Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Clasa ca grup social

in Pedagogie

Delimitari conceptuale

Conceptul de grup a fost si e folosit pt a acoperi a realitate vasta,motiv pt care acesta a capatat o pluritate de sensuri.Unii autori francezii reunesc sub denumirea de “grupuri umane” 5 tipuri de realitati,incercand o delimitate a continutului lor pt a asigura i intelegere mai adecvata a diferentelor ce exista intre ele:

1)multimea, se refera la un numar de persoane care se reunesc cu ocazia unui eveninent comun(spectacol,manifestare sportiva)

2)ceata,care reprez.reunirea voluntara a unor indivizi al caror scop il reprezinta doar placerea de a fi impreuna ,activitatile desfasurate neconstituind un scop pt membri(cetele de copii,adolescenti).

3)grupa,se refera la reunirea unor persoane la anumite intervale de timp,scopurile grupului corespunzand intervalelor comune ale tuturor

4)grupul primar,care se caracterizeaza prin:numar mic de membri,scopuri comune,relatii afective intime,constituirea unor norme proprii de conduita

5)grupul secundar,care se caracterizeaza prin:numar mare de membrii,organizare formala,relatii reci,impersonale intre membri.

Nu exista o definitie unanim accepta a grupului,dar totusi se pot distinge 3 directii principale in ceea ce priveste definirea grupulu:

a)prima pune accentul pe relatiile general psihhologice  ce au loc intre membrii grupului.In acest sens,unii autori definesc grupul ca fiind compus din doua sau mai multe persoane care nutresc in mod explicit relatii psihologice unele sau altele

b)a doua directie pune accentul pe procesul deinteractiune ca are loc intre membrii unui grup.

c)a treia directie pune accentul pe interactiunea dintre rolurile exercitate de indivizi in grup si pe normele comune acceptate de ei.

In acest sens,Newcomb considera ca un grup trebuie sa indeplineasca 2 conditii:

1)normele referitoare la activitatea si preocuparile comune sa fie impartasite de catre toti membrii;

2)sa existe intercorelatii intre rolurile sociale ale indivizilor.

Analizand cele prezentate mai sus,se poate concluziona ca pt o definire a grupului,numai o cercetare interdisciplinara poate oferi i viziune asupra tuturor fenomenelor ce se produc aici.

Pe baza celor de mai sus,putem considera clasa de elevi ca fiind un grup primar,intre membrii sai stabilindu-se relatii directe,nemijloace,fiecare putand cuprinde si suferi la randul sau influenta tuturor relatiilor ce se stabilesc in grup.

Caracteristicile grupului educational

In caracterizarea grupurilor exista un plan general,unul particular si unul individual.

Toate grupurile au o serie de caracteristici care se particularizeaza,se individualizeaza,atunci cd sunt raportate la niveluri diferite de functionare.Toate aceste caracteristici aseamana grupurile intre ele si le diferentiaza in acelasi timp.

Astfel,putem spune ca grupul-clasa e un grup educational,care se deosebeste de alte grupuri prin orientarea sa in directia realizarii unor finalitati si actiuni formative.Grupul educational e construit pe baza unor cerinte institutionale,in cadrul sau rolurile educatorilor si educatiilor sunt diferite,trolate social.

Principale caracteristici ale grupului educational sunt:

1)prezenta scopurilor.Scopurile specifice clasei de elevi,sunt comune grupului clasa si,prin intermediul constientizari acestora de catre elevi,pot deveni motorul dezvoltarii grupului pe perioada scolaritati.Scopuri grupului scolar pot fi clasificate:

a)scopuri prescriptive

b)scopurile individuale

2)structura de roluri.In cadrul grupului educational,rolurile au un caracter predominant prescriptiv,determinat de normele institutiei scolare,rolurile de elev so profesor aparand astfel ca niste modele sacialmente acceptate.

