Pentru a le accelera maturarea, pur şi simplu scoateţi-le pe o farfurie şi lăsaţi-le la temperatura camerei: într-o săptămână vor fi coapte!

Sfaturi

 1. Nu încercaţi această procedură cu roşiile verzi, deoarece e în zadar! Metoda funcţionează doar cu tomatele în care s-a declanşat procesul de coacere.
 2. Păstrarea la frig are doar rolul de a încetini procesul de maturare, început pe rugii plantelor.
 3. Nu spălaţi roşiile pe care doriţi să le păstraţi, deoarece se vor strica mai repede. Puteţi, cel mult, să le ştergeţi.

A pus o felie de măr în ciorbă şi apoi magia s-a întâmplat! Motivul pentru care toate gospodinele trebuie sa faca asta

in Secretele bucatariei by

Toată lumea trebuie să ştie toate aceste trucuri practice. Un măr te poate salva în foarte multe situaţii.

mar in ciorba

1. Coacerea rapidă a fructelor crude

Pune fructele necoapte într-o pungă de hârtie împreună cu un măr ca să le grăbeşti procesul de coacere. Merele emană etilenă, care accelerează coacerea fructelor.

2. Împiedicarea întăririi si fărămiţării zahărului brun

La fel, pune zahărul brun într-o pungă cu fermoar împreună cu o felie de pâine sau de măr, apoi bagă-l la frigider. Astfel zahărul brun nu se va mai întări.

3. Recuperarea supelor şi ciorbelor foarte sărate

Dacă ai greşit şi ai pus prea multă sare la supă sau ciorbă, o poţi salva punând-o din nou la foc timp de 10 minute împreună cu câţiva cartofi sau câteva felii de mere. Cartofii şi merele vor absorbi sarea în exces, conform secretele.com.

Este interzis sa consumi acest aliment in aceasta forma! Este toxic si cancerigen

in Secretele bucatariei by

Vinetele prajite sunt toxice si cancerigene. Vezi sub ce forma trebuie consumate

Vinetele (Solanum melongena) sunt satioase si contin doar 23 kcal la 100 g. Datorita continutului bogat de acid clorogenic, vinetele au proprietati anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol si antivirale. Acidul clorogenic accelereaza metabolismul si inhiba aportul de glucoza in intestine. Datorita acestor proprietati, vanata se situeaza pe locul doi dupa varza, in terapia de prevenire a cancerului.

Beneficiile vinetei
Vanata are un continut ridicat de apa – 93%, multe vitamine (A, B1, B2, C-6 mg) si minerale (potasiu, calciu, sulf, fosfor, mangan si de iod) si este perfecta in curele de detoxifiere, in dieta diabeticilor, astmaticilor, supraponderalilor si a celor cu bronsita.

Substantele amare din compozitia vinetelor intaresc sistemul imunitar si creeaza o stare de liniste si de relaxare. Specialistii recomanda persoanelor nelinistite si agitate sa includa in meniul lor macar de doua ori pe saptamana preparate cu vinete: salate, mancare si musaca.

Si diabeticii se pot bucura de efectele acestei legume, cu continut scazut de zaharuri (4 g/100g).

Sucul vinetelor este foarte bun pentru curatarea ficatului si pancreasului, pentru prevenirea cancerului si pentru incetinirea procesului de imbatranire prematura. Mai mult, s-a constatat ca vitaminele din unele legume, dar mai ales din compozitia vinetei (A, B1, B2 si C) sunt mai eficiente decat cele care se gasesc in fructe.

Datorita unui fitonutrient numit nasunin, vinetele protejeaza membranele celulelor impotriva efectelor radicalilor liberi. In testele efectuate pe animale, s-a constatat ca acest nutrient protejeaza si lipidele din membranele celulelor creierului.

Cum trebuie consumate vinetele
Nutritionistii recomanda consumarea si pastrarea vinetelor prin coacere. S-a constatat ca preparatele culinare cu vinete prajite contin substante toxice si cancerigene – aceasta este concluzia unui studiu publicat in “European Journal of Prosthodontics and Restorative Dentistry” in care se mai mentioneaza faptul ca, vinetele prajite ataca smaltul dintilor, favorizand aparitia cariilor.

Vinetele coapte, curatate si tocate, unse cu un strat de ulei, sunt provizii sanatoase de iarna, care se pastreaza in pungi la congelator. Persoanele care tin regim hiposodic pot prepara pentru iarna vinete marinate cu usturoi.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Vine vremea pepenilor. Nu ţi-a spus nimeni asta despre seminţe. Nu o să le mai arunci niciodată!

in Secretele bucatariei by

Semintele de pepene fierte, miracolul nestiut si ideal pentru sanatate. O reteta atat de simpla, dar incredibil de benefica pentru organismul nostru.

