Ce se întamplă dacă arunci apa în care fierbi pastele în chiuvetă. E cea mai mare greşeală

in Secretele bucatariei

Aproape ca nu exista om care sa nu stie sa “gateasca” paste. La nivel mondial, in fiecare zi se consuma peste 13 milioane de tone de paste, dar cei care stiu sa le prepare corect sunt foarte putini.

s560x316_paste_60792400

Italia este cel mai mare producator de paste din lume, iar Statele Unite este pe locul 3, cu 2 milioane de tone pe an. Asta inseamna 63 de portii de paste pe an, pe cap de locuitor. Asta inseamna ca un american mananca o portie de paste o data la fiecare 5 zile, scrie cancan.ro.

Exista insa o mare problema. Nu toti stiu sa le gateasca asa cum scrie la carte. Iata cateva sfaturi pentru o portie de paste senzationale.

1) Nu arunca apa in care le fierbi

2) Fierbe pastele un minut in sosul pe care l-ai pregatit

Pentru ca pastele sa iti iasa bune trebuie sa stii cateva lucruri inainte de a te apuca de urmatoarea portie de carbonarra ori bolognese. In primul si in primul rand trebuie sa stii ca o portie obisnuita de paste reprezinta 100 de grame. Stiu ca ti se pare putin, dar cand le vei vedea in farfurie acoperite cu sos, cu siguranta vei constata ca este suficient. In plus nu trebuie sa mananci pana nu te mai poti ridica de la masa.

Cand pui apa la fiert trebuie sa iei in considerare faptul ca la fiecare 100 de grame de paste pe care doresti sa le fierbi trebuie sa pui 1 litru de apa. Ca atare daca gatesti pentru familia ta de 4 persoane vei fierbe 400 de grame de paste in 4 litri de apa. In apa care fierbe vei pune si o lingura mare de sare, iar cand incepe sa fiarba apa pui si o lingura mare de ulei de masline.

Nu fierbe pastele pana sa dezintegreaza.

Urmeaza indicatiile de pe ambalaj si fierbe-le pana cand sunt al dente. Daca faci un sos cu mai multa zeama, poti sa le fierbi mai putin in apa (cam cu 1/3 mai putin din timpul de fierbere specificat pe ambalaj) si sa le gatesti mai departe in sosul fierbinte cateva minute. Astfel pastele vor absorbi din sos si vor fi mult mai aromate.

Atunci cand pregatesti paste umplute regleaza flacara aragazului mai mica, astfel risti dezintegrarea lor in timp ce fierb.

Pune capacul pe oala pana cand apa incepe sa fiarba, apoi, dupa ce adaugi pastele, lasa oala descoperita, altfel vei avea de curatat :).

Nu fierbe paste de tipuri diferite deodata, au timpi de gatire diferiti.

Dupa fierbere nu clati pastele!

Ca pastele se clatesc dupa ce fierb este un mit, si mai mult decat atat, o greseala. Dupa ce ai scurs apa, daca nu le amesteci imediat cu sos, pune-le intr-un bol si amesteca-le cu o lingura de ulei de masline, astfel nu se vor lipi.  Pastele nu se clatesc dupa fierbere, pentru ca amidonul natural se „spala” si el, astfel sosul nu se va mai lipi de paste. Da, poti sa dai drumul la apa rece in timp ce scurgi pastele de apa fierbinte, ca sa impiedici topirea tevilor.

In fine daca vrei sa mananci ceva cu adevarat bun, fa-ti pastele in casa. E mult mai simplu decat ti-ai imagina. Reteta e simpla si usor de retinut. Pentru patru portii amesteci 4 oua de casa cu 400 g de faina (cate protii atatea sute de grame si atatea oua-daca vrei sa le faci de post pune in loc de oua apa). Atat! Sigur trebuie sa dai o forma pastelor, insa la preturi extrem de mici (chiar si 30 de lei) poti gasi un aparat pentru facut taietei in orice mare magazin. Crede-ma merita efortul. Sunt atat de gustoase ca nu vei mai dori sa mananci paste ambalate niciodata.

Pentru ca meniul sa fie complet si pentru ca pastele nu sunt nimic fara nu sos pe masura, iata cateva retete pe care le poti incerca cu prima ocazie cand familia iti cere paste.

Pastele şi fierberea lor se împarte în două categorii distincte:

A. Pastele uscate ( simple sau umplute)

B. Pastele proaspete (simple sau umplute)

Sfaturile de mai jos sunt aplicabile pastelor europene. În cazul pastelor asiatice, în special al celor din orez, regulile de fierbere diferă, unele paste fiind fierte foarte puţin, iar altele doar opărite câteva zeci de secunde.

Fierberea pastelor uscate

  1. Puneţi la fiert apă cu puţină sare într-un vas adânc. Pentru fiecare 100 grame de paste uscate se foloseşte 1 litru de apă şi 1 linguriţă rasă de sare. Exemplu: pentru 500 grame de paste uscate se folosesc 5 litri de apă şi 5 linguriţe rase de sare. Opţional, în apa pusă la fiert puteţi adăuga 1-2 linguri ulei. Apa nu trebuie să depăşească 2/3 din volumul vasului.
  2. Când apa clocoteşte, adăugaţi pastele şi reduceţi focul la mic spre mediu. Aveţi grijă ca pastele să fie cât mai repede acoperite cu lichid pentru a fierbe uniform. Dacă este cazul, în special în cazul pastelor lungi, împingeţi pastele cu o lingură de lemn.
  3. Amestecaţi uşor de 2-3 ori pentru preveni lipirea pastelor.
  4. În mod normal, pastele se fierb conform instrucţiunile de pe pachet, între 7 şi 12 minute, în funcţie de grosimea lor.
    Păstraţi 100-150 ml din apa în care au fiert pastele pentru a lega sosul folosit cu ea.
  5. Puneţi o strecurătoare în  chiuvetă şi strecuraţi pastele.
  6. Scuturaţi pastele şi utilizaţi-le după cum doriţi.
Bucătarii italieni recomandă fierberea pastelor uscate al dente.

Fierberea pastelor proaspete

  1. Puneţi la fiert apă cu puţină sare într-un vas adânc. Pentru fiecare 100 grame de paste crude se foloseşte 1 litru de apă şi 1 linguriţă rasă de sare.  Apa nu trebuie să depăşească 2/3 din volumul vasului.
  2. Când apa clocoteşte, adăugaţi pastele şi reduceţi focul la mic spre mediu.
  3. Amestecaţi uşor de 2-3 ori pentru preveni lipirea pastelor.
  4. Pastele se fierb conform instrucţiunile de pe pachet (dacă sunt cumpărate), între 3 şi 6 minute, în funcţie de grosimea lor.
    Păstraţi 100-150 ml din apa în care au fiert pastele pentru a lega sosul folosit cu ea.
  5. Strecuraţi pastele într-o strecurătoare aşezată în chiuvetă.

Citeste si: Istoria leului românesc. Stiati de unde vine denumirea de LEU?

Folosiţi pastele  pentru reţetele dumneavoastră, ca bază sau garnitură.

Păstraţi 100-150 ml din apa în care au fiert pastele pentru a lega sosul folosit cu ea.

Folosiţi pastele  pentru reţetele dumneavoastră, ca bază sau garnitură.

Pastele proaspete nu se fierb niciodată al dente.
Pastele, uscate sau proaspete, nu se spală cu apă recere după fierbere. Excepţie fac pastele folosite pentru salate.
Când folosiţi cantităţi mari de paste şi le serviţi în mai multe etape, le puteţi fierbe din timp, să le amestecaţi cu ulei de măsline pentru a preveni lipirea şi să le păstraţi la rece până în momentul servirii. Înainte de servire e suficient să le scufundaţi în apă fierbinte cu tot cu strecurătoare pentru 30 de secunde.
loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem.

Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.