Catina cu miere – un adevart miracol

in Agronomie
Catina alba este un adevarat panaceu. Are printre alte vitamine, cel mai ridicat continut de vitamina E, Fsi C ( -cica de 14 ori mai mare decat a lamaii si de 2 ori mai mare decat a celebrului maces). Proprietăţile antioxidante ale cătinei o recomandă pentru întărirea sistemului imunitar (este capabilă să vindece virozele respiratorii şi gripa), sănătatea ochilor şi prevenirea îmbătrânirii, reglarea sistemului endocrin, reglarea nivelului de lipide din sânge, reducerea inflamaţiilor. Fructele de catina se recolteaza din august pana la sfarsitul lui octombrie, dar si iarna daca le gasiti aproape inghetate pe mladite, sunt perfecte! Pe timpul iernii, fructele se pastreaza foarte bine in miere de albine.
Catina, adevarat miracol al naturii, creste in zonele montane, pe terenuri salbatice si insorite, cu vegetatie diversa, si infloreste in lunile martie-aprilie, iar fructele i se coc de pe la sfarsitul lunii august si pot fi culese pana tarziu, cand da inghetul.

La noi in tara creste mai ales in regiunea deluroasa a Munteniei si Moldovei, unde poate fi vazuta din abundenta atat de-a lungul albiilor raurilor si izvoarelor, cat si pe versantii care urca la mari inaltimi. Nu este o planta mofturoasa, suporta cu acelasi stoicism si arsita din timpul verilor caniculare si gerul aspru al iernilor foarte friguroase.Catina romaneasca de renume mondial

Cercetatori de prestigiu au stabilit ca nicaieri in lume catina nu contine atat de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi si aminoacizi ca la noi.

Astfel, catina contine vitamina C in cantitate apreciabila, tot grupul vitaminelor B, vitaminele K, F si P, microelemente, acizi grasi esentiali si fitostenoli. In plus, in compozitia catinei se mai gasesc zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloza, proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, de fapt nutrientii de care organismul are nevoie ca sa fie sanatos si sa functioneze normal.

Daca in toamna ai pus catina la macerat in miere de albine si inca mai ai prin camara vreo doua – trei borcane ratacite, e timpul sa o consumi chiar daca bobitele acrisoare iti fac gura punga de fiecare data cand o gusti.

Datorita concentratiei foarte mari de vitamina C, catina te fereste de raceli si, cum in aceasta perioada de trecere de la iarna la primavara pericolul este mare, nu ezita, gandeste-te la efectele benefice ale bobitelor care inoata in mierea topita.

Cunoscuta si sub denumirea de ginseng romanesc, catina este un tonic excelent, marind rezistenta atat la efort intelectual, cat si cel fizic. Se recomanda impotriva asteniei de primavara, dar si elevilor si studentilor, mai ales in perioadele de varf, teze si examene.

Excelenta in caz de arsuri, dar si anemie sau alcoolism

Atat catina, folosita ca atare sau uscata, cat si preparatele din catina au darul de a regla tranzitul intestinal. Daca suferi de constipatie, siropul de catina ti-ar putea fi de leac.

Specialistii spun ca uleiul de catina, bogat in acizi grasi esentiali, licopen, tocoferoli si fitosteroli, este de un real folos in tratarea arsurilor, termice si chimice, chiar extrem de grave.

Uleiul de catina este, de asemenea, folosit cu bune rezultate si in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, a diareei, urticariei si starilor alergice, a reumatismului, alcoolismului, anemiei, asteniei

Ai mei prepara, mai nou, un soi de cu boabe de catina si miere de albine si il iau iarna ca sa se fereasca de raceala sau ca sa calmeze tusea. Si functioneaza. M-am informat si am descoperit ca aceste boabe constituie intr-adevar o minune a naturii, intervenind in mod miraculos in combaterea si tratarea multor afectiuni. Era si de asteptat, avand in vedere faptul ca sunt bogate in vitaminele A, B1, B2, B6, B9, C , E, K, P, F celuloza, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu si uleiuri complexe. Asa o bogatie de substante esentiale pentru buna functionare a organismului nu ar avea cum sa nu fie folosita in remediul tulburarilor de tipul: ulcerului gastric, alergiilor, diareei, reumatismului, tulburarilor neuroendocrinologice, circulatorii sau hepatice. Trateaza anemiile, asteniile, depresiile, tulburarile oftalmologice, coronariene, gingivitele si, nu in ultimul rand, alunga stresul.Catina poate fi consumata atat in stare proaspata cat si sub forma de suc, sirop, ceai, decoct, sau alte produse ce pot fi fie fabricate acasa, fie se gasesc in farmacii.

„Preparatele” amintite pot fi folosite cu succes si in curele de slabire pentru ca au rolul de a reduce pofta de mancare. Se recomanda ca timp de o luna sa se consume boabe de catina in fiecare zi, dimineata, pe stomacul gol, incepand cu o boaba in prima zi si crescand cantitatea cu inca o boaba in fiecare zi, pana la finalul lunii dupa care cantitatea scade cu cate o boaba in fiecare zi in luna urmatoare.

Si, daca toate calitatile enumerate pana acum nu erau de ajuns pentru a te convinge sa incluzi catina in alimentatia ta, afla ca are si efect afrodisiac.

 

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play