Ce trebuie sa stii pentru a creste in casa un lamai sau un mandarin

in Agronomie

Poți să crești ușor un lămâi sau un mandarin în casă. Vei avea satisfacția de a culege fructe

1. Lămâiul

Vă recomandăm achiziționarea unui puiet (2-3 ani), pentru a obține cele mai bune rezultate în ceea ce privește creșterea fructelor. Alegeți un ghiveci de lut sau plastic (cu mai multe găuri în partea de jos), și asigurați-vă că este un pic mai mare decât rădăcina puietului (în cazul în care arborele se maturizează, ar putea avea nevoie de un ghiveci cu adâncimea de 30-40 cm și 17-20 cm în diametru). Puneți puietul în ghiveci și umpleți zona de drenaj cu pietre pentru a îmbunătăți fluxul de aer. Apoi, umpleți ghiveciul cu pământ, însă aveți în vedere că puteți găsi pământ pregătit în mod special pentru cultivarea acestor citrice, astfel încât acestea vor da probabil rezultate mai bune.

Asta este, practic, cam tot ce trebuie de făcut. Asigurați-i copacului aproximativ 8-10 ore de soare pe zi, și udați-l regulat (însă nu excesiv). Este nevoie de aproximativ 6-9 luni pentru ca lămâile să se coacă, astfel încât atunci când acestea au o culoare intensă și sunt moi la atingere, înseamnă că sunt coapte.

Lămâiul poate crește și din semințe.

Pentru a crește un lămâi din semințe veți avea nevoie de următoarele:

 • O lămâie organică pentru că lămâile non-organice conțin adesea semințe ce nu încolțesc.
 • Sol fertil pentru ghiveci. De preferat să conțină turbă, vermiculit, perlit, și îngrășăminte naturale.
 • Un ghiveci pentru plantare cu diametrul de 15 cm și adâncimea de 15 cm.
 • Un ghiveci pentru răsad, cu diametrul de 60 cm și adâncimea de 30 cm.
 • O locație însorită în interior și, eventual, o lampă pentru creștere.

Urmați acești pași pentru a avea propriul lămâi:

 1. Umeziți solul din ghiveci, dar nu exagerat.
 2. Umpleți ghiveciul mai mic cu pământ, lăsând doar 2 cm sub buză.
 3. Tăiați o lămâie și scoateți o sămânță din ea. Înlăturați toată pulpa de pe suprafața sa. O modalitate bună de a face acest lucru este să sugeți pur și simplu sâmburele, până aceasta va deveni curat.
 4. Trebuie să plantați sâmburele imediat, el trebuie să fie încă umed atunci când este îngropat în sol. Plantați sămânța la o adâncime de 1.5 cm în pământ, în mijlocul ghiveciului.
 5. Udați ușor solul de deasupra seminței cu apă dintr-o sticlă cu pulverizator.
 6. Acoperiți ghiveciul cu folie de plastic transparentă, prindeți bine marginile cu un elastic, și faceți găuri mici în partea de sus cu un creion.
 7. Plasați ghiveciul într-un loc cald și însorit.
 8. Stropiți pământul cu apă din când în când. Nu trebuie să lăsați pământul să se usuce, dar nici nu trebuie să-l îmbibați excesiv. Trebuie doar să aveți grijă ca pământul să fie umed.
 9. După aproximativ două săptămâni trebuie să apară un vlăstar. Dacă aveți nevoie de lumină suplimentară pentru lămâi, puteți utiliza o lampă pentru a suplimenta lumina soarelui.
 10. Aveți grijă ca puietul să crească în condiții prielnice pentru dezvoltare, mențineți solul umed, asigurați-i cel puțin opt ore de lumină pe zi, și puneți doze moderate de îngrășăminte organice.
 11. Urmăriți ca planta să nu fie atacată de insecte sau boli. Rupeți frunzele îngălbenite atunci când este necesar.
 12. Când planta crește și nu mai încape în ghiveciul mic, mutați-o în ghiveciul mai mare. Plantele tinere au nevoie de mai multă apă decât plantele mari, dar în general, toate au nevoie de apă în cantități potrivite.

2. Mandarinul

Dacă doriți să creșteți un mandarin în încăpere, vă recomandăm ca și în cazul lămâiului să alegeți un puiet. Acești copaci tind să înregistreze creșteri mai reușite decât dacă ar începe să fie crescuți din semințe. Pregătiți ghiveciul în același mod pe care vi l-am recomandat în cazul lămâiului (spațios, cu pietre și găuri de drenaj în partea de jos), și oferiți mandarinului lumina soarelui în mod regulat.

Mandarinii sunt foarte potriviți pentru creșterea în încăperi, deoarece de obicei nu cresc mai înalți decât 1.80 m. Udați mandarinul în mod regulat, dar fără să exagerați, după necesitate schimbați ghiveciul în care se află planta, mutând-o în unul mai mare. Culegeți mandarinele de îndată ce capătă o culoare portocalie, deoarece cu fiecare moment ce trece, aroma fructelor dispare.

Sfat: fiți atenți când le culegeți, să răsuciți mandarinele de pe copac astfel încât micul buton din partea de sus să rămână la locul său.

Sperăm că veți folosi aceste metode de creștere a lămâiului sau mandarinului, astfel încât să vă puteți bucura mereu de fructe proaspete și delicioase pe masa dumneavoastră.

Articol relatat de Perfect Ask

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.