Cea mai populară băutură din lume este în pericol de dispariţie.

in Evenimente

Planta de cafea, cea din boabele căreia se prepară cea mai populară băutură din lume, este în pericol de dispariţie.

Zilnic, peste două miliarde de ceşti de cafea se consumă în întreaga lume, în timp ce 25 de milioane de familii de pe întreg Globul trăiesc din producţia de cafea. În ultimii 25 de ani consumul de cafea a crescut cu 43%, iar cercetătorii avertizează că una din cele mai populare soiuri de cafea, arabica, este în pragul dispariţiei scrie ro.blastingnews.com

Deşi există 124 de soiuri de plante de cafea, majoritatea cafelei care se consumă în întrega lume provine din soiurile arabica şi robusta. Robusta, care reprezintă 30% din totalul cafelei produsă la nivel mondial, este utilizată mai ales la fabricarea cafelei instant, însă pentru mulţi acesta nu se compară cu aroma şi complexitatea gustului cafelei arabica.

Arabica este cea care conferă practic gustul deosebit al unei ceşti de cafea, însă este o plantă fragilă care creşte numai în anumite regiuni ale lumii, extrem de sensibilă la schimbările de mediu, temperatură şi ploi.

Cercetătorii britanici de la Royal Botanic Gardens au realizat o predicţie privind dispariţia plantaţiilor de cafea în Etiopia, ţara de origine a cafelei arabica, până la sfârşitul secolului. Potrivit acestora, plantaţiile de cafea arabica vor dispărea în proporţie 85 – 99,7 %, până în anul 2080.

„Dacă nu vom lua măsuri în următorii 20 de ani, până la sfîrşitul secolului, cafeaua arabica din Etiopia, va deveni o amintire.”, a declarat Dr. Aaron Davis.

Deşi se consumă de sute de ani, abia în secolul 19 oamenii de ştiinţă au descoperit că, în ciuda numelui, cafeaua arabica, provine din Etiopia. Cafeaua sălbatică arabica creşte doar în Valea Rift din Etiopia şi pe platoul Boma din sudul Sudanului.

Cafeaua cultivată în scop comercial conţine doar 10 % din materialul genetic al plantei sălbatice arabica, ceea ce o face extrem de vulnerabilă. Lipsa unei diversităţi genetice se explică prin faptul că majoritatea plantaţiilor de cafea din secolul 18 au fost dezvoltate dintr-o singură plantă. De atunci însă, au apărut foarte puţine varietăţi de plante de cafea. „Spre deosebire de alte culturi agricole, cercetările în domeniul plantei de cafea sunt aproape inexistente”, a declarat Dr. Timothy Schilling.

S-a încercat salvarea plantei de cafea arabica prin înlocuirea ei cu alte soiuri de cafea. Producătorii au încercat înlocuirea soiului arabica cu liberia, însă gustul şi aroma acesteia nu sunt foarte apreciate de către consumatori.

Cercetătorii spun că soluţia pentru salvarea cafelei arabica, nu o reprezintă înlocuirea acesteaia cu alte soiuri. „Majoritatea soiurilor sălbatice de cafea nu au un gust foarte bun, dar există totuşi soiuri cu potenţial. Acestea se află într-un program de cultivare intensivă, însă plantaţiile de cafea nu vor apărea peste noapte.”, a declarat Dr. Justin Moat.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*