Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Condimentele, adevarate medicamente naturale! Afla cum se folosesc acestea in nenumarate boli si afectiuni

in Sanatate

Condimentele sunt, fara indoiala, cele mai vechi leacuri-medicamente cunocute de om. Din descoperirile arheologice se stie cu siguranta ca acum 6 000 de ani erau cunoscute si folosite o serie de condimente pintre care macul si chimenul, apoi, in vechiul Babilon, era cunoscut in afara de chimen si feniculul sau sofranul. Proprietatile de baza care erau si sunt folosite condimentele sunt gustul si aroma pe care le dau mancarurilor. Prin condimentare, de-a lungul timpului, mancarea a devenit nu numai o necessitate vitala, dar, prin gusturile tot mai rafinate, a oferit oamenilor momente de rasfat.

Oamenii au observat ca mirodeniile (condimentele) se pot folosi ca leacuri fie in aplicatii interne (fierturi, extracte, ceaiuri, in mancaruri), dar si extern, sub forma de tincturi, adaosuri pentru baie. Omul modern cunoaste inmedie si foloseste in mod current cam 25 de condimente. In unele tari din Asia sau America de Sud mai exista o serie de alte specii mai putin folosite la noi in Europa. Indifferent de sortimentele de condimente trebuie cunoscute cateva reguli de baza cum ar fi:

  • Condimentele se pastreaza in borcane din sticla de culoare inchisa, prevazute cu un capac care inchide bine vasul. Astfel, veti avea la indemana condimente de calitate cu aroma pastrata.
  • Cel mai bine este sa va procurati condimentele in stare nemacinata, sa le pisati sau sa le macinati singuri.
  • In mancaruri, condimentele se pun numai la sfarsit, ele nu se fierb de la inceput.
  • Bunicutele noastre obisnuiau sa scrie retetele pentru amestecurile cu condimente indicand drept unitate de masura “o parte”. Aceasta inseamna ca “o parte” poate fi o lingura sau o lingurita etc. Important este  sa folositi din amestec numai cantitatea recomandata (1-2 lingurite).

In scopuri terapeutice, pentru aplicatii interne, condimentele se pot folosi in urmatoarele moduri:

    1. Extract. Intr-un vas se pune la incalzit o jumatate de litru de apa, se incalzeste pana ce aproape da in clocot, se retrage de pe foc si se lasa foarte putin sa se raceasca. Se pun in apa fierbinte doua dondimente cu condimente macinate, rase sau pisate, fie un singur sortiment, fie in amestec. Indifferent de reteta amestecului, nu puneti mai mult de una-doua lingurite in apa fierbinte, se lasa “sa traga” timp de cinci minute, apoi se strecoara cu o sita foarte deasa, iar extractul obtinut se pastreaza intr-o sticla de 500 ml de culoare inchisa. Din extract se folosesc pana la de trei ori pe zi, cate 2-3 linguri inainte de mesele principale. Nu preparati cantitati prea mari de extract, deoarece efectul este mult mai bun cand este pregatit proaspat.
    2. Ceai. Daca la noi in Europa ceaiurile din plante sunt un lucru obisnuit, ceaiurile preparate din condimente sunt private ca ceva ciudat. Aceste ceaiuri au in special rolul de reviitalizare, dar sunt si speciale pentru bolile cailor respiratorii, bolile specifice femeilor etc. Ceaiurile se prepara astfel: intr-o cana cu apa fierbine se pune o lingurita cu condiment macinat si dupa dorinta o lingurita de ceai negru. Se lasa “sa traga” cinci-zece minute, apoi se strecoara si se pune miere de albine. Spre deosebire de extractul descries mai sus, din care se iau portii de 1-3 linguri, ceaiul cu condimente se bea normal ca oricare alt ceai din plante.

In aplicatii externe, condimentele se pot folosi sub forma de:

      • Adaos pentru baie (bai de sezut sau bai complete). Intr-un litru de apa ce a dat in clocot se pune o jumatate de lingura de condimente, se lasa timp de 10 minute, se strecoara si se pune in apa pentru baie care va avea circa 35 grade C. Durata baii este de 15-20 de minute.
      • Comprese. Amestecul este preparat ca si adaosul pentru baie. Cu el se imbiba in stare calda bucati curate de panza si se aplica pe locul cu probleme. Deasupra compresei se infasoara o panza uscata si se lasa sa-si faca efectul timp de 20-30 de minute.
      • Gargara. Pentru gargara se foloseste ceaiul de condimente fara adaos de ceai negru si miere.