Cu totii stim ca pepenele verde inseamna in primul rand o desfatare pentru papilele gustative si o adevarata racorire in zilele toride. In afara de excelenta hidratare pe care o asigura, pepenele verde mai are si alte surprize pentru organismul oamenilor. Totul are legatura cu semintele acestuia, suparatoare pentru unii, dar miraculoase pentru toata lumea odata ce sunt pregatite intr-un anumit fel. Pentru a te bucura din plin de proprietatile acestor seminte, nu trebuie sa le inghiti intregi. Cine face asta, trebuie sa stie ca inghitite intregi, semintele traverseaza tractul digestiv si apoi sunt eliminate intacte.

Este indicat sa le consumam zdrobite, fierte sau coapte, pentru ca astfel este expus miezul lor, cel care ale lagatura cu niste efecte miraculoase pentru sanatate. Astfel, semintele pepenelui verde contin foarte multe fibre, vitamine (n.r. – A, B, C), mineralele (n.r. – magneziu, fier, mangan, calciu), antioxidantii, grasimi polinesaturate si monosaturate. Cu ajutorul acestora, anumite probleme de santate – unele chiar foarte grave – sunt tratate cu succes si ii ajuta foarte mult pe cei afectati.

Fibrele din seminte asigura functionarea normala a aparatului digestiv, trateaza constipatia si elimina parazitii intesinali. In plus, acestea ii ajuta pe cei cu icter si pe cei care au diverse afectiuni inflamatorii. Semintele de pepene verde contin citrulina, un antioxidant ce contribuie la dilatarea vaselor de sange, ceea ce ii ajuta foarte mult pe toti cei care sufera de ateroscleroza, hipertensiune si angina pectorala. Ceea ce este stiut de parintii si de bunicii nostri, dar merita reamintit: semintele de pepene ajuta la eliminarea nisipului si a pietrelor de la rinichi.

Citeşte mai mult pe teotrandafir.com

Prejudecati si adevaruri in alimentatie

in Regim alimentar/Sanatate/Secretele bucatariei by

-Se spune ca femeile nu trebuie sa manance oua in timpul sarcinii daca vor sa nasca copii sanatosi.

Fals.Aceasta prejudecata se intalneste la unele popoare.In realitate,ouale sunt o excelenta sursa de elemente nutritive pentru toti,barbati si femei,tineri si batrani.

-In faina de grau nu sunt decat hidrati de carbon si nici una din proteinele esentiale pentru sanatate?

Fals.Painea contine dimpotriva mari cantitati de proteine.E chiar principala sursa de alimentatie in unele regiuni ale lumii.

-Deoarece elementul nutritiv cel mai important al oului este galbenusul,albusul este inutil?

Fals.Daca se mananca numai galbenusul,se pierde, practic,jumatate din proteine.Continand 88% apa si 11% proteine alaturi de o cantitate mica de vitamine ale complexului B si predominat de potasiu si sodiu, albusul de ou este proteina pura, fiind lipsit de grasimi saturate si colesterol.

-Legumele cultivate cu ingrasaminte naturale sunt mai nutritive decat cele tratate cu ingrasaminte sintetice?

Fals.Tipul de ingrasaminte nu schimba cu nimic valoarea nutritiva a alimentelor.Cele asa-zise „organice” nu sunt mai sanatoase decat celelalte.

-Este mai sanatoasa carnea cruda decat cea fiarta?

In pofida parerii foarte inradacinate in privinta aceasta,unele elemente nutritive ale carnii sunt mai asimilabile de catre organism dupa o usoara fierbere.

-Este adevarat ca alimentele pe baza de sange sunt cu deosebire bune pentru sanatate?

Nu.Pot sa placa toba sau carnatii cu sange,dar sangele,in afara unei cantitati mai sporite de fier,nu poseda nici o valoare nutritiva mai deosebita.

-Este adevarat ca atunci cand esti racit trebuie sa mananci alimente care au calorii cum sunt fasolea si carnea si nu fructe si legume care sunt sarace in calorii?

Nu este adevarat nimic in aceasta parere.E o prejudecata.Energia produsa de alimente variaza dupa continutul lor in calorii.

-Este adevarat ca bauturile nealcoolice sunt bune pentru sanatate pentru ca zaharul pe care-l contin in cantitate mare este salutara?

Fals.Mari cantitati de zahar nu sunt deloc binefacatoare.Iar in unele din aceste bauturi intra produse stimulente si alti aditivi chimici care pot avea chiar efecte nocive pentru organism.

1 2 3 6
Go to Top

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web

loading...