3)normele si normativetatea de grup.Grupul educational nu poate fi conceput fara existenta unui sistem de norme.Normele prezinta reguli de conduita recunoscute si acceptate de titi membrii grupului,den acest motiv aparenta la grup fiind dependenta de acceptarea comportamentelor precise prin normele respective.Normele pot fi:

a)explicite, cuprinzand norme constitutive si instititionale.Norme explicite se refera la conditiile standardizate si sunt formulate in Legea educatiei si invatamantului sau in diferite regulamente scolare

b)normele implicite,care sunt produsul grupului sau a unei parti a acestuia si au un caracter mai flexibil si mai putin riguros.

Conflictele de norme exista atat intre normele implicite ,cat si intre normele explicite si cele implicite.Aceste conflicte de norme se manifesta prin deteriorarea climatului grupal,perturbari relationale,agresivitate si marginalizare,dar in acelasi timp pot fi determinate si de atitudinea de respingere a culturii normative de catre profesor.

 Regulile,sunt absolute,acestea nu pot fi nagociate si mai ales in cazurile legate de securitate,siguranta,igiena colectiva sau personala trebuie urmare cu precizia.

Procedurile vizeaza modalitatile prin care trebuie realizate anumite lucruri in cadrul clasei sau scolii.Acestea sunt limitate la un compartament simplu,care poate fi descris si urmat,si se pot modifica in conformitate cu nevoile sau situatia precisa.

Pt ca toate aceste elemente ale normativiteti scolare sa poata functiona in conditii optime,ele trebuie sa indeplineasca o serie de condiii:

-trebuie sa fie clare

-treb.sa fie rezonabele si sa nu presupuna resurse importante pt aplicare

-treb.sa fie realizabile de catre toti cei carora li se adreseaza

4)coeziunea .Ea prezinta o caracteristica definitorie a grupului educational,exprinand gradul de unitate si de integrare a grupului,resistenta sa la destructarare.

5)durata in timp sau persistenta grupului.

Grupul educational,spre deosebire de alte grupuri,nu de desface in momentul in care unele scopuri sau sarcini au fost indeplinite.

Functiile grupul educational

Ca grupul social,scoala indeplineste mai multe functii:

-integrarea sociala-pare sa fie una din cele mai importante functii asigurate de grup.clasa de elevi are un aport deosebit in procesul de socializare.Buna integrare in sanul sau,asigura individului confort psihologic.

-de securitate-grupul scolar se constituie intr-un mediu prielnic de manifestare pt elevi.Clasa poate asigura linistea interioare a elevilor deoarece le recunoaste-spre deosebire de grupul adultilor-un statut de independenta,sa ii ajuta sa isi construiasca independenta sociala-elevul isi clarifica rolul sexual,experimenteaza valori,scopuri,campartamente.

-de reglementare a relatiilor din interiorul grupului-se refera la faptul ca grupul are putera de a sanctiona comportamentele membrilor sai.Clasa recompenseaza sau sanctioneaza comportamentele in functie de valorile grupului.

-de reglementare a relatiilor intraindividuale-se refera la construirea identitatii de sine din perspectiva calitatii de membru al grupului.Elevii isi compara permanent propria imagine cu realizarile si atitudine celorlalti.

Omogenitate si eterogenitate in alcatuirea clasei                       

O caracteristica a grupului scolar,care pare sa marcheze in mod fundamental compartamentul elevilor,o constituie omoginitatea sa.Intr-adevar, grupul educativ are o compozitie relativ omogena,cel putin din punct de vedere al varstei,nevoilor,intereselor si aspiratiilor.

Organizarea omogena a colectivelor de elevi presupune,evident,existenta unor clase cuprinzand elevi foarte buni si a altora cu elevi slabi sau fff slabi.O astfel organizare intalneste,in cazul claselor cu nivel superior,predarea si,in general,comunicarea profesorului cu grupul elevilor.