Iata cateva exemple:

Anasonul previne balonarile si indigestiile, opreste inflamatia cailor respiratorii, este un stabilizator al sistemului circulator. Ceaiul de anason este folosit in tratarea efectelor secundare ale perioadei de menopauza. Foarte multi bolnavi de astm isi alina crizele cu ceai de anason. Si in obezitate, anasonul s-a dovedit foarte util, iar in perioada de stress si oboseala anasonul combinat cu fenicul si marar (toate semintele) luate in amestec o jumatate de lingurita in stare cruda cu un pahar de apa de doua ori pe zi dau un efect reconfortant mai puternic decat o cana de cafea naturala. Anasonul are un gust deosebit de puternic, de aceea se foloseste in cantitati mici. In patiserie este un aromatizant valoros, fiind folosit la prepararea aluatului de turta dulce. In unele zone din Franta se prepara o bautura aperitiv pe baza de anason.

Ardeiul iute are un efect deosebit pentru stimularea apetutului si digestiei. Are un continut ridicat in vitamina C. Inca din Antichitate se folosea ca afroisiac, deci este bun in tratamentul impotentei, creste tensiunea arteriala la hipotensivi, iar frectiile cu ardei iute scad febra.

Boiaua de ardei, rezultat al uscarii si pisarii ardeilor iuti, este unul dintre condimntele cu o karga utilizare in medicina traditionala. poate fi folosit sub forma de tinctura in curele de dezalcolizare, pulbere pentru stimularea digestiei, macerat in alcool si vin pentru combaterea reumatismului si a degeraturilor, stimuleaza salivatia si ajuta foarte mult in tratamentul bolilor de rinichi si hipertensiune.

Busuiocul este o planta cu o aroma deosebita si este folosita atat pentru ceremoniile religioase cat si sub forma de condiment in bucatarie. Preparatele din carne de mile, oaie, porc sau vitel, capata o aroma speciala daca adaugam busuioc. Prin continutul in uleiuri eterice si alte substante aromate, busuiocul are efecte fortifiante asupra functiilor stomacului si intestinelor, relaxeaza sistemul nervos. Pentru combaterea starilor de balonare sau crampe intestinale, busuiocul se prepara ca ceai sub forma de infuzie (nu se lasa sa dea in clocot, deoarece se pierd substantele cele mai valoroase).

Semintele de chimen au, datorita aromei si gustului placut, foarte multe intrebuintari in arta culinara. La noi, in Austria, in Boemia, in Elvetia si multe tari din Europa, cartofii cu chimen sunt un deliciu in fiecare bucatarie. De asemenea varza murata la care s-a adaugat chimen, unele sortimente de brazeturi cu chimen si multe alte exemple pot contribui la imaginea adevarata pe care o are acest condiment ieftin si la indemana tuturor. De fapt, gustul placut pe care il da chimenul in alimentele enumerate mai sus, are un efect deosebit pentru sanatatea noastra: este un calmant pentru stomac, trateaza afectiunile intestinelor, combate insomnia, chimenul are un efect binefacator in tratamentul bronsitelor.

Cimbrul, folosit sub forma de condiment, este apreciat la preapararea fripturilor de mile sau batal, la prepararea chiftelelor, sosuri de legume etc. Cimbrul stimuleaza functia vezicii biliaresi creste tensiunea arteriala.

Coriandrul este condimentul special pentru preparatele din peste sau vanat. Combinat cu foi de dafin, ienibar si rondele de ceapa este folosit la pregatirea castraveciorilor in otet. Coriandrul este un tonic puternic pentru sistemul nervos. Ceaiul preparat ca infuzie concentrata combate viermii intestinali.

Cuisoarele se disting prin aroma lor specifica si gustul fin. Se folosesc la unele sortimente de prajituri si la prepararea carnatilor de casa. Din cuisoare se extrage o tinctura ce combate durerile de dinti sau este folosita in combaterea nevralgiilor. Extractul din cuisoare (o lingura de doua ori pe zi) combate satrile de dureri reumatice.

Frunzele de dafin au un gust usor amarui, aromat si sunt folosite in arta culinara la prepararea fripturilor, pestelui marinat, muraturilor, supelor gulas etc. Spre deosebire de alte plante condimentare care se adauga la sfarsit, frunzele de dafin trebuie fierte impreuna cu mancarurile. Au efect stimulant pentru sistemul neuron-vegetativ si stimuleaza digestia.

Feniculul ajuta la inlaturarea tulburarilor digestive, bolilor stomacului in general. Feniculul este folosit la prepararea turtelor dulci cele de culoare inchisa colorate cu zahar ars. Totodata, datorita gustului specific, feniculul este folosit la preparatele cu peste, salate etc. Cand aveti o “stare de plin” dupa o masa copioasa sau va simtiti balonat luati un varf de cutit de seminte de fenicul si beti un pahar cu apa si va veti reveni in cel mult cinci minute.

Ienibarul este un condiment foarte apreciat in tarile nordice, Suedia, Norvegia. In tarile din Europa centrala si de sud-est ienibarul este de neinlocuit pentru prepararea carnatilor de casa. Are efecte binefacatoare in stimularea digestiei, reduce tensiunea arteriala, combate balonarile, stimuleaza cresterea parului aplicat extern.

Boabele de ienupar se culeg din tufele ce cresc in zonele inalte, pasunile montane aproape de stanci. Ceaiul preparat din boabele de ienupar (decoct) este bun in tratamentul bolilor de rinichi, reumatism, guta, hidropizie, mareste pofta de mancare, combate balonarile, mareste puterea de transpiratie. In aplicatii externe tinctura de ienupar ajuta la vindecarea abcselor si ranilor in general.

Hameiul stimuleaza cresterea poftei de mancare, este depurativ al sangelui si fortifiant. Mugurii fragezi de hamei se pot prepara ca legume sau salata. Infuzia de hamei are un efect linistitor asupra sistemului nervos central.

Hasmatuchiul este o plant ace creste in gradini (Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, in Romania in Transilvania si Banat). Este un purgativ usor, curate rinichii, are un gust placut, find folosit la salatele de cartofi, sosuri albe etc.

Leusteanul este o planta de cultura ce creste in gradini de preferinta langa garduri, locuri semi-umbroase. Are proprietati stimulativ- afrodisiace. Preparat sub forma de ceai (infuzie) leusteanul este diuretic, combate colicile renale si ajuta la eliminarea nisipului la rinichi sau vezica urinara. Este folosit in tratamentul starilor gripale, scade febra.

Semintele de mac macinate sau in stare bruta se folosesc la preparatele de patiserie, umplutura la cozonac etc. macul are un efect binefacator asupra sucului gastric (neutralizant), in tratamentul ulcerului stomacului.

Maghiranul are un efect stimulator asuora digestiei, stimuleaza pofta de mancare. Se adauga la mancaruri greu digerabile precum supa-crema de mazare, friptura de rata, friptura de gasca sau porc la tava. Ca planta medicinala maghiranul combate crampele si fluidizeaza secretiile bronsice.

Mararul este un excelent fortifiant al aparatului digestiv. Semintele de marar crude sau sub forma de ceai-infuzie combat sughitul, balonarile, starile de extenuare si oboseala, combate greata si calmeaza crizele hepatice si biliare. Ca planta condimentara se foloseste la pregatirea verzei murate, la preparatele cu carne tocata, la pregatirea muraturilor.

Menta se foloseste la pregatirea mancarurilor in tarile arabe. Ca planta medicinala sub forma de ceai este calmant al durerilor abdominale, diaree, infectii intestinale.

Nucsoara se folosete in cantitati foarte mici, rasa, in special la mancarurile de varza, cartofi si la unele sosuri si supe. In cantitati mari, nucsoara poate provoca ameteli, dat in cantitati mici este utila (extract) in tratamentul afectiunilor reumatice, guta. In China antica, nucsoara era considerata stimulant si aphrodisiac.

Semintele de mustar alb au importante utilizari in medicina traditionala, el este laxativ, stimuleaza secretia gastrica, normalizeaza tranzitul intestinal. Mustarul negru, semintele transformate in faina de mustar sau folosite ca atare in bai sunt recomandate in tratarea traheobronsitei acute, a inflamatiilor articulatiilor, reumatism, sciatica.

Pastarnacul, prin principiile sale active, are efect diuretic, antireumatismal, scade febra si este oarte util in tratamentul gutei.

Piperul stimuleaza digestia, combate spasmele, are un efect fortifiant.

Scortisoara da un gust placut la prepararea prajiturilor, a orezului, grisului cu lapte, compoturilor. Extractul din scortisoara combate durerile de dinti, acneea si este util in tratamentul bolilor de inima.

Tarhonul este o planta condimentara foarte apreciata in prepararea unor ciorbe, sup sau muraturi. Este foarte util in combaterea tulburarilor digestive, pe care le si vindeca in marea lor majoritate. In multe zone din Austria si Germania se prepara un otet cu tarhon care da un gust deosebit salatelor.

Usturoiul este un condiment si medicament cunoscut in toata lumea de mii de ani. Este stimulant al digestiei, impulsioneaza schimbul de substante. In afara de utilizarea sa la prepararea fripturilor de mile, berbec sau por, usturoiul se foloseste si la pregatirea unor supe speciale. Are proprietati antihypertensive (scade tensiunea arteriala), este un remediu al arteriosclerozei si combate viermii intestimali, este dezinfectant si ajuta in unele cazuri de cancer.

Gustul delicat, dulceag, face ce vanilia sa fie folosita la prepararea cremelor pentru prajituri, inghetata, budinci etc. Se fierbe in cantitati mici impreuna cu preparatul din lapte, zahar si oua. Extractul de vanilie folosit in aplicatii externe are efect fungicide, distrugand bacteriile ce apar pe piele. Are un efect puternic antimicrobian.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web