Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Casă mica, familie mare? Ce e de făcut?

in Diverse

Bunici, părinţi, copii, ba chiar şi unchi şi mătuşi, toţi sub acelaşi acoperiş. Cam greu de gestionat într-un spaţiu prea mic. Totuşi, nu e imposibil.

Pentru ca lucrurile să meargă strună, ar fi bine ca toţi să urmeze dictonul “Ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face”. Dacă fiecare se gândeşte şi la ceilalţi, ţine cont de părerea şi de dorinţele lor, nu ar trebui să fie pea multe conflicte. Faptul că mai mulţi oameni locuiesc împreună poate fi şi un motiv de bucurie, socializare, participare la bucuriile celor din jur. Nu există soluţii la cheie pentru a te asigura că vă înţelegeţi bine. Este o situaţie mult prea complexă – totul ţine de personalitatea celor implicaţi şi de situaţiile prin care trec. Totuşi, se pot stabili anumite reguli generale, care pot face convieţuirea mai plăcută.

CE POŢI SĂ FACI: atitudinea generală a membrilor din familie ar trebui să fie una pozitivă, în care să arătaţi ce apreciaţi unii la ceilalţi. Încercaţi să vedeţi partea bună a locuirii împreună; creează deprinderea prevenirii sau a detensionării conflictelor, imediat ce acestea apar; poţi modifica locuinţa, pentru a exploata mai bine spaţiul; ia-le copiilor un pat etajat, ei vor fi încântaţi şi veţi avea mai mult loc; periodic, aruncă obiectele inutile (mobilă dar şi acele lucruri multe şi mărunte care se adună şi ocupă locul degeaba).

COPIII SE ADAPTEAZĂ REPEDE

Ca mamă, gândul tău se îndreaptă, în primul rând, spre copii. Oare cum se simt ei să trăiască într-o casă atât de aglomerată? Nu ar trebui să-ti faci prea multe griji. Dacă aşa aţi locuit de la naşterea lor, ei văd această situaţie ca fiind normală. Se bucură sigur să-i aibă aproape pe bunici. Chiar dacă fraţii se mai ceartă între ei, cei mici sunt, de obicei, încântaţi să aibă parteneri de joacă şi atunci când stau acasă pentru că plouă. Pe de altă parte, dacă îi oferi fiecărui micuţ în parte dragostea şi atenţia ta, ei vor fi fericiţi, indiferent de cât de mare este locuinţa voastră.

FII ORGANIZATĂ ŞI DIPLOMATĂ

În principiu, fraţii pot sta în aceeaşi că,era până la 10 ani. Apoi, ar fi bine să aibă camera lor sau să o împartă doar cu cei de acelaşi sex cu ei. Dacă nu ai posibilitatea de a le oferi un spaţiu al lor, poţi împărţi o încăpere în două printr-un paravan. Amenajează un spaţiu liniştit unde cei mari îşi pot face temele, fără a fi deranjaţi de cei mici sau de bunicii care vor să se uite la televizor. Dacă aceştia din urmă au obiceiuri pe care nu ai vrea să le preia generaţia următoare, discută delicat cu ei. În acelaşi timp, explică-le copiilor de ce acel lucru nu e bun, fără a-i denigra, totuşi, pe bătrâni în ochii nepoţilor.

FORME DE ORGANIZARE EFICIENTE

“Tinerii pot înţelege stilul de viaţă al celor mai în vârstă şi pot respecta cele mai importante cerinţe ale lor. În paralel, pot sugera idei care să fie benefice tuturor. Fiind mai mulţi, aveti ocazia de a construi forme de organizare eficiente. De exemplu, convocaţi săptămânal un consiliu de familie, în care să vă întâlniţi toţi şi să vă spuneţi părerea. Atunci puteţi vorbi despre ce merge şi ce nu şi despre cum puteţi rezolva problemele care apar. Stabiliţi reguli de comportament, cum ar fi punctualitatea, obligaţia de a va asculta reciproc etc. Ar fi bine ca discuţiile să fie bazate pe argumente, şi nu pe atacuri la persoană. Şi dacă vă luaţi în serios, votaţi deciziile luate, respectând dreptul fiecăruia de a alege.” (Dr. Tedy Crestin)

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Diverse

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate