Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cat de riscant este sa iti exprimi sentimentele si gandurile in societate?

in Psihologie

Fiind personale, sentimentele si gandurile sunt expresia unei diferente uneori greu de acceptat. Energia pe care o scot la iveala le confera o forta care poate nelinisti. Pentru a trai, trebuie, deci sa ne ascundem?

imageResize

In societate

Pentru a-si pastra coeziunea, societatea canalizeaza energiile individuale si reduce diferentele dintre persoane, limitandu-le formele de manifestare si impunand un limbaj comun: drepturile omului, libertatea de gandire, respectul fata de individ, etc.
In inter iorul acestui cadru general, fiecare mediu social isi decreteaza reguli proprii si stabileste bariere.
Astfel, copilul trebuie sa se modeleze dupa un sablon si invata foarte repede ca unele lucruri se pot spune iar altele nu.

In inteprindere

Inteprinderea este un loc unde oamenii produc: bani- in termeni de capital si locuri de munca- in termeni de social. Axata pe actiune, inteprinderea uita sau subestimeaza faptul ca, pentru a produce ceva, oamenii trebuie sa se intalneasca si sa stea impreuna.
Astfel, emotionalul ne indeamna la actiune iar rationalul ne justifica.

Acasa

Aici, in sfarsit, ne putem “regasi”. Si iti place, desigur sa sa schimbi vorbe…nevinovate. Cei care nu o fac risca sa nu gaseasca niciodata momentul potrivit. Daca cel vizat este in toane bune, astfel de lucruri pot fi inghitite usor; la polul opus, daca cel vizat este in toane rele, mai bine o lasi pe altadata….Dar cand? Exista apoi motivele “bune”: “Nu vreau sa il plictisesc cu asta” dar si motivele proaste: “La ce bun…?”, „Nu e nimic de facut…”

Toate aceste constrangeri – exercita asupra noastra o presiune care poate avea efecte pozitive, fiind vorba de politete sau de sange-rece.
Insa, tot ele ne pot face sa trecem de la o stare in care stim cand ne reprimam manifestarea personala , la o stare in care nu ne mai dam seama de acest lucru.

Sa privim lucrurile putin mai la distanta…

Un fapt este clar: daca vrei sa dialoghezi, trebuie sa fii prezent , si inca intr-un mod care sa-u permita interlocutorului tau sa fie si el prezent. “A exprima ca atare” inseamna a evita tot ceea ce ar putea face ca o traire sa fie luata drept o realitate obiectiva.
Prin exteriorizare raspundem nevoii noastre de exprimare personala.
Astfel, in dialog, exteriorizarea este instrumentul de care ne folosim atunci cand ceea ce ne intereseaza este relatia, cand vrem sa intretinem intimitatea, dar si atunci cand vrem sa realizam ceva, sa ne atingem un scop.

Astfel, nu putem exista ca persoane decat daca suntem in relatie cu alte persoane. Un om singur pe lume nu ar avea de unde sa stie ce anume ii confera calitatea de persoana.

Practic, dispunem, in privinta exprimarii personale, de doua instrumente de dialog complementare:
– exteriorizarea- pentru a exprima ceea ce simtim, ceea ce gandim si ceea ce credem ca percepem la interlocutor
– rugamintea- pentru a exprima, in numele propriu, o dorinta sau o nevoie, a carei realizare tine de celalat.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate