Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

CHIP – Aparate foto digitale

in Articole

În librării şi în standurile de ziare a apărut un supliment al revistei Chip, intitulat „aparate foto digitale”. În actuala stare de lucruri, de lipsa de materiale informative în româneşte despre fotografie în general şi despre imagine digitală în special, apariţia revistei încearcă să umple un spaţiu în care evident, se pot face multe. Textele sunt nesemnate, dar aparent toate au fost făcute de semnatarul editorialului, domnul Florin Crişan.

În revistă găsim structurate în capitolele INTRODUCERE, TEHNOLOGIE, APARATE, GHIDUL CUMPĂRĂTORULUI, PRACTICA, numeroase informaţii şi opinii, multe de bună calitate, altele mai relative.
Principiile de fizica generale sunt în mare parte corect prezentate; problemele apar când este vorba de tehnica fotografică.
La pagina 13, spre exemplu, se spune că :

„… în afară de avantajele certe pe care le are, obiectivul superangular are şi dezavantaje. Cel mai important este cauzat de faptul că acest tip de obiectiv cuprinde un spaţiu mai mare decât reuşeşte ochiul uman să cuprindă”.

In primul rând, ochiul uman are o vedere largă periferică, de peste 120 de grade, deci mai mare decât a marii majorităţi a obiectivelor grandangulare; şi apoi, câmpul larg este dezavantaj???
„De aceea perspectiva obţinută cu ajutorul unui asemenea obiectiv va diferi de cea a unui ochi uman” şi mai departe: „Astfel, efectul de perspectiva este falsificat”.
Nimic mai fals. Perspectiva ortogonală, dacă despre ea este vorba, este una şi aceeaşi; putem face o fotografie cu un obiectiv de 15 mm pe format 135 şi putem decupa centrul imaginii; el va arata absolut identic cu o imagine făcută cu un obiectiv de 135 mm.

Perspectiva, cum ziceam, e numai una, şi în nici un caz deformată… raportul de mărime dintre obiecte poate fi amplificat, liniile de fugă sunt mult mai vizibile, cercurile de la margine pot deveni ovale, dar nimic nu este deformat… din punctul de vedere al perspectivei. Perspectiva are nişte reguli, şi nimic nu o face să fie deformată.

La un alt capitol, aflam ca filtrul UV este foarte util pentru ca elimina ceaţa şi smogul din peisajele montane sau panoramele urbane.
Este evident că nu se elimină ceaţa sau smogul, în realitate, folosind acest filtru…
Aflăm tot la filtre: „unul din principalele domenii de utilizare a filtrului de polarizare este realizarea portretelor de oameni cu ochelari. În cest caz, ochii devin vizibili în spatele lentilelor. Excepţie fac fotografiile executate cu flash. În acest caz lumina flashului se va reflecta în sticla ochelarilor şi nu va putea fi eliminata de filtru”.
He he, ne apropiem de o parte de filozofie… chiar acesta să fie principalul domeniu de utilizare al filtrului, şi chiar să nu poată fi eliminată de filtru lumina flash-ului, ci numai a becului sau a soarelui? De ce???
Mai aflăm: „filtrul Duto atenuează contururile, fără a face imaginea neclară.”

Lăsăm pe cititori să înţeleagă ce vor din această evident îndepărtată de realitate frază; sigur că imaginea devine mai moale, mai soft, mai neclară. O miră de definiţie fotografiată cu filtrul Duto evident va fi mai neclară decât fără filtru… şi atunci cum rămâne?

Finalul lecţiei despre filtre este desigur neaşteptat: „nici un program electronic nu poate deocamdată să înlocuiască un filtru”.
Suntem absolut de acord cu acest lucru, dacă este vorba de un filtru de apă sau de ulei; în domeniul imaginii însă…
Revista se încheie intr-un ton de optimism exuberant; suntem cald sfătuiţi să ne printăm fotografiile la laboratoarele specializate care ” pot oferi o calitate superioară, deoarece au aparatură mai bună şi personal calificat”.

Cu toate aceste puncte notate şi găsite în grabă, revista este fără îndoială interesant de parcurs, şi pentru fotograful începător constituie un important ajutor; sunt totuşi multe informaţii sistematizate şi multe, mult mai multe lucruri bune, decât perlele de mai sus.
Dinu Lazăr

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate