Cinci milioane de români au acţiuni listate la bursa de valori, dar cei mai mulţi nu stiu de ele! Afla daca te numeri printre ei

in Evenimente

Imediat după Revolutie toti romanii care au lucrat la stat au primit acțiuni . Cei mai multi le-au vandut imediat.

Cinci milioane de români au averi în valoare de 350 de milioane de euro în acţiuni listate la bursa. Cei mai mulți dintre aceştia însă ori au uitat de acţiuni ori nici măcar nu ştiu că le au, declară reprezentanţii Bursei de Valori. Aceste acţiuni nu aduc câștiguri nimănui, iar cei care vor să afle dacă au acțiuni la Bursă pot afla de la Depozitarul Central.

O femeie a declarat reporterilor de la ProTv că are acţiuni de după revoluţie, a primit un an sau doi, iar după aceea nu s-au mai dat. Un alt bărbat spune că are acţiuni în valoare de 3500 de lei, pe care la fel o să le vândă, spunând că are nevoie de bani.

Conform ştirileprotv.ro, aproape 50% din populaţia României are acţiuni, dar cei mai mulţi dintre oameni însă au uitat de ele. Directorul General de la Depozitarul Central, Silvia Buicănescu spune că sunt înregistrate în total 8,7 milioane de conturi. Aceasta sumă se explică privatizării din anii ’90 când fiecare cetăţean român peste 18 ani a primit nişte acţiuni la una dintre firmele din România, oamenii practic nici nu ştiu de existenţa lor, a adăugat Buicănescu.

Foarte multe dintre persoanele care au acţiuni nu s-au interesat niciodată de ele, aşa că o adevărată avere se află în conturi, fără ca cineva să le folosească. Directorul General al Bursel de Valori, Ludwik Sobolewski a declarat că 95% din aceşti oameni, adică în jur 4-5 milioane de cetăţeni români fără cont bancar şi fără informaţii au uitat că au primit ceva în trecut. Directorul estimează această avere a celor 4-5 milioane de oameni la 350 de milioane de euro.

Cei care vor sa scape de grija actiunilor se pot duce la orice intermediar, adica la un broker.

Alin Brendea, broker: „Acea dovada de detineri de actiuni se poate obtine chiar de la intermediar, adica e de ajuns sa faci o singura vizita intr-un singur loc si poti sa afli toate lucrurile astea si sa si vinzi actiunile daca doresti lucrul acesta.”

Comisioanele legate de vanzarea actiunilor costa in jur de 30 de lei. Insa nimeni nu stie cum pot fi gasiti milioanele de mici actionari care au uitat de marea privatizare din anii ’90.

Marius Moldovan, presedinte CA Depozitarul Central: „S-au prescris dividendele respective dupa 3 ani, dividendele respective s-au transformat in venituri si au fost redistribuite actionarilor, activi sa le spunem, in urmatorii ani.”

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.