Un aspect ce nu poate fi neglijat in luarea deciziei cu privire la modalitatea de grupare a elevilor il constituie stima de sine.In clasele omogene aceasta e protejata,caci elevilor cu cei buni,nu li se ofera acest prilej.Pe de alta parte,ei pot ajunge sa inteleaga ca fac parte dintr-o clasa slabasi ca au fost repartizati astfel tocmai ca nivelul cunostintelor si abilitatilor lor ni=u e suficient pt a fi trimisi intr-o clasa buna.

Cooperare si competitie:

In mod traditional mediul scolar se constituie ca un mediu competitiv,resemtit ca atare de elevi.Aceasta se intampla in principal din cauza manieri de notare practicate de majoritate invatatorilor si profesorilor,care are apreciere,notarea prin raportare la grup si notarea individualizata,primul este cel utilizat cu precadere.

M.Deutsch, a realizat un experement in care a demonstrat beneficiile aprocierii elevilor in situatii de cooperare.El a repartizat subiectii studentii in doua grupuri experimentale,carora le-a aplicat modele de notare diferite.Studenti din primul grup au fost instiintati ca numai unul din ei poate obtine calificativul maxim,ceilalti fiind notati in ordine descrescatoare,in functie de performanta individuala.Membrii celuialt grup experimental urmau sa obtina cu totii aceeasi nota,potrivit calitatii rezultatelor grupului intreg.Deutsch a consemnat,dp desfasurarea experimentului,faftul ca in grupul structurat competitiv studentii s-au comportat mai agresiv,cautand sa-si obstructioneze colegii.Totusi el nu a putut pune in evidenta diferente semnificative in ce priveste invatarea individuala.

Competitiei a se poate reprosa faptul ca cel mai adesea se constituie intr-un factor ce determina conflict si compartamente agresive de grup.       Competitia aduce cu sine interactiune slaba intre colegi,incercari de a-i impiedica pe ceilalti sa obtina performantele,lipsa comunicari,a increderii reciproce.

Dc in clasele structurate competitiv elevii obtin note bune numai dc unii din colegii lor obtin note slabe,in clasele organizate in maniera cooperativa elevii sunt apreciati pozitiv si ajung sa aiba rezultate bune in conditiile in care ceilalti membrii ai grupului au aceleasi rezultate.

Dc interactiunea elev-elev ia rareori locul interactiunii professor-elev in cadrul lectiei,aceasta se intampla pt k profesi=orii renunta ff greu la rolul lor traditional,spre a-l asuma cel m putin comod,de facilator si consultant.Ei simt nevoia sa dirijeze toate activitatile din clasa,convinsi ca numai asa pot mentine disciplina si pot sa-si atinga obiectivele didactice pe care a participa la situatii de invtare cooperative,caci au fost obisnuiti sa asculte numai explicatiile profesorului sis a raspunda numai la intrebarile lui.A lua parte la indeplinirea unei sarcini de grup,in care trebuie sa-i incurajeze si sa-i sustina pe ceilalti membri,sa-si asume responsabilitatea atat pt rezultatele fiecariua si pe ale grupului in ansamblu,nu e usor pt orice elev.

Metoda invatari in grupuri mici are la baza acelasi principiu al intalniri coeziunii grupului de lucru si al augmentarii gradului de interactiune intre membrii.Elevii in grupul de 4 sau cinci membri,invata un material stabilit de profesor,discuntandu-l si ascultandu-se unul pe altul pana cd sunt convinsi ca-l stapanesc cu totii.Profesorul le adreseaza intrebari pt a testa insusirea cunostintelor,iar scorul grupului se obtine prin aprecierea progresului fiecarui membru in raport cu performantele sale anterioare.Metoda are meritul de a incuraja elevi sa se sprijine unul pe altul in activitatea de invatare,corestandu-si reciproc greselile.

Desi concluzia generala e ca metodele cooperative se deosebesc de departe mai eficiente decat organizarea competitiva,trebuie sa observam ca primele nu elimina total

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Pedagogie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate