Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ce este de facut cand picioarele se misca in timpul somnului?

in Diverse

Sindromul RLS (Restless-Legs-Syndrom) prezinta: senzatii neplacute in labele picioarelor si/sau gambe, cu o nevoie crescuta de miscare; imbunatatirea senzatiilor in urma miscarii; dereglari ale somnului. De regula, aceste simptome apar in fazele de repaus si in orele de seara. In mod tipic cei afectati relateaza senzatii de furnicaturi care apar in special seara in momentele de repaus, in gambe sau in labele picioarelor. Aceste senzatii sunt descries ca furnicaturi, arsuri sau chiar dureri. In cazul in care persoana afectata face cateva miscari, senzatia se diminueaza imediat. De aceea, unii dintre pacienti se asaza la teatru doar la marginea randului si evita participarea la concerte lungi.

Simptomele apar adesea in mod neregulat. Numai in cazuri rare, ei sufera in fiecare seara din aceasta cauza. Caldura pare sa amplifice dereglarea, caci simptomele sunt mai intense in lunile de vara. Motivul dereglarii nu este inca cunoscut. Se presupune ca exista un dezechilibru hormonal in sistemul dopaminic. Se stie ca aceasta dereglare poate intervene si in timpul sarcinii in cazul in care persoana respectiva are probleme cu rinichii sau deficit de fier. Sindromul RLS nu este periculos, dar poate inrautati somnul si, netratat, poate duce la un pericol crescut de accidente rutiere si la o scadere a calitatii vietii. 3% pana la 5% din populatie sufera de acest sindrom, iar printre cei care au varsta de peste 60 de ani se gasesc mai mult de 10% din totalul acestora.

In timp ce senzatia de neliniste in picioare deranjeaza mai putin somnul, asa-numitele miscari periodice ale picioarelor in timpul somnului o pot face chiar mult. Este vorba de mici miscari ale picioarelor sau ale unui singur picior, respectiv ale labelor picioarelor, care pot deranja somnul la fel ca si pauzele respiratorii. Miscarile periodice ale picioarelor in timpul somnului se manifesta la intervale neregulate si ele sunt rareori resimtite de catre cei afectati. Acestia sufera insa de lipsa de refacere prin somn. De regula, miscarile periodice ale picioarelor in timpul somnului pot fi constatate doar in laboratorul de cercetari asupra somnului. Rolul pe care il joaca miscarile periodice ale picioarelor in dereglarea somnului este inca discutat la modul controversat in medicina specializata in problemele somnului.

Tratamentul sindromului RLS este intotdeauna medicamentos. Preocedeele ne-medicamentoase nu ajuta in acest caz. Este important de stiut ca anumite medicamente antidepresive pot accentua sindromul RLS.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Diverse

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web