Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ce au in comun zmeura, coacazul si afinul?

in Biologie

Coacăzul roşu este un arbust de aproximativ 1-2 m înălţime, fără spini, tulpinile tinere au scoarţa acoperită cu peri, tulpinile bătrâne au o scoarţa de culoare brun- roşiatică cu nuanţe mai închise, până la negru-cenuşiu.

Frunzele sunt lung peţiolate alcătuite din 3-5 lobi, dinţate pe margini, cu lungime de 4-10 cm şi cu lăţimea de 3-7 cm, glabre pe ambele feţe şi lipsite de glande.

Florile sunt dispuse câte 3-8 în raceme, la început erecte, mai târziu pendente având culoarea galben-verzuie, fiind formate din 5 sepale, care sunt mai lungi decât petalele, 5 petale gălbui, 5 stamine şi un ovar bicarpelar inferior. Perioada de înflorire este în lunile aprilie-mai (Avram Lucescu şi Traian Ionescu, 1985).

Fructele denumite şi păltinele, strugurei roşii, pomuşoare, agurei, smordine roşii, sunt bace de culoare roşie, rotunde, cu diametrul de 5-10 mm având gust dulce-acrişor şi se coc în perioada iulie-august.

Originea şi răspândirea coacăzului roşu

Ribes rubrum este o specie originară din Turcia, cu areal de răspândire în Europa şi Asia. În Europa, mai exact în Belgia, Olanda, Italia, Franţa şi Germania, este întâlnit sub formă sălbatică pe marginile apelor cu soluri argiloase şi umede, în restul Europei apărând sub formă de culturi. Această specie este larg răspandită datorită fructelor sale comestibile, ce pot fi consumate atât sub formă proaspătă, cât şi sub formă de sucuri, gemuri sau jeleuri (Ursula Stănescu şi colab., 2002, www.google.ro/images).

Biologia speciei Ribes nigrum(Coacăz negru)

Coacăzul negru (denumit popular şi agriş negru, pomişoară neagră, strugure negru) este un arbust care creşte sub formă de tufe de 1-2 m înalţime şi se cultivă atât in fondul forestier, cât şi în cel agricol. Tulpina este erectă, puternic ramificată, lipsită de ghimpi, cu scoarţa la început de culoare palidă, apoi cenuşiu-gălbuie la ramurile tinere, iar la cele bătrâne de culoare negricioasă.

Frunzele sunt formate din trei lobi ascuţiţi neregulat dublu seraţi pe margini, au formă de inimă şi sunt de culoare verde-palid, având lăţimea de 5-10 cm . Pe faţa ventrală acestea prezintă peri dispuşi neregulat pe nervuri şi glande caracteristice ca nişte puncte galbene, strălucitoare, iar cea dorsală este netedă (Constantin Pârvu, 2006).

Florile sunt hermafrodite grupate câte 5-10 în raceme, gălbui către exterior şi roşiatice spre interior, sunt lungi de 7-9 cm, pe tipul 5, cu receptacul campanulat, iar sepalele gălbui sunt de două ori mai lungi decât petalele. Perioada de înflorire are loc in lunile aprilie-mai, florile fiind melifere.

Fructele sunt bace sferice, negre cu puncte galbene şi diametrul de 6-9 mm. Se coc în perioada iunie-iulie, seminţele fiind mici, alungite şi negre. Până în momentul maturării fructelor care sunt de culoare neagră, caracteristic numai pentru Ribes nigrum, acesta se poate deosebi de alte specii cum ar fi R. alpinum, R. aureum, R. rubrum prin punctele de culoare galbenă de pe dosul frunzei (Avram Lucescu şi Traian Ionescu, 1985).

Ribes nigrum este o specie de origine europeană, apare în Europa Centrală şi Nordică, fiind introdus prin cultură şi în Europa Sudică. În România este întâlnit în regiunile mai reci din Transilvania şi Moldova; apare cultivat în grădini.Este răspândit în păduri montane şi sub-alpine, în locuri umede, mlăştinoase şi umbroase (Nicolae Ştefan şi Adrian Oprea, 2007).

Zmeurul este un arbust spinos care creşte până la 2 m înălţime, cu frunzele albicioase pe faţa inferioară, cele de pe lăstarii sterili sunt penat compuse (cu 5 foliole), iar cele de pe ramurile florifere sunt trifoliate. Florile sunt de culoare albă, dispuse in cime corimbiforme, cu receptaculul conic, fără calicul. Înfloresc în lunile mai-iunie, cu durată de înflorire de 25-35 de zile. Fructele sunt polidrupe de culoare roşie, prezentând perişori, sunt dulci şi aromate, cu diametrul de 8-15 mm, care la maturitate se desprind uşor de pe receptacul. Acestea se coc la sfârşitul lunii iulie până în septembrie (Mititelu Dumitru, 1980).

Zmeurul este răspândit în zona rece temperată din emisfera nordică (Europa, Asia, America de Nord), creşte spontan în locuri stâncoase, luminişuri de păduri, regiuni deluroase şi muntoase (Ursula Stănescu, 2002)

Afinul (denumit popular şi afin de munte, pomuşoară, merişor de munte) este unul dintre cei mai importanţi arbuşti ce cresc în pădurile noastre de deal şi de munte. Acesta creşte foarte ramificat, având o înalţime de 30-50 cm, cu tulpina de culoare verde, lungă, cu ramurile opuse.
Frunzele sunt caduce, aşezate altern, au formă ovală, glabre, lungi de 1-3 cm, cu marginea dinţată mărunt, prezentând un peţiol scurt.

Florile sunt de formă globuloasă, de culoare roz, solitare, pendente, aşezate la subsoara frunzelor. Perioada de înflorire are loc in lunile mai-iunie.

Fructul este o pseudobacă, rotundă, de culoare negru-albăstruie, brumată (Constantin Pârvu, 2006).

Afinul este originar din Europa de Nord şi Centrală, dar produsul vegetal provine şi din ţările de Sud-Est ale Europei: Polonia, Albania, fosta Iugoslavie. Este întâlnit în pădurile montane rărite, tufărişuri de jneapăn şi ienupăr, pajişti montane si subalpine, pe întregul lanţ carpatic, mai ales pe versanţii umbriţi şi umezi.

Este o plantă care preferă temperaturile moderate, iarna rezistă până la -20 grade C. Afinul creşte pe soluri acide, bine structurate, cu un conţinut crescut de humus, cu un pH cuprins între 4,2-4,8 (Ursula Stănescu şi colab., 2002).

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Biologie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate