Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ce este somnambulismul si ce masuri de siguranta se adopta in acest caz?

in Diverse

Somnambulismul apare preponderent in copilarie. Se presupune ca circa 17% dintre copii prezinta macar un somnambulism partial. Somnambulismul frecvent a fost observat la un procent de 3 pana la 4% dintre copii. In timp ce scade de regula dupa varsta de 12 ani, la circa 4% din populatie somnambulismul poate dura si mai departe.

In cazul somnmambulismului are loc o trezire incomplete. Si deoarece somnambulul se indreapta adesea spre o sursa de lumina, s-a crezut vreme indelungata ca ei sunt influentati de catre Luna. Probabil ca somnambulii s-au indreptat inspre singura sursa de lumina de pe atunci, adica Luna. Inca nu este suficient lamurit ce anume cauzeaza somnambulismul. Se considera totusi ca el se afla intr-o stransa legatura cu stresul emotional. Astfel, s-a putut dovedi ca reducerea stresului cotidian duce la o reducere a somnambulismului.

Prima si cea mai importanta masura este asigurarea mediului inconjurator. Asta inseamna ca toate ferestrele si usile sa fie inchise si incuiate, iar cheia sa nu se afle in broasca pe partea din interior. Daca locuinta se afla mai sus de primul etaj, ferestrele dormitorului si eventualele balcoane trebuie prevazute, in orice caz, cu incuietori de siguranta. De asememea, nu lasati la indemana celor afectati obiecte ascutite si incercati sa preveniti caderea prin impiedicare.

Aceste masuri de siguranta sunt foarte importante. Multe persoane afectate considera ca nu vor ajunge intr-o situatie “atat de rea”. Dar in realitate somnambulii cad uneori de pe fereastra sau parasesc locuinta. Somnambuluii nu trebuie treziti cu forta sau prin strigate, caci ei pot resimti astfel de situatii drept amenintatoare, caz in care devin agresivi. Acest aspect este valabil si pentru persoanele care sunt finite extrem de pasnice in viata de zi cu zi. Este mai bine daca incercati sa indrumati in liniste persoana inapoi in pat sau pur si simplu sa o lasati in voia ei atata timp cat nu exista pericol de ranire.

O alta masura inportanta in cazul somnambulismului este reducerea stresului. In multe cazuri ajuta deja restrangerea activitatilor, ca de exemplu renuntarea la un an de formare si la diverse insarcinari sau faptul de a-si acorda mai mult timp siesi. Foarte recomandabile sunt exercitiile de deconectare si executarea lor zilnica, deoarece poate conduce la reducerea frecventei deplasarilor somnambule dupa cum s-a dovedit in timp.

In cazurile grave, insa, somnambulismul trebuie tratat medicamentos. Insa acest lucru trebuie infaptuit dupa cantarirea avantajelor si dezavantajelor unui tratament medicamentos sau dupa executarea fara succes a masurilor de siguranta. Mai ales, in cazul unui somnambulism frecvent trebuie sa se realizeze o clarificare a cauzelor corporale. Deoarece dereglarile corporale necunoscute care influenteaza somnul, ca de exemplu sindromul PLMS, pot tulbura somnul si produce acese de somnambulism.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Diverse

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web