Clasificarea cerii extrase

in Agronomie

Ceara de stupina

Cuprinde ceara provenita din fagurii reformati, capacelele de ceara obtinute la extractia mierii, crescaturile de ceara, fagurasii ramelor claditoare. Din aceasta ceara se realizeaza fagurii artificiali care reintra in circuitul apicol.

 Ceara de bostina

In urma extractiei cerii de stupina raman niste reziduuri care contin inca cantitati apreciabile de ceara, uneori in jur de 40%. Aceste reziduuri sunt cunoscute sub denumirea de bostina sau tescovina de ceara. Pentru recuperarea cerii continuta in bostina aceasta este supusa unei noi extractii prin presare la cald cu ajutorul unor prese hidraulice sau prin procedee industriale care folosesc solventi (benzina usoara, benzen, acetona etc), ajungandu-se ca in bostina continutul de ceara sa se reduca pana la 3-4%.

Ceara extrasa cu ajutorul solventilor

Tehnologia de extractie a cerii din bostina cu ajutorul solventiilor se realizeaza cu ajutorul unei instalatii speciale, utilizand ca agent de extractie benzina ale carei limite de distilare sa fie cuprinse intre 65-80 ºC. Procesul tehnologic cuprinde urmatoarele faze de lucru:

Faza de extractie prin care bostina este saracita in ceara prin dizolvarea in benzina la 35-40 ºC cu ajutorul unui preincalzitor obtinandu-se miscela (amestec de ceara cu benzina) de culoare galbena;

Faza de distilare care urmareste separarea cerii de benzina.

Faza de dezbenzinare a cerii urmareste eliminarea urmelor de benzina din ceara prin barbotarea unui jet de vapori de apa in masa cerii topite;

Faza de dezbenzinare a bostinei este asemanatoare fazei anterioare; avand scop de recuperare a benzinei ramase in bostina.

 

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play