Castraveţi în saramură
Se aşează în borcanul bine spălat.
Se pune usturoi(câţiva căţei) printre ei,cimbru,mărar,foi de dafin, ţelină frunze sau rădăcină,frunze de vişin,piper,hrean.
Apa pentru saramură se calculează să fie cam 1/2 din capacitatea borcanului.
La un litru de apă se pun 20~30 grame sare (o lingură de supă).
În apă se pun mirodeniile şi sarea {la 10 l apă se pun : 1 mănunchi de mărar şi cimbru,7~8 frunze de vişin,2~3 foi de dafin,3~4 frunze de ţelină,20~30 boabe de piper}.
Se fierb toate în clocot 5 ~10 minute şi apoi se lasă 5~6 minute.Se toarnă fierbinte peste castraveţi.
Se lasă semiacoperiţi cca.48 ore:se scoate saramura şi se mai fierbe odată în clocot timp de 10 minute.În timp ce saramura se linişteşte,borcanele cu castraveţi se limpezesc de 2~3 ori cu apă rece(cine doreşte poate face aşa ceva). Se toarnă saramura ,se aşează hreanul deasupra.
Se leagă strâns cu celofan.
Gogonele
SOLUŢIA: La un litru de apă se pune 1 lingură de sare; soluţia se fierbe în clocot şi aşa fierbinte se pune peste gogonele.
În afară de gogonele se mai pune morcov,rădăcina şi frunzele de ţelină,ardei gras,conopizdă,cimbru,usturoi,boabe de piper,frunze de vişin, hrean,ramură de viţă de vie(care se pune împreună cu ţelina la fundul şi gura borcanului).
După ce se toarnă soluţia,se scoate pe cât posibil aerul şi se leagă imediat.
Solutia de gogosari
- 1/1 oţet + apă(oţet de 6°): 1oţet + 2 apă(oţet de 9°)
În soluţia respectivă se pune pentru fiecare litru : 1 lingură de sare,1 lingură de zahăr,foi de dafin,piper ,enibahar, după care se pune la fiert(se lasă 5…10 minute să fiarbă în clocot).
Aşa fierbinte se pune peste gogoşarii asezaţi în borcane(fără frunzele de ţelină în care se opresc mirodeniile,ele se pun după aceea la gura borcanului împreună cu beţele)
- Gogoşarii se taie,se curăţă de seminţe,se spală şi se pune în borcan împreună cu radăcina şi frunzele de ţelina, morco-vii,hreanul(tăiat în şuviţe subţiri’),frunzele de vişin; cine doreşte pune şi conopidă.
Frunzele de ţelină se pun pe fundul borcanului,la mijlocul lui şi la gură. Printre gogoşari se pun celelalte “troscăeli”.
Se toarnă oţetul fierbinte,se scoate pe cât posibil aerul şi se leagă imediat(lichidul trebuie să fie până la gura borcanului).
Gogonele
SOLUŢIA La un litru de apă se pune 1 lingură de sare; soluţia se fierbe în clocot şi aşa fierbinte se pune peste gogonele.
În afară de gogonele se mai pune morcov,rădacina şi frunzele de ţelină, ardei gras, conopizda, cimbru, usturoi,boabe de piper,frunze de vişin,hrean,ramură de viţă de vie(care se pune împreună cu ţelina la fundul şi gura borcanului).
După ce se toarnă soluţia,se scoate pe cât posibil aerul şi se leagă imediat.